www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 9. května 2024, Svátek má Ctibor, zítra Blažena

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Rally Guanajuato Bicentenario (PWRC+SWRC)

Mexiko: První den v režii Citroenů

5. března 2010 • 23:40

V jednoznačnou show v podání značky Citroen se proměnil první den letošní Rally Guanajuato Bicentenario, druhé soutěže letošního mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích. Vyjma městské superspeciálky si dnes na zbývajících klasických testech připsal na své konto pět nejrychlejších časů Petter Solberg na Citroenu C4 WRC.

Solbergův skalp získal na jediném standardním testu pouze Sebastien Ogier na stejném voze, který byl ale jinak vždy na druhém místě za mladším z bratrů Solbergových. Stejné pořadí tedy panuje po v pohledu průběžné absolutní klasifikace po devíti odjetých testech, když za Petterem Solbergem a Ogierem figurují další dva Citroeny C4 WRC Sebastiena Loeba a Daniho Sorda.

Pozice nejlépe umístěného Fordu po dnešku patří pátému Jari-Matti Latvalovi, teprve za ním figuruje jeho týmový kolega a vítěz Švédské rally Mikko Hirvonen. Ten dnes evidentně doplácel na pozici prvního vozu na uklouzané šotolinové trati, nicméně zítra tak bude z tohoto pohledu v mnohem lepším postavení.

Také zbytek první desítky doplňují vozy Ford Focus WRC. Sedmý Henning Solberg držel v průběhu dne krok s Hirvonenem a figuruje za ním s minimálním odstupem. Osmý Matthew Wilson se dnes dopoledne potýkal s problémy s nastavením podvozku, ale ani odpoledne nedokázal mladý Brit svůj výkon jakkoliv vylepšit. Do první desítky se ještě vešli Federico Villagra a Ken Block, který v Mexiku premiérově startuje s Focusem WRC na soutěži mistrovství světa a zatím patří mezi příjemné překvapení rally.

Vozy s modrým oválem ve znaku zatím ovládají kategorii S2000. Jedenáctá příčka absolutně a vedení v klasifikaci těchto vozů náleží Xavi Ponsovi na Fiestě S2000 před Martinem Prokopem, který se dnes musel potýkat s nepříjemným prolínáním paliva do kabiny svého Fordu. Smůlu měl Michal Kosciuszko, kterého do Superally poslal prasklý řemen alternátoru, Eyvind Brynildsen musel odstoupit kvůli poškozenému zavěšení, takže třetí místo v SWRC po dnešku náleží Násiru Al-Attiyahovi, premiérově jedoucímu se Škodou Fabia S2000.

V produkčních vozech, které se potýkají s nedostatkem výkonu kvůli vysoké nadmořské výšce, dominuje souboj Arminda Araúja na Lanceru Evo IX s Tošihirem Araiem na Subaru Impreza. Argentinec Baldoni na třetím místě ztrácí na tuto dvojici téměř dvě minuty.

Cíl první etapy nespatřil po několika peripetiích Kimi Raikkonen, který nejprve ráno poškodil řízení, poté ztratil na RZ 2 kvůli problémům s přívodem paliva neuvěřitelných 35 minut a nakonec poslal svůj Citroen C4 WRC na RZ 7 do kotrmelců, které se naštěstí obešly bez zranění posádky.

Ve druhé etapě letošní Mexické rally je naplánováno dalších devět rychlostních testů v celkové délce 158.82 km, včetně dvou průjezdů nejdelší zkoušky soutěže Ibarilla (29.9 km). První průjezd touto zkouškou, která zároveň zahajuje zítřejší ostrý program je na programu zítra v 14:54 našeho času. Průběh druhého dne Rally Guanajuato Bicentenario můžete opět sledovat živě na našich stránkách.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist