www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Rally Guanajuato Bicentenario (PWRC+SWRC)

Mexiko: Vítězem Loeb, hrdinou dne Petter Solberg

7. března 2010 • 21:00

Závěrečný den Rally Guanajuato Bicentenario, druhého podniku letošního mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích, již jen potvrdil včerejší jasný postup úřadujícího světového šampiona Sebastiena Loeba za svým 55. vítězstvím. Drama, které před startem rally určitě nikdo nečekal, se ovšem odehrávalo hned za zády jasného vítěze.

O druhé místo totiž sváděli urputný souboj ex-mistr světa Petter Solberg a asi největší talent současné francouzské soutěžácké scény Sebastien Ogier. Oba protagonisté dnes ve strhujícím souboji až do poslední rychlostní zkoušky připomněli nejlepší léta světového šampionátu. Jejich duel a předvedené výkony se staly opravdu ozdobou třetí etapy. Ve finále rozhodovala až závěrečná divácká superspeciálka, po níž se nakonec mohl více radovat zkušenější Petter Solberg, který tak snad konečně zlomil prokletí předchozích hubených let a druhé místo oslavil tak jako za starých časů.

O pouhé 1.1 sekundy bronzový Sebastien Ogier se však rozhodně nemusel za svůj výkon stydět a opět potvrdil, že koncern PSA jeho podporou rozhodně vsadil na správného koně. Čtvrté místo a větší bodový příděl na předposledním testu dobrovolně přepustil Jari-Matti Latvala svému týmovému kolegovi a jedničce týmu BP Ford Abu Dhabi Mikku Hirvonenovi. Tuto strategii již Latvala avizoval včera, takže se nejednalo o nic nečekaného. Posády továrních Focusů WRC se letošní Mexickou rally doslova protrápily a vlajku 'modrých' tentokrát držel výše mladý Latvala.

Nadmíru spokojen může být se svým vystoupením na mexické šotolině šestý Henning Solberg, sedmý Federico Villagra si v poklidu dojel pro body za sedmou příčku. Body do absolutního hodnocení tabulky mistrovství světa si tentokrát připsaly hned tři vozy jedoucí mimo elitní kategorii WRC. Osmé místo absolutně a vítězství v SWRC získal po mohutném finiši Xevi Pons před Martinem Prokopem, kterému ovšem body za druhé místo zaručily průběžné vedení na žebříčku této kategorie. Pro třetí místo v SWRC (20. absolutně) si dojel se značnou ztrátou hendikepovaný Alberto Llovera na Fiatu Punto S2000, což je v případě tohoto sportovce fantastický výsledek.

Elitní desítku uzavíral vítěz PWRC Armindo Araújo před Tošihirem Araiem, takže v této kategorii zůstal zachován status quo ze sobotní etapy. Bronz získal Miguel Angel Baldoni na Mitsubishi Lancer Evo IX.

V průběžném vedení MS FIA jezdců je po Mexické rally na čele Loeb s 43 body, druhý Hirvonen zatím získal bodů 37 a o třetí místo se dělí Latvala s Ogierem s 25ti body. Ve značkách stále vede Ford, ovšem již jen o šest bodů před Citroenem.

Další dějství seriálu mistrovství světa v rally 2010 bude pokračovat opět na šotolině, tentokrát v Jordánsku. O prvním aprílovém víkendu se zde bude bojovat nejen o body do absolutní klasifikace, ale stejně jako v Mexiku také do PWRC a SWRC. Otázkou zatím zůstává, jak bude vypadat startovní listina, respektive kolik posádek se vůbec na této soutěži představí a zda nebude účast ještě horší než v Mexiku.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
09.03.2010 12:34
John - moderátor
O Raikkonenovi jsem psal v resumé k 1. dni, takže proč se k němu vracet? :-)
09.03.2010 09:58
slonikyta
...jo...a asi první článek o Mexiku, gde se neskloňuje jméno Kimi
08.03.2010 15:03
zlot
Fakt se mi to moc líbilo.
07.03.2010 21:49
Mirekfric
I když to byla rally Citroënů, tak musím říct, že jí nechyběl náboj a hlavně boj o druhé místo byl skvělý.
07.03.2010 21:08
slonikyta
...a asi největší talent současné francouzské soutěžácké scény Sebastien Ogier...
ač ho nijak zvlášť nemusím (raději Meek, P. G. A.), asi bych to opravil na největší talent světové rally scény...ze žabožroutského rybníku asi už vyrostl...
toplist