www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Rally Guanajuato Bicentenario (PWRC+SWRC)

Martin Prokop se po Mexiku ujal vedení v šampionátu S-WRC

8. března 2010 • 03:00

Martin Prokop s Janem Tománkem a vozem Ford Fiesta S2000 v barvách Czech Ford National Teamu vybojovali v Mexiku druhé místo v hodnocení S-WRC a po dvou soutěžích se ujali vedení v tomto šampionátu.

Martin Prokop startoval do závěrečné etapy Mexické rally s pětisekundovým náskokem před Xavierem Ponsem s další Fiestou. Zatímco Pons jel zcela na hranici svých možností a značně riskoval, český závodník jel takticky a šetřil vůz. Proto hned po RZ 19, která nedělní program zahajovala, klesli Prokop s Tománkem na druhou příčku v hodnocení účastníků mistrovství světa vozů kategorie Super 2000 (S-WRC), kterou pak s přehledem kontrolovali až do cíle soutěže.

Po problémech v páteční etapě, kdy posádka Czech Ford National Teamu trefila kámen vyhozený na trať dříve jedoucím vozem, o který poškodila spodní část motorového prostoru své Fiesty S2000, prožili Prokop s Tománkem dva další velmi solidní dny. Martin s Jendou vyhráli v hodnocení S-WRC tři rychlostní zkoušky (RZ 2, 9 a 18) od jedenácté do osmnácté erzety vedli průběžné hodnocení S-WRC a díky zisku bodů za druhé místo v konečném hodnocení Mexické rally v kategorii S-WRC se ujali vedení v tomto šampionátu s osmibodovým náskokem před Ponsem a Anderssonem, kteří se zatím dělí o druhé místo. V absolutní klasifikaci rally navíc obsadili devátou příčku a Martin Prokop si tak připsal první body své kariéry do celkového hodnocení mistrovství světa v rally.

Martin Prokop: „Dnes jsme jeli tak, jak jsem řekl už včera. Bez zbytečného riskování, pro důležité body. Mám velkou radost, že jsme tak náročnou soutěž zvládli bez větších problémů, protože celá řada soupeřů dopadla mnohem hůř. Znovu musím pochválit jak vůz, tak celý tým, který odvedl vynikající práci.“

„Xevi Pons ukázal, jak dobrým jezdcem je. Má spoustu zkušeností díky předchozím startům s WRC a určitě to bude po celou sezonu velice silný soupeř. Ale neodepisoval bych ani Nassera Al-Attiyaha, kterému sice Mexiko určitě nevyšlo tak, jak si představoval, ale až se s S2000 rozjede, bude hodně nebezpečný.“

Šampionát S-WRC pokračuje na přelomu března a dubna v Jordánsku. Tuto soutěž ale Czech Ford National Team vynechává a znovu se do seriálu vrátí na Novém Zélandu (5. - 9. května), kde Martin Prokop s Janem Tománkem předloni zvítězili v hodnocení P-WRC.

Průběžné pořadí v SWRC 2010

Průběžné pořadí ve WRC Cupu 2010

Czech Ford National Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist