www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Rally Guanajuato Bicentenario (PWRC+SWRC)

Mexiko 2010 – střípky ze zákulisí

8. března 2010 • 19:00

Sola vozil VIP

Dani Sola byl v Mexiku velice aktivní – vozil po zkouškách VIP hosty organizátorů. Loni při Rally of Nations zastával tuto roli Peter Solberg a není bez zajímavosti, že na jedné z městských speciálek zajel i s VIP hostem vedle sebe absolutně nejrychlejší čas, rychlejší než kdokoli ze soutěžících.

Flodin zpět ve světovém kolotoči

Ruský Uspenskiy Rally Team byl přijat do šampionátu PCWRC, jejich jezdcem je Patrik Flodin. Tým obdržel číslo 48. Flodinův letošní program je velice obsáhlý, obsahuje soutěže v Číně, Rusku, Švédsku a PCWRC. V prvním podniku švédského šampionátu dojel třetí, ve druhém zvítězil.

Není Fiesta jako Focus

Ken Block v Mexiku vysvětlil, jak se jeho speciální Fiesta, s níž jezdí v USA, liší od Focusu WRC, se kterým startuje v Mistrovství světa. „Největší rozdíl mezi těmito podobně vypadajícími vozy je v tom, že Fiesta má podélně uložený motor zatímco ve Focusu je napříč. Výkon je podobný, protože v Americe používáme také 34 mm restriktor, ale v mnoha ohledech je poznat, že naše Fiesta byla původně postavená pro rallycross. Má tři mechanické diferenciály a zdvih kol je mnohem menší, což znamená, že auto má tvrdší podvozek.“

Ken Block hýbe světem

Láska North One Sport, promotéra WRC, ke Kenu Blockovi nezná mezí. Do mexické rally se Ken přihlásil jako soukromník a dostal číslo 55, což jeho vůz WRC posunulo až za soutěžící v SWRC a PCWRC. To vše je pochopitelné (byl to jeho první start s WRC a teprve třetí v Mistrovství světa, navíc byl jednoduše nejstarším jezdcem s WRC na startu) ovšem úcta k němu byla taková, že byl pozván na tiskovou konferenci FIA před soutěží. To je pocta, která se dostává jen předním jezdcům v šampionátu (nebo bývalým mistrům světa Formule 1!). navíc, když byla vydána startovní listina, najednou se z něj stal jezdec s prioritou P2. Ale koho to zajímá, je to sympaťák. Na tiskové konferenci řekl: „Musím všechny informace vsáknout jako houba. Je pro mne obrovskou ctí jet po stejných tratích jako tihle borci.“ Je jasné, že autority přímo milují pozornost, kterou na sebe v USA přitáhne, nicméně to co řekl, bylo tak skvělé, že si určitě zvykneme jeho přítomnost taky užívat.

Správné jméno je základ

Nikdo neví, jak se rally vlastně jmenuje! Organizátoři říkají, že se musí nazývat Rally Guanajuato Bicentenario ovšem FIA to odmítla a dál všechny dokumenty označuje „Rally Mexico“! FIA chce, aby podnik byl známý jménem své země, ne federálního státu či oblasti. Nikdo se neodvážil FIA zeptat, proč jim nikdy nevadilo, že se Rally Monte Carlo jmenuje podle města a ne podle monackého knížectví.

Nasser Al Attiyah je na roztrhání

Nasser Al Attiyah v Mexiku oznámil, že jeho letošní program obsahuje dvacet soutěží – mimo maratóny! Všechny pojede se škodovkami. Jeho dalším startem je IRC Rally Argentina.

-mah- ; -fri- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist