www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2010

Přestup na kitovou Fabii se Robertu Nešporovi vyplatil

4. srpna 2010 • 15:10

Premiérovou sezónu v domácím rallyovém šampionátu jednodenních sprintů si letos odbývá Robert Nešpor. Ten se začátkem roku na Horácké Rally ještě objevil v rámci K4 poháru s loňskou kitovou Felicií, s níž skončil druhý v klasifikaci své třídy, ale už na další soutěži se pak představil s vozem novým.

„Je to naše první sezóna v mistrovství republiky. Loni jsme jeli K4 pohár s Felicií Kit Car, ale bohužel to byla sezóna, ve které jsme spíš místo závodění postupně opravovali a repasovali celé auto, až bylo vše nové. Nakonec jsme se do cíle dostali až ve Vsetíně, a to s celkem dobrým výsledkem,“ ohlíží se Robert Nešpor za loňskou sezónou a hned přechází k té letošní. „Letos jsme zakoupili Škodu Fabii Kit Car, s níž jezdil Jan Kopecký, postavenou v dílnách firmy Impromat Car. Je to úplně jiný závodní vůz, se kterým nemáme vůbec žádné zkušenosti a neustále si na něj zvykáme, ale musím říct, že je to pořád lepší.“

Premiérový start s novým nářadím však posádce Robert Nešpor - Zdeňka Nešporová nevyšel podle představ, když musela odstoupit hned na úvodním rychlostním testu. „I s naším omezeným rozpočtem se celý tým snaží vše nachystat na maximu a za to všem patří obrovský dík. Přesto jsme ale začátkem sezóny v Lužických horách měli bohužel smůlu s prasklou poloosou. Zkouškou ohněm tak byl následující Rallysprint Kopná. Byla to velice náročná soutěž, jak na rozpis, tak i na jízdu samotnou, ale dojeli jsme ve velmi dobré konkurenci na slušném 6 .místě ve třídě a 29. v absolutním pořadí,“ říká jezdec.

V Krkonoších chtěl Nešpor svou bilanci opět vylepšit, ale proti byla opět stávkující technika. „Na následující Rally Krkonoše jsme začali velice dobře a po třetí zkoušce jsme se tahali o třetí pozici s Dunovským, ale bohužel na čtvrtém rychlostním testu se nám rozsypala převodovka a bylo po boji. Ale i přes tuto smůlu jsme byli spokojeni. Na další soutěž do Kunžaku jsme vyrazili vybaveni novou převodovkou. Po projetí seznamovacích jízd nám bylo jasné, že naše jediná šance je zatahnout hned ze začátku, protože RZ byly hodně rychlé.“

„Po první polovině rally jsme figurovali na čtvrté pozici ve třídě, což byl pro nás velký uspěch. Na trojici Dohnal, Dunovský, Novák už jsme v té době ztráceli něco přes půl minuty a bylo nám jasné, že tam už nikoho neohrozíme. Rozhodli jsme se tedy jet hlavně na jistotu do cíle a zbytečně neriskovat. Další auto v naší třídě po čtyřech testech pak bylo 25 vteřin za námi a tuto mezeru jsme si chtěli pohlídat. Tak se i stalo. Před poslední RZ se pak bohužel nepodařilo Honzovi Dohnalovi nastartovat auto a musím přiznat, že mi ho bylo celkem líto. Nám tak třetí místo doslova spadlo do klína,“ hodnotí své prozatím letošní nejlepší vystoupení na Rally Vysočina pilot kitové Fabie.

„Patnáctá příčka v absolutním pořadí pro nás byla neskutečná. Pro nás jako posádku a celý náš tým je to veliký úspěch. Když k tomu přidám finanční omezení, kvůli kterému jsme startovali na ojetých pneumatikách, tak si tohoto výsledku cením o to víc. Po projetí poslední zkoušky a zjištění našeho umístění nám s manželkou zvlhly oči štěstím a nadšením. Další závod sice musíme vynechat, ale na rally Vyškov už nebudeme chybět,“ slibuje závěrem Robert Nešpor.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist