www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2010

Peták získal ve sprintech bronz

25. října 2010 • 22:30

Úspěšně zakončila rallysprintový šampionát posádka Hroch Rally Teamu ve složení Josef Peták a Alena Benešová, která v letošním roce startovala opět s vozem Peugeot 207 S2000.

Co se Petákovi nepodařilo v Jeseníkách, podařilo se mu ve Vsetíně, při závěrečném závodě rallysprintového šampionátu, který se nesl především v duchu boje o konečné třetí místo v rámci mistrovství s Jaroslavem Orsákem.

A že to byl boj o každou vteřinu, to potvrdila samotná úvodní sekce soutěže. Příbramský jezdec zajel na úvodním měřeném úseku druhý nejrychlejší čas. Podobně se dařilo smíšené dvojici i na druhé RZ, kdy zajela třetí čas. To znamenalo průběžné třetí místo za Melichárkem a Grzybem. „Rally Vsetín pro nás začal skvěle. Vyšlo počasí, tratě byly suché, a tak jsme se nemuseli trápit se správnou volbou pneumatik. Navíc vstup do soutěže vyšel na jedničku. Trochu rozpačitý jsem byl pouze z výkonu na třetí RZ, která nám nevyšla dle představ,“ zhodnotil první tři měřené úseky Peták.

Ve druhé části soutěže však zrychlil Jaroslav Orsák, jenž se dostal před příbramskou dvojici o 1,5 vteřin. To slibovalo velmi zajímavý souboj do závěrečných dvou rychlostních zkoušek. Na sedmé RZ obsadili Peták s Benešovou druhé místo za Melichárkem, který startoval s Mitsubishi Lancer WRC a dostali se opět před Orsáka. Před poslední RZ tak činil náskok ve prospěch jezdce s vozem Peugeot 207 S2000 1,1 vteřiny. Tento náskok již padesátiletý jezdec nepustil a obsadil třetí místo absolutně při Rally Vsetín. Dle regulí MČR v rally však zvítězil před Orsákem, čímž si zajistil konečné třetí místo v rallysprintovém šampionátu.

„Vždy tvrdím, že pořádné závody končí až na cílové rampě. V tomto případě se opravdu bojovalo až na cílovou fotobuňku poslední rychlostní zkoušky sezóny. S Jarinem Orsákem jsme bojovali od první rychlostní zkoušky o každou vteřinu a nakonec jsme jej dokázali udržet za svými zády a získat tak nejen skvělý výsledek ve Vsetíně, především pak třetí místo v mistrovství. Úspěch by však nebyl bez perfektně fungujícího týmu. Tímto bych tedy chtěl poděkovat Aleně Benešové, že mne letos opět bezchybně navigovala po celou sezónu, dále pak mechanikům, kteří odvedli práci na jedničku a v neposlední řadě našim partnerům, bez kterých bychom nemohli startovat,“ řekl v cíli spokojený Josef Peták.

O nadcházejícím víkendu se příbramský jezdec představí za volantem rallycrosové Škody Fabia v rámci Setkání mistrů v Sosnové.

Marek Felt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist