www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2010

Rozhovor s Martinem Kouřilem

19. listopadu 2010 • 11:00

V letošním ročníku K4 Poháru se začal výrazněji prosazovat jezdec, jehož jméno není fanouškům automobilových soutěží příliš známé. Proto jsme se rozhodli Martina Kouřila vyzpovídat a představit jej širší veřejnosti.

Ve světě automobilových soutěží jsi docela nový, zkus se fanouškům představit.

Je mi 27 let, žiji v České Lípě a od malička se pohybuji okolo motoristického sportu. Ve třech letech mě otec poprvé posadil do motokáry. Od té doby jsem nechtěl dělat nic jiného než-li závodit. Osm let jsem závodil v motokárách, v různých třídách. Ale vždy jsem chtěl jezdit rally, což jsem si splnil v roce 2009 v Kralovicích se Subaru.

A kdo tě přivedl popřípadě zasvětil do tajů rally?

Na rally jsem od malička jezdil s bráchou a tátou, později s kamarády po dvaceti závodech za rok. Do aktivního závodění sem se však přivedl sám.

A byla podpora ze strany rodiny nebo se rodiče spíše obávali? Kdy a kde jsi se poprvé postavil na start?

Z rodiny ani ne, máma to nerada vidí, ale otec byl na všech závodech. Svou první rally jsem odjel v listopadu 2009 v Kralovicích se Subaru Impreza STI. Kdyby to splašené auto nepřestalo brzdit, tak si myslím, že bychom dojeli nejhůře třetí. Ale i tak 5. místo bylo na první závod výborné, alespoň pro mne.

V letošní sezoně jsi hodně měnil auta, nebyl to problém? Které auto ti nejvíce sedlo? A co celkové zhodnocení sezony, převládá spokojenost?

Auta jsem musel pořád měnit, protože každé, se kterým jsem jel, vždy majitel prodal. Samozřejmě je těžké jet každý závod s jiným vozem, ale co mi zbývalo. Určitě jet s jedním autem více závodů by bylo lepší na výsledek. Nejlepší auto bylo, je a dlouho bude Felicia Kit Car. To auto má pořád něco do sebe a i když mu chybí trochu výkon, je to nádherné svezení. S celou sezonou jsem spokojený. Čtyři závody, čtyři dojetí a vždy ve třídě mezi prvními třemi. Poslední dva závody sem si užil, o posledním ve Vsetíně netřeba hovořit. Celkové vítěztví v K4 bylo pro mě to nejlepší za celou kariéru.

No jak vidno z pár videí nebo fotek byla tvá jízda atraktivní i pro fanoušky. Aa co start na některé z následujících show? Máš v plánu?

Poslední letošní závod bude ve Slušovicích, opět s Felicií Kit Car. A nepojedu jinak než pro lidi, když je ta příležitost.

Můžeš alespoň něco trošičku naznačit jaké jsou plány na příští sezónu?

Momentálně na příští rok finance moc nemám, ale uvidíme. Pokud se nic nesežene, i tak se určitě někde ukážu. Rád bych jel C2 R2 Trophy, ale jak říkám, ještě je brzy. Každopádně reklamních partnerů není nikdy dost a rád uvítám někoho. kdo by mi pomohl.

Máš i nějaké jiné aktivity než jen rallysport ?

Provozuji motokárový tým MK Racing, trénuji mladé kluky a připravuji kompletně techniku a celou organizaci ohledně závodů.

Když jsme u toho Vyškova, co říkáš na jeden neoficiální drb ohledně vyřazení Vyškova z českého rallysprintového šampionátu?

Tak to ani nevím, to je pro mě novinka. Nevím, jaký důvod by byl, aby se soutěž vyřadila, ale pro mě by to byla velká škoda, protože tratě byly krásné.

Máš nějaké pozvánky či vzkazy pro fanoušky rally, kterých je u nás více než dost?

Všechny bych rád pozval do Slušovic, stavte se u nás v servisu, budu mít pro vás nachystané nějaké mikulášské překvapení a pak samozřejmě u trati. Ruční brzdu nenechám na pokoji.

Děkuji mnohokrát za příjemné povídání, snad přinese nové sponzory a tvé jméno se dostane lidem do povědomí. Ať se daří a splníš si své další sny.

Chtěl bych poděkovat teamu KRTZ za podporu, taktéž firmě Pavel Dědek a firmě Autocentrum Zahrádka. A děkuji moc za rozhovor.

-mp- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
20.11.2010 11:18
ajaj
Nevím, nečetl (j)sem to. Měl bych?
19.11.2010 19:25
slonikyta
Nebo snad; "sem sám, Haryku"?
19.11.2010 19:23
slonikyta
V tomto průměrném rozhovoru mi chybí v několika případech nevyužití písmena "j". Jsem sám, Haryku?
toplist