www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2012

Loeb v roce 2013 na čtyřech soutěžích mistrovství světa

2. října 2012 • 13:30

Díky partnerství s Abú Dhabi bude Citroën, sedminásobný mistr světa v týmech, pokračovat v rally sportu v roce 2013 se třemi vozy Citroën DS3 WRC. Jedničkou tohoto týmu bude po celou příští sezonu dvojice Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen. Sébastien Loeb a Daniel Elena, osminásobní mistři světa, kteří jsou na dosah devátého titulu, se v příštím roce rozhodli pro redukovaný závodní program a budou startovat jen v některých vybraných podnicích s tím, že sezonu začnou na Rallye Monte Carlo.

Sébastien Loeb - Wales Rally GB 2012

Citroën Racing startuje v seriálu FIA mistrovství světa WRC od roku 2001 a od té doby zaznamenal jeden z nejvýznamnějších sportovních rekordů vůbec - sedm týmových titulů mistrů světa v Poháru konstruktérů a osm prvenství posádky Sébastien Loeb - Daniel Elena v hodnocení pilotů. Spojení sportu se značkou přispělo k pozitivnímu rozvoji image značky Citroën a obchodním úspěchům po celém světě.

I v tomto nepříznivém ekonomickém období nehodlá Citroën ztratit kontakt s motoristickým sportem a dál hodlá aktivně podporovat komerční cíle značky. Současně se ale snaží hledat způsoby a formy, jak snižovat provozní náklady celého týmu.

„V této souvislosti jsme obzvlášť pyšní na to, že můžeme přivítat Abu Dhabi na palubě,“ komentoval nové partnerství Yves Matton, šéf Citroën Racing Teamu. „Tato spolupráce nám umožní získat prostředky k pokračování v našem programu se třemi DS3 WRC v roce 2013.“

Po zisku osmi, a možná brzy již devíti světových titulů v řadě, nebudou Sébastien Loeb a Daniel Elena obhajovat titul v dalším roce. Nejrychlejší posádka současnosti se sedmi vítězstvími v tomto roce a nejúspěšnější v celé historii WRC vůbec, si za svým rozhodnutím stojí. Budou startovat jen v části soutěžního programu, který zahájí na legendární Rally Monte Carlo ve dnech 15. - 20. ledna 2013.

Týmovými jedničkami budou pro příští rok Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen, aktuálně druhá posádka pořadí mistrovství světa WRC. „Mikko a Jarmo už jsou dokonalými součástmi týmu,“ uvedl Yves Matton. „Už ukázali, že na to, aby se stali přirozenými lídry týmu, mají potřebnou výkonnost i zkušenosti. Včas oznámíme, kdo převezme roli Sébastiena Loeba a Daniela Eleny v případě, že nebudou startovat. Zatím největšími favority na místo druhého jezdce jsou Dani Sordo a Petter Solberg. Jeden Citroën DS3 WRC pak povede pilot ze Spojených arabských emirátů Khalid Al-Qassim.“

Omezený program startů v mistrovství světa v roce 2013 Sébastiena Loeba a Daniela Eleny neznamená, že by vzájemná spolupráce nepokračovala i v budoucnu. Novou výzvou pro pilota, který je synonymem značky, je možnost startu ve FIA World Touring Car Championship (FIA WTC) v letech 2014-15.

„Role ambasadora značky Citroën nemusí být vůbec pasivní, zvláště pro někoho jako je Sébastien. Tento projekt by pro něho mohl být příležitostí k tomu, aby změnil kariéru v závodech na okruzích s podporou značky, se kterou působí od soutěžního debutu. WTCC umožní Citroënu demonstrovat svou kreativní technologii na významných trzích, jakými jsou například Čína a Brazílie,“ vysvětluje Yves Matton. „Definitivní potvrzení naší účasti v tomto programu je ale vázáno na změny v předpisech FIA a také na rozhodnutí našich současných a budoucích partnerů, kteří nás v tomto projektu podporují.“

Ještě před tímto skokem do budoucna se ale Citroën Racing aktuálně připravuje a chystá na Rally France - Alsace ve dnech 4. - 7. října, jedenáctém dílu programu světového šampionátu 2012. Na tomto podniku si totiž může Citroën Total World Rally Team zajistit osmý titul, zatímco Sébastien Loeb a Daniel Elena mají šanci již nyní si zajistit devátý titul v řadě. Jediná posádka, která jim v tom může ještě zabránit, je Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen.

Citroën Racing ; -plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
04.10.2012 13:41
Pluto - moderátor
Loeb dnes sám potvrdil, že počet startů v příští sezóně se nejspíš bude pohybovat mezi čísly čtyři a pět.
03.10.2012 01:28
Pluto - moderátor
Nee, čtyři starty Loeba nejsou součástí tiskové zprávy, ale řekl to v rozhovoru sám Yves Matton.
02.10.2012 22:27
Tomáš
Ten počet 4 startů Loeba v sezoně 2013 byl zmíněn v ofic. tiskové zprávě? Měl jsem pocit, že to není předem striktně dáno a že si Loeb nechává prostor pro to, aby si zazávodil tehdy, když bude mít chuť a náladu ...
toplist