www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2012

Ford končí v mistrovství světa!

15. října 2012 • 16:55

Přestože měla aktuální dvouletá smlouva o spolupráci mezi Fordem a M-Sportem končit až po sezóně 2013, překvapivá informace přichází přímo ze zdrojů Ford World Rally Teamu.

Na oficiálním týmovém twitteru se dnes objevila naprosto jasně srozumitelná informace - Ford odstupuje po sezóně 2012 jako titulární sponzor z mistrovství světa. Ford World Rally Team děkuje svým fanouškům, jezdcům a partnerům za jejich podporu.

Hlavním důvodem jsou samozřejmě peníze - Ford se rozhodl předčasně ukončit smlouvu v rámci úspor vynucených současným nevlídným ekonomickým klimatem. „Ford má v automobilových soutěžích nesmírně dlouhou a bohatou historii, takže udělat toto rozhodnutí opravdu nebylo jednoduché,“ vysvětluje Rölant de Waard marketingový viceprezident Ford of Europe. „V tuto chvíli jsme se nicméně rozhodli, že pro značku bude lepší odejít z MS a přesměrovat důležité finance do jiných oblastí.“ Spolupráce Fordu s britským týmem M-Sport, který soutěžní verze Fordů vyvíjí a provozuje, nicméně pokračuje. V těchto dnech by měla probíhat jednání o dodávkách automobilů a technické podpoře ze strany Fordu, která se bude týkat nejen WRC, ale také vývoje zcela nové specifikace R5.

„Chtěl bych velice poděkovat Fordu za jeho dosavadní podporu, která trvala šestnáct skvělých let. Rozumím, že společnost nyní raději chce zajistit svůj chod,“ říká Malcolm Wilson. „Za M-Sport chci říct, že se budeme snažit i nadále vyhrávat rychlostní zkoušky a soutěže. Plánujeme evoluci současné Fiesty WRC, naši inženýři také dělají vše proto, abychom v březnu mohli představit novou Fiestu R5, a vývoj pokračuje také na populární Fiestě R2. V tuto chvíli spřádáme plány na rok 2013 a myslím, že se všichni v M-Sportu na tuto sezonu opravdu těší.“

Co přesně se bude se současným týmem dít dál, to je tedy zatím ve hvězdách. Dá se očekávat, že M-Sport bude i nadále komerčně pronajímat svá WRC soukromým zájemcům na soutěže mistrovství světa, jak ale i sám šéf týmu Malcom Wilson před nedávnem potvrdil, pozornost M-Sport se aktuálně začíná ubírat k mistrovství Evropy. Tento tradiční seriál by měl pro rok 2013 projít velkou obrodou a právě vstup Eurosportu do kontinentální série byl jedním z hlavních motivů, proč se o něj tým z Velké Británie začíná zajímat. Wilson zatím nespecifikoval, jaký bude mít stáj v ME 2013 program či s jakými jezdci by jej měla absolvovat, řekl jen, že se bude snažit odjet co nejvíce podniků s co nejvíce vozy. Jedinou konkrétní informací je, že stáj začne sezonu s vozy S2000 a ihned po homologaci verze R5 chce přejít právě na novou verzi.

-plu- ; -hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
15.10.2012 22:25
gonzo
Pluto taky mě to zhruba takhle napadlo,tahle varianta.
15.10.2012 20:48
Pluto - moderátor
Vycouvá z toho Ford kompletně nebo vše bude fungovat při starém (třeba i včetně financování), jenom nebudou vystupovat jako oficiální fabrika. Že by se báli Volkswagenu?
toplist