www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2012

Junioři budou v MS pokračovat s Fiestami R2

30. října 2012 • 13:00

Vozy Ford Fiesta R2 byly v posledních dvou letech sportovním náčiním v rámci kategorie WRC Academy určené mladým talentovaným závodníkům při vstupu do mistrovství světa. Podle nejnovějších informací bude stejná technika použita i při obnově Junior WRC.

Poněkud chudší jezdecká sestava WRC Academy 2012

Ve skutečnosti jde jen o přejmenování zkomírající WRC Academy na JWRC, tedy šampionát, který měl na začátku tisíciletí velmi dobré jméno i úroveň, vzešli z něj špičkoví tovární jezdci jako Dani Sordo, Jari-Matti Latvala, Kris Meeke, Per-Gunnar Andersson, Sébastien Ogier či Sébastien Loeb.

V posledních letech však mělo JWRC výrazně upadající tendenci a chyběla jak kvantita, tak i kvalita. Proto se přišlo před dvěma lety s kategorií WRC Academy, která měla umožnit levné závodění, které by bylo vyrovnané stejnými vozy jedné značky. Nápad to určitě nebyl špatný, realizace se však příliš nepodařila. Hlavním problémem se ukázala nevyrovnanost a nespolehlivost vozů Ford Fiesta R2 a také výsledná extrémní finanční náročnost, která nenaplňovala původně nastavené plány.

Pro sezónu 2013 tak přijde 'novinka' v podobě návratu JWRC. Jak potvrdili šéf FIA přes automobilové soutěže Jarmo Mahonen, zájem o tento seriál měli kromě Fordu také Peugeot, Citroën, Renault a Toyota. Podle informací po Sardínii se zdá, že i nadále bude projekt pokračovat s vozy s modrým oválem ve znaku. „Jednání s vítězným výrobcem jsou dokončena, teď už jen dolaďujeme drobnosti,“ řekl Jarmo Mahonen.

Pomůže změna v názvu zachránit dobrou základní myšlenkou oplývající projekt? Kuloární informace zatím příliš pozitivní zprávy nepřináší. I těch pár jezdců, kteří o účasti v WRCA/JWRC příští rok uvažovali, od těchto úvah začínají ustupovat.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist