www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2012

Proton končí s projektem S2000

2. listopadu 2012 • 09:00

Malajská automobilka Proton ukončí po letošní sezóně podporu projektu vývoje vozu Satria Neo S2000, pod kterým je podepsána britská stáj MEM Chrise Mellorse.

Proton Satria Neo S2000

Projekt vývoje soutěžního automobilu začal už v roce 2007, v únoru následujícího roku poprvé unikl do médií. Vůz se od samotného počátku potýkal s velkými technickými problémy a nespolehlivostí, se kterou se britský tým nedokázal vypořádat.

Většinu své kariéry se tým soustředil na starty v 'domácím' Asijsko-Pacifickém mistrovství a v mezinárodním Intercontinental Rally Challenge. V obou se mu dařilo dostat se do povědomí fanoušků, v APRC dokonce vítězit. Přesto na konci roku 2011 hrozilo ukončení projektu kvůli nepříliš uspokojivým výsledkům a z toho plynoucí slabší propagace. Marketingové vedení Protonu však přesvědčilo vedení společnosti, že odchod z motoristického sportu by byl velkou negativní reklamou pro značku.

Proton Satria Neo S2000

Britskému týmu se navíc podařilo dostat vůz na kvalitativně i spolehlivostně vyšší úroveň, kdy by mohli bojovat o podiová umístění na závodech IRC. Vedení stáje však pod nátlakem Per-Gunnar Anderssona udělalo jednu zásadní chybu - na poslední chvíli přesunulo plánovaný program startů v IRC do světového šampionátu SWRC. Zatímco při startech v závodech IRC se o posádkách s vozy Proton Satria Neo S2000 psalo v hodně médiích, po přechodu do SWRC mediální obraz týmu zapadl. A přestože Per-Gunnar Andersson je schopen bojovat až do posledního závodu o titul mistra světa v SWRC, téměř nikdo o tom neví...

Definitivním hřebíčkem do rakve je pak neúspěch na poli Asijsko-Pacifického mistrovství, kde se vedle průměrného Alistera McRae objevoval nezkušený Juha Salo a evidentně nemotivovaný Per-Gunnar Andersson. Tato jezdecká sestava prohrála boj o svůj důležitý titul s Chrisem Atkinsonem na Škodě.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
03.11.2012 02:47
slonikyta
uceleně v kostce - tedy pěkně napsáno (ale stejně to bylo nejhezčejčí autí - gde se naň hrabe slepice)
toplist