www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2012

FIA představila předpisy pro MS 2013

21. listopadu 2012 • 21:00

Mezinárodní automobilová federace dnes zveřejnila základní předpisy pro šampionáty v mistrovství světa, které byly potvrzeny po zářiové schůzi Světové komise motoristického sportu (WMSC), jenž se uskutečnila koncem září.

Rally Catalunya 2012

MS jezdců

Vše zůstává při starém - není žádná registrace, bodovat může každý a do celkové klasifikace se započítávají všechny výsledky.

MS značek

Datum registrace pro značky je stanoveno na 14. prosince. Do soutěže týmů (WRC Teams) se může tým přihlásit až do startu sedmé soutěže sezóny (Rally d'Italia). Zástupci značek musí objet všechny závody se dvěma vozy. Pro soutěž týmů je potřeba odjet sedm soutěží mistrovství světa, z toho jeden mimo Evropu, a to s jedno- či dvou-členným týmem. Do celkové klasifikace budou u značek započítány všechny výsledky, u WRC Teams výsledky ze sedmi nominovaných podniků.

WRC 2

Nový šampionát určený pro vozy S2000, R5, R4 a staré N4. Největší novinkou je, že jsou do šampionátu započítány všechny soutěže. Každý z účastníků se musí zaregistrovat na FIA před svým prvním nominovaným podnikem. Samotná nominace do závodů bude probíhat tak, že jezdec (případně registrovaný tým) v přihlášce na daný závod uvede, zda chce nebo nechce být nominován. Celkově může být takto nominováno sedm závodů, do celkové klasifikace se bude počítat šest nejlepších výsledků z těchto nominací. Novinkou je také zrušení trestů za neúčast na některých podnicích. Na konci roku bude vyhlášen také mistr produkčních vozů, za kterého bude oceněn nejvýše postavený jezdec WRC 2 startující s vozem třídy 3.

WRC 3

Nový šampionát určený pro vozy R3, R2 a R1. Největší novinkou je, že jsou do šampionátu započítány všechny soutěže. Každý z účastníků se musí zaregistrovat na FIA před svým prvním nominovaným podnikem. Samotná nominace do závodů bude probíhat tak, že jezdec (případně registrovaný tým) v přihlášce na daný závod uvede, zda chce nebo nechce být nominován. Celkově může být takto nominováno šest závodů, do celkové klasifikace se bude počítat pět nejlepších výsledků z těchto nominací. Novinkou je také zrušení trestů za neúčast na některých podnicích.

JWRC

Staronový šampionát přecházející ze současné WRC Academy. Jezdci musí být věkem do 26 let, budou muset startovat s vozy Ford Fiesta R2 na šesti podnicích, které se budou do tohoto seriálu počítat (které to budou bude upřesněno později).

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist