www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2015

Toyota od sezóny 2017 se třemi vozy?

4. prosince 2015 • 22:30

V červenci letošního roku bylo oficiálně oznámeno, že se o vrácení továrního týmu Toyota do automobilových soutěží postará tým kolem Tommi Mäkinena. Od té doby se usilovně pracuje a v těchto dnech byly oficiálně vypuštěny první konkrétní informace k projektu.

Toshio Sato, Tommi Mäkinen, Akio Toyoda a Koei Saga

Některé tyto informace potvrdily původní spekulace, některé naopak více či méně překvapily. Takže pojďme si postupně shrnout fakta.

Tým Toyota Gazoo Racing World Rally Team bude sídlit ve finském městě Puuppola, kde sídlí i samotný Tommi Mäkinen Racing, stáj však bude zaregistrována jako japonský tým. Byla odtajněna také některá jména ze zhruba čtyřicetičlenného týmu, který se již na projektu podílí - z těch nejznámnějších jmenujme bývalé špičkové spolujezdce Lauri Riipinena a Jarmo Lehtinena či Michaela Zotose (Mäkinenův inženýr z dob továrního týmu Subaru), Toma Folwera (Hirvonenův inženýr z M-Sportu) nebo Simona Carriera (také se podílel na vývoji Fiesty RS WRC v M-Sportu).

Vůz je i nadále ve fázi vývoje a první prototyp se teprve začne stavět. Je navázána i spoluprace s Toyota Motorsport GmBH, kteří vyvíjeli svůj vlastní projekt vozu Yaris WRC, ale byli 'přelobováni' Mäkinenem. Německý vývojový tým se bude kompletně starat o veškeré věci týkající se motoru nového speciálu.

První oficiální testy jsou naplánované na jaro 2016, kdy by měl začít intenzivní testovací program. Kdo do něj bude zapojen je zatím zahaleno rouškou tajemství, nejčastěji se hovoří o jménech Mikko Hirvonen, Kris Meeke, Marcus Grönholm či Teemu Suninen.

V těchto dnech bylo také potvrzeno, že premiéra nového vozu by se měla uskutečnit od sezóny 2017, kdy tým bude nasazovat minimálně dva vozy, spíše se ale počítá s trojicí. Kdo se ale objeví za volantem, to je stále zahaleno spekulacemi. Může to být právě Kris Meeke, se kterým se Mäkinen v posledních týdnech několikrát potkal, může to být mladík Sunninen, může to být někdo jiný.

Uvidíme, jak se Toyotě tento rychlovývoj podaří. Přeci jen, vyvinout za rok a půl konkurenceschopné auto bez aktuálních dat ze soutěží mistrovství světa nebude rozhodně jednoduché.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist