www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství České republiky v rally 2015

Ondřej Palacký s Honzou Hříbkem – v historicích se nám líbí

11. ledna 2016 • 14:00

O tom, že automobilové soutěže stále přitahují nové posádky, svědčí i dvojice Ondřej Palacký s Honzou Hříbkem. V loňském roce se postavili ogaři z Valašska ke třem startům v rally a do sezony 2016 se chtějí do závodů více opřít. Za cíl si oba dali vítězství mezi historiky ve třídě F5.

Ondřej Palacký - Jan Hříbek (Škoda Favorit 136 L) - Star Rally Historic 2015

Ondra i Honza pocházejí z kraje, kde mají automobilové soutěže pevné kořeny. Proto bylo logické, že se už jako malí kluci chodili dívat na Valašku a Barumku, která jim jezdívala doslova za komínem. „Jelikož je rally jedním z mých velkých koníčků, už hodně dlouho jsem přemýšlel, jak se aktivněji věnovat tomuto motoristickému odvětví. Od mala jsem se chodil dívat na soutěže coby divák. Chlapecký sen se mi splnil ve chvíli, kdy jsem zakoupil Škodu Favorit, se kterou bych chtěl startovat v kategorii historických vozidel,“ přiblížil cestu k rally Ondřej Palacký.

„Já i Ondra hrajeme amatérskou soutěž v ledním hokeji. Po jednom zápase mezi Vánocemi v roce 2014 jsme se dali do řeči a Ondra mne zlákal k svezení. Jelikož i já jsem se chodíval dívat na soutěže, tak jsem na jeho nabídku samozřejmě hned kývl. A to i přesto, aniž bych věděl, co má pozice v posádce přesně obnáší. Vždy jsem chtěl zkusit ochutnat atmosféru závodů i z druhé strany, než jen zpoza pásky oddělující diváky od tratí rychlostních zkoušek,“ popsal způsob složení posádky vsetíňák Honza Hříbek. Jablůnčan Palacký už drobné zkušenosti s automobilovými závody v minulosti pochytal. Dvakrát se postavil na start amatérského podniku Ve stopě Valašské zimy s vozem Škoda Felicia. Porovnat „Stopu“ s klasickou rally ovšem nelze a první velká zkušenost čekala na Ondru s Honzou v loňském roce při Valašské rally. „Valašská rally byla jednou ze soutěží, které jsem pravidelně navštěvoval jako divák, a proto byl pro mne velký zážitek postavit se na start. Do závodu jsem šel s velkým nadšením a cíl byl pro nás jasný, chtěli jsme hlavně Valašku dokončit. V průběhu rally jsme měli drobné technické problémy, ale Valašku jsme pokořili,“ vrátil se k premiérovému závodu své kariéry Ondřej Palacký.

Druhý start v sezoně 2015 zaznamenala posádka Palacký – Hříbek na konci letních prázdnin. Toto období je pravidelně vymezeno pro Barum Czech Rally Zlín. Evropskou soutěž absolvovali Ondřej s Honzou v rámci Star rally, která je vyčleněna pro jezdce s historickými vozy. „I druhý start byl pro nás velkým zážitkem. Barumka má nejenom v Česku velkou váhu a snad každý jezdec zde chce startovat. Nám se to splnilo a závod jsme si užívali. Neopakovatelná atmosféra byla na páteční městské zkoušce, kde byly desítky tisíc diváků. Nám se trošku klepala kolena, protože takovou euforii jsme doposud nezažili. Kromě krásných zkoušek a mnoha zážitků máme z Barum rally také spoustu fotografií a rovněž první veřejný rozhovor na startovní rampě,“ podělil se o dojmy z druhé soutěže sezony Honza Hříbek. I když historici absolvovali pouze část z celé Barum rally, jejich jízda byla měřená a Ondra s Honzou obsadili celkové 11. místo a ve třídě HA1 jim patřilo 4. místo. „Barum rally byla naše nejtěžší soutěž sezony. Svůj podíl na tom sehrály náročné rychlostní zkoušky, ale hlavně počasí, neboť se jelo za vysokých teplot. Náš favorit nedisponuje velkým výkonem, protože máme obyčejný sériový motor. Hvězdnou soutěž jsme ale zvládli a v cíli byli velmi spokojeni. Na bronzovou příčku ve třídě jsme moc neztratili a nás těší, že jsme byli hned za legendou české rally Jindřichem Štolfou,“ doplnil slova spolujezdce Ondřej Palacký.

Poslední start sezony zaznamenala valašská posádka na podzim při vsetínském rallysprintu. Odsud si Ondřej s Honzou odvezli domů první pohár za vítězství ve třídě E1, mezi historickými vozy byla posádka klasifikována na pěkném 5. místě. Úvodní oťukávací závody mají Palacký s Hříbkem za sebou. V průběhu zimní přestávky ogaři zbrojí na novou sezonu. Posilněn bude soutěžní favorit a posádka bude poctivě shazovat kila nabraná během Vánoc. „Místo toho, abychom naháněli v posilovnách fyzičku na novou sezonu, tak jsme spíše nabrali přebytečné kilogramy v průběhu vánočních svátků. Proto budeme muset v brzké době na sobě zapracovat. Své dostane i závodní vůz, u kterého chceme zvýšit jeho kondičku. Naším cílem je posunout favorit do skupiny A. Zatímco jsme se v loňském roce závody hlavně bavili, do sezony 2016 si již klademe pevné cíle. Letos máme v plánu startovat v seriálu závodů historických vozidel. Jelikož tyto závody jsou většinou součástí velkých českých rally, tak již nyní se těšíme na start na Barumce, Bohemce a v Českém Krumlově. Člověk by měl mít vždy vyšší cíle a já jsem si dal za cíl zvítězit ve třídě. Tak nám držte všichni palce,“ nastínil plány do letošního roku Ondřej Palacký.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist