www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2018

SOUHRN: Po nervydrásajícím souboji vyhrál na Sardínii Thierry Neuville

10. června 2018 • 18:00

Po třech týdnech pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích. Po soutěži na Pyrenejském poloostrově se tentokráte posádky přesouvají na italský ostrov Sardínie, kde se uskuteční tradiční Rally Italia Sardegna. Průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

-

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Italia Sardegna

Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) - Rally Italia Sardegna 2018

Po nervydrásajícím souboji se Sébastienem Ogierem vyhrál Thierry Neuville letošní Rally Italia Sardegna. Rozhodovalo se až na poslední rychlostní zkoušce, díky nejrychlejšímu času na ní si připsal vítězství tovární jezdec Hyundaie o 0,7 vteřiny.

Přestože jeli v úvodu Neuville s Ogierem jako první na trati, tentokráte oproti soupeřům tolik neztráceli. Dopomohlo jim k tomu i na Sardínii naprosto nezvyklé deštivé počasí, které hlavně v první etapě změnilo obvykle prašnou trať na směs mokré šotoliny a bláta.

V úvodu sice vedl celkem suverénně Andreas Mikkelsen, v polovině první etapy jej však zradila převodovka. Od té doby to byla bitva pouze dvou mužů, ostatní ztráceli nebo dokonce odstupovali (a pak se v rámci rally2 vraceli). Suninen havaroval, Tänaka zastavila technika, stejně jako Latvalu, který dokonce odstupoval ze třetí příčky na přejezdu z poslední RZ sobotní etapy do servisu.

Třetí místo na stupních vítězů tak spadlo do klína jinak celkem nevýraznému Lappimu, stejně tak skončil čtvrtý Paddon. Po celou dobu nejpomalejší vozy WRC zastupovala dvojice Ostberg - Breen, kteří po odstoupeních soupeřů vybojovali na předvedený výkon až příliš lichotivé páté a šesté místo.

Sedmý skončil sobotní smolař Latvala, osmý pak dojel vítěz WRC2 Jan Kopecký. Ten začal pomaleji, ale jeho soupeři se postupně vyřazovali buď jezdeckýma chybama, nebo problémy s technikou. Na deváté místo klesl díky penalizaci v posledním přeskupení Ott Tänak, top ten uzavřel Teemu Suninen, který na posledním testu přeskočil Martina Prokopa. Ten letos poprvé usedl do vozu WRC v klasické soutěži, svezl se pěkně, ale asi očekával více, než jedenácté místo. Od Jana Kopeckého dostal více než dvě a půl minuty.

Martin Prokop - Jan Tománek (Ford Fiesta RS WRC) - Rally Italia Sardegna 2018

Jak již bylo řečeno, vítězem WRC2 se stal Jan Kopecký, který si tak připsal další vítězství v letošní sezóně. Doufejme, že tentokráte dostane od Škody Motorsport možnost startů na více soutěžích, aby mohl zabojovat s jediným reálným konkurentem - Pontusem Tidemandem - o titul. Druhý skončil po dnešním velkém finiši Veiby, který celkem bezproblémově přeskočil Nicolase Ciamina.

Na startu se objevily také čtyři posádky v hodnocení WRC3. Ve finále šlo o to, kdo se víc protrápí do cíle. Když oběma fungovala auta, byli schopni Fraceschini a Lario jezdit plus minus vyrovnaně. Oba se však až moc potýkali s problémy, nakonec byl šťastnější Franceschini a vyhrál o dvě a půl minuty. Jednou z nejpomalejších na trati byla Luise Cook, kvůli dvojímu odstoupení jí to však stačilo na třetí místo v hodnocení WRC3.

O největší rozruch se nakonec postaral spolujezdec Sébastiena Ogiera Julien Ingrassia. Ten totiž ve stopce RZ 19 zapomněl jízdní výkaz. Ten mu před následující časovku přivezl další startující Ott Tänak. Prohřešek nakonec řešili i sportovní komisaři a vydali hodně pofiderní rozhodnutí, při které udělili Ogierovi pokutu 10 000 euro a podmínečně mu sebrali body ze Sardínie do hodnocení jezdců i značek. Podrobněji je tato kauza popsána v diskuzním fóru.

Konečné výsledky Rally Italia Sardegna

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Mads Ostberg - Torstein Eriksen (Citroën C3 WRC) - Rally Italia Sardegna 2018

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Po třech týdnech pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích. Po soutěži na jihoamerickém kontinentě se posádky vrací zpět do Evropy, kde se uskuteční tradiční Vodafone Rally de Portugal, opět již se standardní kvalitou startovního pole. Průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist