www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2018

Mads Ostberg brilantně druhý

31. července 2018 • 13:00

Mads Ostberg a Torstein Eriksen po tvrdém souboji s trojnásobným vítězem Rally Finsko Jari-Matti Latvalou vybojovali velice cenné druhé místo. Craig Breen se dokázal v poslední etapě posunout na osmou pozici, zatímco Khalid All Qassimi se díky Rally2 vrátil do soutěže a postupně si zvykal na auto.

Mads Ostberg - Torstein Eriksen (Citroën C3 WRC) - Neste Rally Finland 2018

Závěrečná etapa představovala 45,72 km ve čtyřech rychlostních zkouškách - 5,4 sekundy činil náskok Madse Ostberga na soupeře nejtěžšího kalibru, trojnásobného vítěze Rally Finsko Latvalu. Podařilo se mu náskok na zkušeného Fina udržet a získat nádhernou druhou pozici, což je jeho nejlepší výsledek po dvou třetích místech ve WRC (2013 a 2015). Výsledek představuje pro Citroën Total Abu Dhabi WRT třetí pódium sezony po dvou třetích pozicích ve Švédsku a Mexiku.

Létající Nor potvrdil už v neděli ráno, že to se stříbrným stupínkem myslí vážně: první úder zasadil nejrychlejším časem hned na zahajovací rychlostní zkoušce nedělního programu pro Citroën pátým nejrychlejším časem celého víkendu. Pro Ostberga to značilo zvýšení náskoku na 6,3 sekundy. Nicméně Latvala byl ve formě a znovu zaútočil, aby stáhl odstup za Ostbergem na 2,5 sekundy před rozhodující Power Stage na Ruuhimäki s nekonečnou sérií skoků. Ale Mads se znovu nemínil vzdát a porazil Fina o tři desetiny po pětiminutovém souboji s průměrnou rychlostí 122,5 km za hodinu, čímž si udržel druhou příčku s náskokem jen 2,8 sekundy!

Craig Breen byl limitován startovní pozicí do poslední etapy (3.), nicméně zajížděl slušné časy, zejména na RZ 21, kde přišel o vítězství v rychlostní zkoušce o 4,2 sekundy, nebo na Power Stage, kde skončil jen 1,7 sekundy za celkovým vítězem. Irský pilot se na osmou pozici posunul díky karambolu soupeřů, když o lepší výsledek ho připravilo píchnutí pneumatiky už krátce po startu na RZ 2.

Zpátky v akci byl v neděli díky Rally2 po sobotní chybě Khalid All Qassimi, který se pak soustředil na to, aby rally dokončil a dokumentoval narůstající jistotu v pilotování vozu.

Craig Breen: „Byl to pro nás těžký víkend po pátečním píchnutí, což bylo pro nás velice tvrdé a museli jsme další dva dny vymetat trať ostatním. Nicméně jsme ukázali naši rychlost všude tam, kde nám to podmínky dovolily. Bylo skvělé se loučit se soutěží skvělým časem na Power Stage, což pro nás značí, že se můžeme směle dívat směrem k Německu.“

Mads Ostberg: „Jsem moc, moc šťastný, že jsem znovu bojoval na čele na těchto neuvěřitelných rychlostních zkouškách. Je to vůbec to nejlepší, co jsem v závodní kariéře dokázal. Jsem rád za všechny v Citroënu. Chlapci odvedli fantastickou práci k tomu, aby nás udrželi na této pozici. Jsem hrdý na to, že jsem součástí týmu. Cítil jsem už na předstartovním testu, že C3 WRC je nejlepší auto, jaké jsem na této rally kdy měl, a jsem rád, že jsem to mohl potvrdit tento víkend.“

Khalid Al Qassimi: „Bylo to pro nás obtížné hlavně kvůli naší chybě v sobotu ráno, ale jsem rád, že jsme byli schopní se znovu vrátit do akce a užít si ty neuvěřitelné rychlostní zkoušky. Jsem potěšen za celý tým, že tvrdá práce přinesla ovoce v podobě velkého výsledku.“

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
31.07.2018 21:37
Mirekfric
Brilantně druhý je hodně zajímavý češtinský obrat :-)
toplist