www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 1. května 2024, Svátek má Svátek práce, zítra Zikmund

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2006

Opravdu těžká soutěž ve Vsetíně

7. listopadu 2006 • 00:15

Karel Pohner s Janem Husákem se o uplynulém víkendu vydali do Vsetína na závěrečný rallysprint letošní sezóny, Würth - Partr Rally Vsetín, bojovat o zisk letošního titulu ve třídě N1 a zároveň se rozloučit se svým letitým Suzuki Swift GTI.

Na rally v Hradci nám nepřálo štěstí a porucha převodovky nás připravila o první místo. Pokud jsme tedy chtěli titul mistrů republiky, museli jsme do Vsetína.

To co se dělo ve Vsetíně, bylo i na adrenalinový sport, jako je rally, extrémní. Sníh a led, změny teplot, změny RZ, časů a jiné nestandardní situace doslova napnuly nervy posádek na maximum. Před závody i v jejich průběhu dobrovolně i nedobrovolně odstupovala jedna posádka za druhou a auta lemovala příkopy už během seznamovacích jízd. Nám však nezbylo nic jiného než zabrat.

Na první kolo jsme si půjčili od mechaniků gumy koupené někde v supermarketu, které jsme zkoušeli hodinu před startem na mokru, kde ještě fungovaly. Na RZ 2, kterou jsme začali, byl však čistý led a vlastnosti těchto gum se blížily letním pneumatikám, na kterých jsme trénovali. V RZ 2 jsme jeli opravdu za hranou a „pouhých“ 12s, které jsme ztratili, bylo maximum, čeho jsme mohli dosáhnout. Na druhé kolo (RZ 3 a 4) jsme nasadili zimní pneumatiky, jelo se dobře a obě RZ jsme vyhráli a stáhli jsme ztrátu a vytvořili si malý náskok. Do 3. kola překryl trať ještě mokrý sníh a vzniklo nečitelné kluziště. Jeli jsme zbytečně na hraně, protože naši soupeři tuto RZ už vzdali.

Nervové vypětí vystřídala obrovská radost z 1. místa v N1 a především z titulů mistrů republiky v celkové klasifikaci třídy N1 za rok 2006! Jako bonus za naše nasazení byl další pohár za skvělé 2. místo v celkové klasifikaci třídy N (do 2000ccm). Neuvěřitelné 11. místo v absolutní klasifikaci ze všech tříd (82 posádek) s nejslabší a nejstarší sériovou třináctistovkou ve startovním poli, bylo krásné poděkování Suzuki Swift GTI, která dokázala neuvěřitelné. Swiftům kvůli jejich stáří letos končí homologace a toto bylo jejich poslední rozloučení s národním i mezinárodním šampionátem v rally.

MTM
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist