www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2006

Tarabus s Ignisem premiérově na sněhu

10. listopadu 2006 • 01:00

Na posledním mistrovském sprintu, který se jel na tratích v okolí Vsetína nechyběla dle dlouhodobých plánů ani posádka Rallysportu Příluky Jaromír Tarabus - Daniel Trunkát startující s vozem Suzuki Ignis připravovaným zlínskou stájí Sparrow racing.

Nečekané, raně listopadové sněžení připravilo vrásky nejen pořadatelům, ale také četným posádkám. Mnoho z nich se dokonce na start soutěže nedostavilo. Přesto rally odstartovala, byť se značně upraveným programem. Kvanta sněhu dopadající na rychlostní zkoušky nahrávaly dobře připraveným posádkám se zimními gumami. Naše dvojice v tomto směru nebyla nachystána zrovna nejlépe, takže se po dvou RZ pohybovala až ve druhé desítce průběžného pořadí, zatímco čelo závodu překvapivě opanovaly posádky s vysokými startovními čísly. Další sněhové vločky postupně ubíraly na výhodě vyšších startovních čísel, takže Mira s Danem mohli postupovat stále vzhůru, přestože bylo velkým problémem samotné udržení vozidla na cestě.

Takto hodnotil Mira Tarabus úvod soutěže: „Ze začátku rally jsme si chtěli pěkně zazávodit, ale tím jak byly stále horší sněhové podmínky, tak se naše účast měnila spíše na test toho, jak se Ignis chová na sněhu. V průběhu soutěže mezi námi proběhlo i pár úvah, že by jsme se na to vykašlali, ale já nerad odstupuji ze závodu, když auto bez problémů funguje a nejsou jiné větší problémy. A to i přesto, že nás spousta posádek pojížděla. Na druhou stranu je pravda, že s tímto autem už není sranda riskovat. Bohužel jsme nesehnali úplně nejideálnější pneumatiky. I díky tomu jsme se tak babrali. Pneumatiky co jsme měli, se za půl soutěže sjely.“ Přes tyto všechny problémy nakonec kluci spatřili bez škrábance cíl závodu. Konečný výsledek sice neodpovídal předstartovním ambicím, ale to v daných podmínkách nebylo to nejdůležitější.

„Jinak to byla pěkná soutěž, tedy až na ten závěr, kdy jsme museli hodně zvolnit, protože se nedalo vůbec opřít do gum. Hodně to klouzalo. Auto celou dobu šlapalo na výbornou, takže celkově jsme spokojeni, protože jsme vyzkoušeli, jak které pneu fungují, či nefungují. Pro příště je to velké ponaučení,“ stručně zhodnotil náročnou, překvapivě zimní, soutěž pilot devátého vozu v cíli rally.

Mirovy slova potvrzoval i spolujezdec Dan Trunkát: „Výsledkově jsme určitě zůstali za očekáváním. Pozitivní je však spousta zkušeností ze sněhu dobrých pro příští zimní soutěže a úleva z toho, že je auto celé. Občas je dobré zjistit, že ještě pořád máme co zlepšovat - v tomto případě jednoznačně v oblasti výběru a zajištění vhodných gum. Kdo tam byl ví sám nejlépe co se tam dělo - ti kdo dojeli jsou fakt pašáci.“ Rally sezóna roku 2006 je tedy úspěšně za námi. Byl to z pohledu naší posádky rok plný úspěchů a spokojenosti. Již teď, dva měsíce před startem se však kluci těší a připravují na Janner rally 2007, kde se objeví opět s vozem Suzuki Ignis S1600. Přejme jim tedy hodně štěstí.

Pavel Zvonek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist