www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2006

Sutr s Veselou udrželi třetí místo

15. listopadu 2006 • 18:00

Posádka XTG Berdych Teamu Jiří Sutr a Petra Veselá na voze Škoda Felicia 1,4 úpěšně zvládla závěrečný podnik letošní rallysprintové sezóny a obsadili v konečném hodnocení rallysprintové sezóny třídy A5 třetí místo za dvojicí Ducháček, Hora.

Sutr s Veselou odjeli do Vsetína především s cílem pokusit se udržet třetí místo v hodnocení třídy A5. Nečekali však, že cesta za úspěchem bude ještě složitější, nežli samotné bojování na trati rychlostních zkoušek. „Cesta do Vsetína nám trvala osm hodin. Seznamovací jízdy jsme stihli tak napůl. V pátek jsme vše chtěli dohnat, ale sníh vše změnil. Některé rychlostní zkoušky byly nesjízdné a my byli dokonce několikrát v příkopu. Uvažovali jsme, že do závodu vůbec nenastoupíme, ale touha získat koneční třetí místo nás přemohla. V servisu nás ještě přemluvil náš mechanik Kája, alias Harry, skutečným jménem Tomáš, který řekl - pojďte se mnou do náklaďáku a já vám vysvětlím, jak odstoupíte,“ řekl před soutěží Jiří Sutr.

Rokycanská posádka XTG Berdych Teamu nemá na zasněženém povrchu žádné zkušenosti, a tak bylo cílem neublížit vozu a pokusit se celou soutěž dokončit s minimem chyb. „První RZta byla zrušená po havárii Jirky Volfa. Na druhé jsme byli dvakrát venku a ztratili minutu. Největší krizi jsme měli na čtvrté rychlostní zkoušce, kdy jsme levou částí vyletěli ven a prorazili obě kola. Ještě na vložce jsme dali na předek rezervu a zadní nechali prázdné. Sice jsme ztratili hodně času, ale ještě jsme se nevzdávali a pokračovali,“ zhodnotil úvodní dvě sekce Jirka Sutr.

Po dojezdu rychlostních zkoušek chtěla posádka odstoupit, ale po domluvě s Jiřím Bryndou se posádka vydala vstříc čtyřicetikilometrovému přejezdu do servisu, kde mechanici v čele s Jirkou Bryndou vyměnili pneumatiky a XTG Berdych Team mohl pokračovat v soutěži. „Kluci nám dali na zadek vozu pneumatiky z tréninkového vozu a varovali nás, že to bude hodně klouzat. Na závěrečných rychlostních zkouškách jsme se snažili jet hodně opatrně. V poslední jsme dokonce pouštěli za námi jedoucího Nedbálka, kterému jsme nechtěli zkazit pěkný výsledek. Navíc v závěru zrychlil Pavel Prášil, díky jehož výkonu jsme udrželi třetí místo v republikovém hodnocení třídy A5,“ řekl Jirka Sutr.

Posádka Jiří Sutr a Petra Veselá tak díky zisku čtvrtého místa v rámci Vsetínského rallysprintu udržela cenné třetí místo v hodnocení rallysprintového šampionátu třídy A5. Posádka XTG Berdych Team po celou sezónu získávala spolehlivou jízdou cenné body a nejlepší výsledek zajela v rámci Labské Rally, kde Sutr s Veselou skončili na druhém místě třídy A5. „Jsme nesmírně šťastní. Před sezónou jsme něco takového vůbec nečekali. Takovýto výsledek je doslova z říše snů. Chtěli bychom poděkovat týmu Montcar Autosport za skvěle připravený vůz během celé sezóny, dále firmám BERDYCH plus , XTG - group a Betonárka Soukup, že nám umožnili v letošní sezóně startovat.

Ještě bych rád zmínil Honzu Sýkoru a Martinu Škardovou, kteří nám dávali během sezóny cenné rady. Díky patří i dalším lidem, kteří se na tomto krásném výsledku podíleli. Snad nám zachovají přízeň i v další sezóně, kdy bychom rádi opět startovali v rallysprintovém šampionátu,“ zhodnotil sezónu Sutr.

Marek Felt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist