www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 11 - Rallye Monte Carlo (IRC)

Exkluzivní rozhovor s Francoisem Delecourem po Monte (+VIDEO)

28. ledna 2011 • 12:00

Jedním z největších hrdinů historie Rallye Monte Carlo je bezesporu Francois Delecour. Na letošním ročníku navíc překvapil své soupeře i veřejnost odvážnou a správnou volbou pneumatik na čtvrtečních zkouškách. Setkání s legendou si zaslouží rozhovor.

Francois Delecour - Rallye Monte Carlo 2011Francois Delecour - Dominique Savignoni (Peugeot 207 S2000) - Rallye Monte Carlo 2011

Proč jste se rozhodl k návratu na automobilové soutěže?

V loňském roce jsem jel tři závody v Itálii - jednou s enkovým Mitsubishi a dvakrát s Peugeotem 206 WRC. Italským partnerům se spolupráce líbila a pokud vše půjde podle plánu, měli bychom se objevit s Citroënem C4 WRC v italském šampionátu TRA.

Proč nepřišel návrat dříve?

Naposledy jsem jel v továrním týmu Mitsubishi v roce 2002. Tým toho hodně nasliboval, ale auto bylo hodně špatné, úplně mimo. Proti Peugeotům 206 WRC absolutně nemělo nejmenší šanci. Měl jsem sice královský plat, ale radši bych ho měl menší, zato v lepším autě. Z toho jsem byl tak znechucený, že jsem se rozhodl skončit s pravidelným závoděním, občas jsem se ale na startu objevil.

A pak přichází velký návrat na mezinárodní scénu - jubilejní ročník Rallye Monte Carlo.

Když jsem přijel na sekretariát soutěže v Monte Carlu, připadal jsem si ve známém prostředí. Přeci jen, byl to již můj šestnáctý start na této soutěži. Podnik jsem si vyloženě užíval, všude spousta fanoušků, televizní přenosy, zájem médií.

Francois Delecour - Dominique Savignoni (Peugeot 207 S2000) - Rallye Monte Carlo 2011Francois Delecour - Dominique Savignoni (Peugeot 207 S2000) - Rallye Monte Carlo 2011

Letošní Monte Carlo se zapíše do historie náročnou volbou pneumatik před druhou sekcí čtvrtečních zkoušek. Je bez diskuze, že ze špičky jste jako jediný zvolil dobře.

Tuhle oblast zkoušek znám už z minulosti, svým počasím natropila ve výsledcích hodně paseky. Ještě před servisem jsem zavolal známému na hotel, který řekl, že na místě začalo sněžit. Proto jsme se rozhodli obout sněhové pneumatiky. Před odjezdem ze servisu jsme se však dozvěděli, že se ve druhé části zkoušky se začíná držet sníh na cestě. Úvodní rychlostní zkouška stoupá zhruba v první polovině po jižním svahu, po průjezdu tunely je posledních osm až devět kilometrů na severní straně. Na místě byl Pascal Enjolras z našeho týmu a potvrdil, že první část je víceméně suchá, za kopcem se ale začíná držet sníh. Navíc bylo jasné, že vzhledem k povětrnostním podmínkám se situace zlepšovat nebude. Proto bylo rozhodnutí jasné - dáme hroty. První část bez sněhu na RZ 7 jsem jel opatrně, věděl jsem moc dobře, že jim to ve zbytku zkoušky vrátím i s úroky.

Nebyla škoda, že se nepodařilo udržet stupně vítězů?

Upřímně, čekal jsem to. Když jsem byl na druhém místě a viděl podmínky na trati, bylo mi jasné, že na suchu proti továrním speciálům nemáme šanci. Možná na sněhu nebo za proměnlivých podmínek, na suchém asfaltu ale ne. Náš Peugeot byl starší specifikace, navíc jsme museli opatrně pracovat s náhradními díly. Na celou soutěž jsme měli budget jenom 50 000 Euro. Kdybychom měli tak o třicet víc, bylo by to o něčem jiném.

Francois Delecour - Dominique Savignoni (Peugeot 207 S2000) - Rallye Monte Carlo 2011Francois Delecour - Rallye Monte Carlo 2011

Co bude dál?

Jak už jsem říkal pracujeme na projektu startů v italském šampionátu TRA s Citroënem C4 WRC. Teď jsou rukavice na straně Citroënu, snad se nám podaří dohodnout. Pokud ne, jel bych s Peugeotem 206 WRC. Do seriálu IRC bych se rád vrátil, momentálně usilovně pracujeme na startu na Tour de Corse. Tuhle soutěž mám strašně rád, navíc z tohoto ostrova pochází můj spolujezdec Dominique Savignoni. Úplně vyloučený není ani start na Rallye Sanremo.

Rozhovor natočený s Francoisem Delecourem po Rallye Monte Carlo 2011

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
28.01.2011 23:05
m_o
diky pluto za skvely clanek, muj oblibeny jezdec vyzpovidany nekym, kdo vi o cem to je. monte bylo moc povedene a francois ukazal, ze stale umi. je to PAN jezdec!
toplist