www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Wales Rally GB (PWRC)

Wales Rally GB: triumf pro Latvalu, hattrick pro Ford a titul pro Loeba

13. listopadu 2011 • 14:50

Finále letošního mistrovství světa v rally je tu. Čtyři následující dny protkané třiadvaceti rychlostními zkouškami rozhodnou o mistru světa pro rok 2011. Stane se jím po osmé v řadě Sébastien Loeb? Anebo jeho neuvěřitelnou a rekordní sérii poprvé přetrhne Mikko Hirvonen? A jak se při premiéře za volantem WRC v MS povede našemu Martinu Prokopovi?

Online výsledky - Rally Radio - Další informace k Wales Rally GB

3. etapa

RZ 23 / POWER STAGE Monument 2 (4.36 km)

Jari-Matti Latvala - Miika Anttila, Ford Fiesta RS WRC - Wales Rally GB 2011

Jak letošní sezona začala, tak také skončila - kompletními stupni vítězů pro Ford. V rally plné zvratů a odstoupení Citroën vyklidil cestu modrému oválu, který se poprvé od únorového Švédska můžě těšit z jedinečného úspěchu. Celkovým vítězem Wales Rally GB 2011 se stal Jari-Matti Latvala před druhým Madsem Östbergem a třetím Henningem Solbergem. Ani to však nemění nic na tom, že už od Hirvonenova odstoupení v první etapě je letošním světovým šampioném již poosmé korunovaný Sébastien Loeb.

Francouzský fenomén si jistě představoval jiný závěr sezony, než na spojovacím úseku civilní škodovkou rozbitý a odstavený citroën. Tak jako tak je faktem, že automobilové rally přinesly světovému sportu člověka, který nemá nikde srovnání. Ani multišampioni v jiných disciplínách jako Michael Schumacher nebo Valentino Rossi nezískali tolik mistrovských prvenství. Loeb je prostě unikát a je dobře, že zatím neodchází do soutěžáckého důchodu.

Vítěz Britské rally Jari-Matti Latvala vidí svou budoucnost v dobrém světle. Náročnou soutěž sice vyhrál až napodesáté, avšak talentovaný Fin se netají sebevědomými plány do budoucna. V roce 2012 by se měl stát jedničkou Fordu, což mu otevře dveře k dalším potenciálním úspěchům. A má na to nárok. Vždyť na velšský triumf čekal takřka rok a půl, přitom mezitím několikrát jasné vítězství zahodil ve prospěch týmové režie a často pomalejšího Mikka Hirvonena. Druhé místo ve Wales Rally GB je pro Madse Östberga rovněž velkou satisfakcí za náročnou sezonu. Jezdecké chyby i technické problémy se ve Walesu podařilo udržet na uzdě a mladý Nor tak mohl zopakovat výsledek ze zasněženého Švédska.

Asi největší radost měl ale v cíli Hening Solberg, který i díky chybě Krise Meeka na trati Power Stage udržel celkový bronz. Pro zkušeného Seveřana jsou to první stupně vítězů od Polska 2009! Červené Mini Krise Meeka tedy sice třetí podium v sezoně nevybojovalo, ale spolu s časy Daniho Sorda ukázalo, že jde vývoj vozu správným směrem a v příštím roce - pokud se nenaplní obavy z nedostatku financí - bude tým Prodrive hráčem, se kterým se bude muset počítat. Stejně jako se soukromými jezdci, kteří už nyní dolaďují plány na ročník 2012. Block, Kuipers, Prokop, Araújo - to jsou jen někteří z těch, kteří by světové tratě měli objíždět se speciály WRC.

Uzavřena je také klasifikace produkčního šampionátu PWRC. Jeho vítěz - Hayden Paddon - byl znám už v Austrálii, až teď se ale rozhodlo o dalších ocenených. Celkově druhý skončil vítěz velšského podniku PWRC Patrik Flodin. Pro české fanoušky podstatnější je ale posun Martina Semeráda na konečné třetí místo. Martin jel podstatnou část Wales Rally GB jako druhý za Flodinem a poslední etapu striktně podřídil dojetí do cíle. Vyplatilo se - Kosciuszko, už od pátku zatížený penalizací za SupeRally, sice díky odstoupení Benita Guerry na závěrečné vložce poskočil hned za Martina, ale ani to bodově nestačilo na udržení stupňů vítězů. Česká republika se tedy může radovat z dalšího cenného výsledku z mezinárodních rally.

EDIT: Po závěrečné technické kontrole byla posádka Semerád-Ernst vyloučena kvůli neshodě uložení předních tlumičů s homologací. Semerád tak ztrácí celkový bronz a mění si pozici s Polákem Kosciuszkem.

Wales Rally GB 2011
1.Jari-Matti Latvala-Miikka AnttilaFINFord Fiesta RS WRC3:27:03.5
2.Mads Östberg-Jonas AnderssonNOR/SWEFord Fiesta RS WRC+3:42.9
3.Henning Solberg-Ilka MinorNOR/AUTFord Fiesta RS WRC+7:05.1
4.Kris Meeke-Paul NagleGBR/IRLMini John Cooper Works WRC+7:12.3
5.Matthew Wilson-Scott MartinGBRFord Fiesta RS WRC+8:47.3
6.Ott Tänak-Kuldar SikkESTFord Fiesta RS WRC+9:27.1
7.Jevgenij Novikov-Dennis GiraudetRUS/FRAFord Fiesta RS WRC+9:47.7
8.Dennis Kuipers-Frédéric MiclotteNLD/BELFord Fiesta RS WRC+10:12.8
9.Ken Block-Alex GelsominoUSA/ITAFord Fiesta RS WRC+16:01.2
10.Armindo Araújo-Miguel RamalhoPORMini John Cooper Works WRC+17:01.6

RZ 22 Crychan 2 (22.73 km)

Kris Meeke - Paul Nagle, Mini John Cooper Works WRC - Wales Rally GB (foto: Prodrive)

Další nejrychlejší časy Fina Latvaly a Francouze Ogiera už dnes asi nikoho nepřekvapí, za pozornost ale stojí rozhodně tah Krise Meeka na bránu ve tvaru žluté fiesty Henninga Solberga. Britský jezdec si jasně vytyčil cíl a během dnešních zkoušek ani jednou nezaváhal. Původní padesátisekundový náskok norského pilota je fuč a o celkovém třetím místě tak rozhodne závěrečná Power Stage. Mezi oběma adepty na bronz je nyní pouhých 1.8 sekundy, takže oba v tomto interním souboji začínají od nuly.

RZ 21 Halfway 2 (14.93 km)

Jari-Matti Latvala - Miika Anttila, Ford Fiesta RS WRC - Wales Rally GB 2011

Opakovaný průjezd rychlostní zkouškou Halfway opět vyhrál Jari-Matti Latvala, v jeho těsném závěsu ale dojeli Sébastien Ogier a Kris Meeke. Brit jde tvrdě po Henningu Solbergovi, který dělá co může, aby udržel celkové třetí místo. Pro Nora by to byl zdaleka nejlepší výsledek celé letošní sezony, proto se snaží, co může, aby se jezdci v červeném mini ubránil.

Zda tento útok ustojí, to rozhodne zejména následující dvaadvacetikilometrová vložka, která bude pro mnohé pravděpodobně poslední příležitostí, jak vylepšit svou pozici v celkovém pořadí. Týká se to třeba dvojice Novikov-Kuipers, která si po RZ Halfway opět vyměnila pozice - na sedmém místě je nyní Rus.

RZ 20 Monument 1 (4.36 km)

Henning Solberg - Ilka Minor, Ford Fiesta RS WRC - Wales Rally GB

Nedělní dopolední sekci uzavřela krátká speciálka, na níž se v závěru rally odehraje bonusová Power Stage. Nejlépe si s ní poradil Sébastien Ogier před Latvalou, jenž zaostal o 0.2 sekundy. Třetí byl stejně jako na předchozí vložce Kris Meeke, který Solberga obral o další 1.3 sekundy. I na této krátké vložce dokázal Kuipers vrátit Novikovovi jeho políček z předchozí vložky, Holanďan je zpět na sedmém místě, byť jen o pouhých sedm desetin.

Posádky po této vložce míří do servisu, po němž bude následovat identická trojice rychlostních zkoušek.

RZ 19 Crychan 1 (22.73 km)

Jevgenij Novikov - Dennis Giraudet, Ford Fiesta RS WRC - Wales Rally GB

Po Loebově odstoupení se prakticky celé pořadí posunulo o jednu příčku nahoru, výjimkou je Dennis Kuipers, kterého přeskočil Jevgenij Novikov. Holanďan tak i nadále okupuje osmou příčku, na Novikova ztrácí deset sekund. Vložku vyhrál Latvala před Ogierem, který vystoupal už na třinácté místo. Třetí nejrychlejší byl na nedjelší vložce dne Kris Meeke, kterému do třetího Henninga Solberga zbývá už jen dvaadvacet sekund. Do první desítky dílčích výsledků nakoukl Martin Prokop, který na této vložce zajel devátý čas se ztrátou 34 sekund.

RZ 18 Halfway 1 (14.93 km)

Jari-Matti Latvala - Miika Anttila, Ford Fiesta RS WRC - Wales Rally GB 2011

Souboj mezi Sébastienem Loebem a Jari-Mattim Latvalou má nečekané rozuzlení. Francouzův mistrovský citroën se totiž na přejezdu k RZ 19 střetl s civilním vozem a francouzsko-monacká dvojice nemůže pokračovat dál. Všichni účastníci nehody jsou v pořádku, to se ale nedá říct o vozech, které na místě zůstaly. Latvala tak má cestu za britským vítězstvím volnou, druhý Mads Östberg je totiž bezmála tři minuty nazpět.

Čtvrtým časem v první nedělní vložce se prezentoval Kris Meeke, který s každým testem výrazně stahuje Henninga Solberga - aktuálně mu do Nora zbývá 35 sekund. Až devátý byl při prvním průjezdu RZ Halfway Ott Tänak, přesto se v celkové klasifikaci dostal na sedmé místo před Dennise Kuiperse.

2. etapa

RZ 17 Myherin 2 (27.88 km)

Jari-Matti Latvala - Miika Anttila, Ford Fiesta RS WRC - Wales Rally GB 2011

Britská rally má za sebou další den a ve svém čele má před závěrečnou etapou Jari-Mattiho Latvalu. Fin ovládl celou odpolední sekci, když vyhrál i závěrečný sedmadvacetikilometrový test Myherin 2. Loeb zajel druhý nejrychlejší čas, celkový rozdíl těchto dvou rivalů aktuálně činí 6.1 sekundy. Na třetím místě je stejně jako včera Mads Östberg následovaný Henningem Solbergem a Krisem Meekem.

V PWRC se situace nemění, ve vedení je stále Švéd Patrik Flodin před druhým Martinem Semerádem. Ten vzhledem k velkým rozestupům před i za sebou nemá kam spěchat, přesto se v odpolední části hodně pral s nastavením svého mitsubishi a neustále ztrácel cenné sekundy.

Craig Breen - Gareth Roberts, Ford Fiesta R2 - Wales Rally GB 2011

Do svého cíle dojel premiérový ročník projektu WRC Academy. Po veliké bitvě mezi Craigem Breenem a Egonem Kaurem se nakonec z výhry 500.000 Euro určené pro závodění v roce 2012 těší prvně jmenovaný Ir; jeho estonský konkurent v samotném závěru lehce poškodil vůz a navíc na poslední dnešní zkoušce dojel mitsubishi Ukrajince Kikirješka, takže mu výhra opravdu jen velice těsně unikla. Náš zástupce Jan Černý do dnešních bojů bohužel prakticky nezasáhnul, technická závada jej vyřadila hned na první sobotní rychlostní zkoušce.

Závěrečný den Wales Rally GB i letošního seriálu MS bude pokračovat posledními šesti rychlostními zkouškami o souhrnné délce 84 kilometrů. Nebude samozřejmě chybět ani bonusově bodovaná Power Stage, která se uskuteční na závěrečné RZ 23.

Wales Rally GB - 2. etapa
1.Jari-Matti Latvala-Miikka AnttilaFINFord Fiesta RS WRC2:38:37.9
2.Sébastien Loeb-Daniel ElenaFRA/MCOCitroën DS3 WRC+6.1
3.Mads Östberg-Jonas AnderssonNOR/SWEFord Fiesta RS WRC+2:43.9
4.Henning Solberg-Ilka MinorNOR/AUTFord Fiesta RS WRC+5:35.0
5.Kris Meeke-Paul NagleGBR/IRLMini John Cooper Works WRC+6:20.0
6.Matthew Wilson-Scott MartinGBRFord Fiesta RS WRC+7:05.6
7.Dennis Kuipers-Frédéric MiclotteNLD/BELFord Fiesta RS WRC+7:57.4
8.Ott Tänak-Kuldar SikkESTFord Fiesta RS WRC+8:02.3
9.Jevgenij Novikov-Dennis GiraudetRUS/FRAFord Fiesta RS WRC+8:22.3
10.Ken Block-Alex GelsominoUSA/ITAFord Fiesta RS WRC+13:14.7

RZ 16 Sweet Lamb 1 (4.01 km)

Druhý průjezd Sweet Lambem připadl stejně jako dopoledne Latvalovi. Druhého Loeba za sebou nechal o 0.2 sekundy, třetí byl Dani Sordo, který dnes pečlivě sbírá další zkušenosti a data s mini v náročných britských podmínkách. Veškeré rozdíly mezi jezdci prvni desítky se vešly do rozmezí několika sekund, proto krátká vložka ani nijak nepromluvila do celkového pořadí.

RZ 15 Hafren 2 (32.14 km)

Jari-Matti Latvala - Miika Anttila, Ford Fiesta RS WRC - Wales Rally GB 2011

Jari-Matti Latvala jede jako přes kopírák. Včera to totiž vypadalo úplně stejně - ráno ne úplně stoprocentní výkon a spokojenost, odpoledne ale jako vystřelený z praku. Fin proletěl druhým Hafrenem v naprosto bezkonkurenčním čase, Loebovi naložil skoro devět vteřin a zaslouženě je novým vedoucím jezdcem. Před Francouzem má náskok 1.3 vteřiny. S opraveným mini rovněž ožil Kris Meeke, který zajel třetí čas, přeskočil Wilsona a v cíli se netajil ambicemi zdolat celkově čtvrtého Henninga Solberga.

Naopak stále rostoucí problémy s motorem sužují Madse Östberga. Nor si stěžoval na špatný výkon už ve čtvrtek. Tehdy se podařilo situaci zažehnat, tým ale nadále průběžně na motoru mění, co se dá, avšak výsledky to nepřináší - Östbergova fiesta opět začíná ztrácet výkon. Dvacetiveteřinová penalizace přistála na kontě Otta Tänaka, protože se protáhl servis a odstraňování potíží po incidentu na RZ 14.

RZ 14 Myherin 1 (27.88 km)

Sébastien Loeb - Daniel Elena, Citroën DS3 WRC - Wales Rally GB

Druhá etapa dospěla do své poloviny, posádky mají za sebou i první průjezd sedmadvacetikilometrovým Myherinem. Nejlépe ho zvládl Sébastien Loeb, který Latvalovi ujel o sedm desetin. Třetí čas patří Ogierovi, který se po čtvrtečním odstoupení už prokousal do druhé desítky celkové klasifikace. Trhlinu dostal dnešní Tänakův rozlet, talentovaný mladík při korekcích rozpisu přeslechl jednu ze zatáček a při menším výletu mimo trať přiskřípl chladič. Provizorní oprava přímo na trati ale pomohla a Estonec tak bez problémů - pouze s časovou ztrátou - může pokračovat dál.

V PWRC je situace už poměrně stabilizovaná, v čele je Patrik Flodin, Martin Semerád je na druhém místě. Michal Kosciuzsko se už večer propadl pořadím kvůli penalizaci za to, že i přes projetí všech rychlostních zkoušek nedokončil včerejší etapu, vedle SupeRally jej navíc i dnes pronásledují potíže s elektronikou.

Odpoledne je v plánu identické kolečko kopírující dopolední zkoušky, dá se předpokládat i nezměněné počasí, které je dneska ve Walesu nezvykle slunečné.

RZ 13 Sweet Lamb 1 (4.01 km)

Čtyřkolimetrový Sweet Lamb nepřinesl do vývoje rally zásadnějších změn. Krátký test vyhrál Latvala, z Leobova náskoku si ale vzal jen pouhé tři desetiny sekundy. Tänak byl tentokrát pátý za Ogierem a Sordem, i tak ale celkově pátého Henninga Solberga během pohých dvou dnešních zkoušek obral o více než pětatřicet sekund! Aktuálně estonsko-norský pár dělí osmnáct sekund. Problémy s motorem i nadále trápí Krise Meeka, jezdec si není jistý, zda se vůz podaří dostat až do servisu. Celkově třetí Mads Östberg po odstoupení Pettera Solberga volí opatrnější jízdu, jeho prioritou je až do cíle udržet současnou pozici.

RZ 12 Hafren 1 (32.14 km)

Ott Tänak - Kuldar Sikk, Ford Fiesta RS WRC - Wales Rally GB (foto: L.J. March)

Sobotní etapa Wales Rally GB nemohla začít náročněji - nejdelší zkouškou celé soutěže, dvaatřicetikilometrovým Hafrenem. Byla to první možnost, kde mohli Loeb s Latvalou ukázat, jak to včera na tiskové konferenci mysleli s tím, že oba půjdou tvrdě do prestižního boje o vítězství. Ani jednomu už totiž nejde o body do šampionátu, tam je situace vyřešená, takže se tito dva kohouti rozhodli jít proti sobě do prestižního duelu o britský triumf.

Víc se dařilo Loebovi, který zkoušku vyhrál. Zpočátku to tak ale nevypadalo, dlouho byl na splitech Latvala rychlejší. Jenže Fin v jednom místě probrzdil odbočku a ztratil zhruba deset sekund, takže je Francouz i nadále v celkovém vedení. Parádním časem se blýskl Ott Tänak, kterého na prvním Hafrenu překonali právě jen Loeb s Latvalou. Zkoušku nedokončil Räikkonen, ještě větší smůla ale postihla Pettera Solbegra, jehož citroën zastavil porouchaný palivový systém ještě na přejezdu k rychlostní zkoušce. Nor tak odstoupuje ze čtvrtého místa a neslavně se loučí s francouzským vozem. Technické problémy sužují mini Krise Meeka, Matthew Wilson vložku dojel s defektem.

1. etapa

RZ 11 Dyfnant 2 (21.34 km)

Jari-Matti Latvala - Miika Anttila, Ford Fiesta RS WRC - Wales Rally GB 2011

Poslední vložka první etapy nabídla poměrně zajímavý průběh. Nejrychlejším byl opět Jari-Matti Latvala, který nechal Loebovi k dobru už jen jednu sekundu. Ostatní Finovu tempu zdaleka nestačili, hlavní příčinou byly zejména tvrdé a stále se zhoršující podmínky na trati. K přibývající tmě a hustému dešti se postupně přidala mlha hustá tak, že by se dala krájet, na což doplatily zejména později jedoucí posádky.

Z elitní kategorie WRC výrazně ztratili Wilson a Kuipers, kteroužto dvojici přeskočili Räikkonen a Meeke. Fin je tedy aktuálně sedmý, Brit se pak během pouhých dvou zkoušek vyšvihl z jedenáctého na osmé místo. Tandem nemluvného Seveřana a zrzavého ostrovana má navíc na hodně krátký dostřel šestého Tänaka, který při premiéře s WRC a navíc na gumách DMACK podával celý den solidní a stabilní výkon.

Krušné chvíle připravila mlha vzadu jedoucím posádkám PWRC. Jarkko Nikara, který dlouho vedl a i po hodinách na RZ 7 bojoval o vedení své kategorie, neudržel na poslední vložce svůj vůz na trati, podobně jako Oleksandr Saljuk. Produkční šampionát je tak aktuálně v rukou Patrika Flodina, za kterým následují Michal Kosciuszko (+2:33.3) a Martin Semerád (+2:53.9).

Druhá etapa nabídne celkem šest rychlostních zkoušek, první z nich startuje v 10:32 (CET). Na programu budou klasické testy Hafren, Sweet Lamb a Myherin, jejichž souhrnná délka činí 124 km.

Wales Rally GB - 1. etapa
1.Sébastien Loeb-Daniel ElenaFRA/MCOCitroën DS3 WRC1:23:18.3
2.Jari-Matti Latvala-Miikka AnttilaFINFord Fiesta RS WRC+1.1
3.Mads Östberg-Jonas AnderssonNOR/SWEFord Fiesta RS WRC+1:13.5
4.Petter Solberg-Chris PattersonNOR/GBRCitroën DS3 WRC+1:21.3
5.Henning Solberg-Ilka MinorNOR/AUTFord Fiesta RS WRC+2:51.7
6.Ott Tänak-Kuldar SikkESTFord Fiesta RS WRC+3:46.0
7.Kimi Räikkonen-Kai LindströmFINCitroën DS3 WRC+3:47.0
8.Kris Meeke-Paul NagleGBR/IRLMini John Cooper Works WRC+3:51.3
9.Matthew Wilson-Scott MartinGBRFord Fiesta RS WRC+3:59.4
10.Dennis Kuipers-Frédéric MiclotteNLD/BELFord Fiesta RS WRC+4:23:2

RZ 10 Gartheiniog 2 (20.44 km)

Petter Solberg - Chris Patterson, Citroën DS3 WRC - Wales Rally GB

Jari-Matti Latvala se opět přiblížil Loebově vedoucí pozici, když vyhrál i dvacetikilometrovou RZ 10. Francouz má nyní k dobru již jen 8.6 sekund. Podobně zajímavá začíná být i situace na třetí a čtvrté pozici, kde osmisekundový rozdíl dělí Madse Ostberga a Pettera Solberga. Za kratší konec v tomto norském souboji doposud tahal mistr světa z roku 2003, leč po velice solidním čase na této zkoušce - Solberg za nejrychlejším Latvalou zaostal jen o vteřinu - začíná být situace docela zajímavá. Kris Meeke na předchozí dílčí úspěch nenavázal, na 'desítce' nechal skoro čtvrt minuty, i to ale stačilo, aby poskočil na desáté místo před nezvykle zodpovědně jedoucího Novikova.

RZ 9 Dyfi East 2 (6.72 km)

Kris Meeke - Paul Nagle, Mini John Cooper Works WRC - Wales Rally GB

Jestliže to dopoledne u Latvaly poněkud skřípalo, odpoledne mu sedí už podstatně víc. Vedoucího Loeba stáhl na RZ 9 o další necelé dvě sekundy. Ovšem ani to nestačilo na Krise Meeka, který se po opravě vozu po RZ 7 rozjel do slušného tempa a druhý průjezd testem Dyfi West vyhrál. Ani tato náplast ale nezměnila nic na tom, že se Brit stále nachází až ve druhé desítce celkové klasifikace. Třetí čas v této RZ patří stabilně jedoucímu Madsi Östbergovi, o jedinou desetinu pomalejší byl Petter Solberg. Pořadí top ten se ani tentokrát nikterak nezměnilo a v dohledu není vzhledem k rozestupům ani žádná přímá bitva mezi jednitlivými aktéry. Je třeba počkat, zda to tak bude i po závěrečných vložkách, které mají dohromady více než čtyřicet ostrých kilometrů.

RZ 8 Dyfi West 2 (10.31 km)

Jari-Matti Latvala - Miika Anttila, Ford Fiesta RS WRC - Wales Rally GB 2011

Odpolední část páteční části Wales Rally GB obsahuje stejné vložky jako ta dopolední, jejich pořadí je ale lehce změněno. Začalo se na dvou kratších úsecích, zatímco dva dvacetikilometrové testy první etapu uzavřou. V druhém průjezdu desetikilometrovou RZ Dyfi West se nejlépe dařilo Latvalovi, který druhému Loebovi ubral z náskoku více než pět sekund. Loeb už po odstoupení Hirvonena nemá kam spěchat, přesto i nadále vede.

Celkové pořadí v první desítce se vůbec nezměnilo, změnilo se ale počasí - jestliže ráno posádky přivítalo slunce, které ale bylo následně vystřídano mlhou, odpoledne nastala pravá Británie - 'prší vodorovně'.

RZ 7 Dyfnant 1 (21.34 km)

Sébastien Loeb - Daniel Elena, Citroën DS3 WRC - Wales Rally GB

Moc dlouho se z vedoucí pozice Mikko Hirvonen neradoval. Na nejdelším testu první etapy jednička továrního týmu BP Ford při výletu mimo trať poškodila zavěšení a také chladič. Fin zkoušku dokončil s motorem jedoucím na tři válce a čtyřminutovou ztátou, takže boj o vítězství v soutěži i šampionátu je pro něj pravděpodobně minulostí. Defekt postihl Pettera Solberga, problémů se nevyvaroval Kris Meeke, kterému se začal přehřívat motor. Na vině je údajně prasklý klínový řemen.

V čele je tedy opět Sébastien Loeb, který má před druhým Latvalou náskok necelých osmnácti sekund. V PWRC se do čela posunul Patrik Flodin, který za svá záda odsunul Jarkka Nikaru. Martin Semerád je na čtvrté pozici.

Po této vložce následuje toužebně očekávaný první plnohodnotný servis (posádky všechny dosavadní vložky absolvovaly jen s pomocí včerejšího remote servisu), avšak přejezd k mechanikům měří dlouhých 124 kilometrů, což pro posádky s poškozenými vozy bude velká výzva.

UPDATE: Mikko Hirvonen kvůli rozsáhlému poškození vozu odstupuje v servisu po RZ 7. Fin byl v jedné ze zatáček příliš široký a po nárazu zadní částí do břehu se vůz přetočil a předkem narazil do křoví, které prorazilo chladič. Motor jel poté jen na tři válce a na dlouhém přejezdu do servisu vydržel pouze 30 kilometrů. Následně mechanici zjistili, že motor je neopravitelný a Wales Rally GB tak pro Hirvonena definitivně skončila. Bez ohledu na výsledek se tak Sébastien Loeb poosmé stal mistrem světa, v tuto chvíli jeho pozici už nikdo nemůže ani teoreticky ohrozit.

RZ 6 Dyfi East 1 (6.72 km)

Martin Prokop - Jan Tománek, Ford Fiesta RS WRC - Wales Rally GB 2011

Po nejkratší vložce dnešního dne má Wales Rally GB nového lídra. Mikko Hirvonen vyhrál druhou vložku v řadě, dostal se do čela a před druhým Loebem aktuálně vede o 0.4 sekundy. Nejrychlejší dvojici stále kryje Latvala. Ten opět zajel třetí čas, o dvě vteřiny pomalejší byl Östberg, který se posunul na sedmé místo před Tänaka. Skupinu vozů WRC bohužel po Sordovi opustil i ford Martina Prokopa, který šel podobně jako Španěl o zkoušku dříve mimo trať.

.

RZ 5 Dyfi West 1 (10.31 km)

První z výplňových vložek mezi nejdelšími úseky dne byla destikilometrová RZ Dyfi West. Bohužel nebyla příliš přívětivá k posádkám továrních Mini - Dani Sordo sklouznul do příkopu, ze kterého se červený countryman nepodařilo vysvobodit, Meeke zase nestačil nasazenému tempu a propadl se za Madse Östberga. Na prvních čtyřech pozicích se celkové pořadí nezměnilo, vložku ale vyhrál Hirvonen a vedoucímu Loebovi se přiblížil na rozdíl 1.3 sekund.

RZ 4 Gartheiniog 1 (20.44 km)

Sébastien Loeb - Daniel Elena, Citroën DS3 WRC - Wales Rally GB 2011

Úvodní test páteční části Wales Rally GB se nejlépe vydařil Sébastienu Loebovi, který hlavnímu rivalovi Hirvonenovi ujel o 3.1 sekundy. Třetí čas zajel Latvala před Östbergem a Petterem Solbergem, šestý nejrychlejší byl Meeke, který si po včerejších výtkách na adresu neregulérnost kvůli tmě tentokrát stěžoval na to, že první posádky příliš rozryly povrch cesty. Pravdou je, že se britská šotolina chová trochu specificky, neboť po průjezdu více aut se trať stává víc a víc kluzkou. První posádky tedy netrpí klasickou nevýhodou čištění trati, naopak mohou využívat co nejlepších podmínek.

RZ 3 Clocaenog (15.77 km)

Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen, Ford Fiesta RS WRC - Wales Rally GB 2011

Jediným průjezdem se po několikaleté pauze do Britské rally vrátila legenda, rychlostní zkouška Clocaenog. Po úvodní asfaltové rozcvičce vrhla účastníky zcela napřímo do toho, čemu se říká ostrovní závodění - na posádky čekalo bahno, mlha a tma. S nástrahami patnáctikilometrového testu si nejlépe poradil Mikko Hirvonen, který Sébastiena Loeba obral o 2.3 sekundy. Jari-Matti Latvala zaostal o více než šest sekund, následkem čehož přišel o vedení.

Do čela se posunul Loeb a oba tovární fordy jsou v klinči citroënů - na čtvrtém místě je po dnešku totiž Petter Solberg. Za ním jsou seřazeny tovární countrymany Meeka a Sorda následované armádou dalších fordů. Za sedmého Östberga po Clocaenogu poskočil Ott Tänak, který roztočil čínské pneumatiky DMACK tak, jak to doposud nezažily. Martin Prokop měl naopak na večerní zkoušce problémy se světelnou rampou a propadl se na dvanácté místo, Martin Semerád i nadále drží pátou pozici v PWRC.

Dnešní tři vložky byly skutečně jen předkrmem, první etapa totiž zítra pokračuje dalšími osmi rychlostními zkouškami. Je trochu s podivem, že i přesto bude moci Sébastien Ogier naskočit do SupeRally už zítra ráno.

RZ 1 a 2 Great Orme (2x 4.74 km)

Jari-Matti Latvala - Miika Anttila, Ford Fiesta RS WRC - Wales Rally GB 2011

Start Wales Rally GB okořenila typická britská specialita, dvojitý průjezd krátkou speciálku. Při ní se posádky po prvním kole ihned vracejí na start, kde se smíchají s později jedoucími vozy prvního průjezdu. Co víc, tato zahřívací zkouška se jela kompletně na asfaltu, což divákům u trati přineslo pohled na vozy divoce se klouzající na šotolinových gumách. A Sébastienu Ogierovi i hodně veliký problém, protože ten při svém (pravděpodobně) posledním startu za Citroën hned v první vložce poslal dé-es trojku do zdi a ulomil o ni kolo. Francouz tak pro dnešek končí a hlavní aspirant na titul Loeb tím pádem nemá týmové krytí.

První průjezd diváckou vložkou vyhrál Jari-Matti Latvala, druhý ovládl Sébastien Loeb. Martin Prokop do soutěže nastoupil čtrnáctý časem, na druhý pokus už se vešel do první desítky. Před první klasickou šotolinovou vložkou mu patří jedenácté místo. Fenomenální čas v RZ 2 zaznamenal Kevin Abbring s Fabií S2000, který je celkově devátý. Martin Semerád je po krátkém prologu pátý v PWRC, na této soutěži bude využívat zcela novou směs pneumatik DMACK.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
13.11.2011 15:14
Karbonyl - moderátor
Konečné bodování MS 2011 zde:

odkaz na www.autosport.cz
toplist