www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Rallye Český Krumlov (MMČR)

Smutný pohárový Krumlov pro Josefa Petáka

29. května 2012 • 15:00

40. Rallye Český Krumlov (25. – 26. května 2012) byla třetím podnikem ROPRO Clio R3 Czech Trophy 2012. Maximum pohárových bodů získala příbramská dvojice Josef Peták – Alena Benešová, která ve třídě 5 obsadila druhé místo.

Josef Peták - Alena Benešová (Renault Clio R3) - Rallye Český Krumlov 2012

Čtyři dvojice ROPRO Clio R3 Czech Trophy na startu – čtyři v cíli. Taková je bilance pohárového závodění renaultů na jihu Čech. Jasným favoritem byl při neúčasti Petra Bryndy Josef Peták a ten papírové předpoklady naplnil. Vítězstvím se posunul do čela klasifikace ROPRO Clio R3 Czech Trophy.

„Český Krumlov je specifický uskákanými tratěmi. Pro tento povrch jsme nemohli clio zcela optimálně naladit. Navíc stále hledám limit vozu. Letošní ročník byl hodně těžký. Přechod do dvoukolky na Krumlově nebyl vůbec jednoduchý, jízda s ním byla proti čtyřkolce mnohem nervóznější a náročnější,“ uvedl v cíli Josef Peták.

Až do pátého testu okupovala druhou pozici posádka Milan Kneifel - Jaroslav Blažek. Bohužel v druhém průjezdu RZ6 Zátoň je potkala obrovská smůla. Po doskoku na panely se zlínská dvojice musela potýkat s dvojitým defektem. V průběhu vložky vyměnila přední pneumatiku, ale bez druhé rezervy musela za cílem soutěž opustit.

„Zase jsme do clia sedli po dvou měsících a trochu jsme se hledali. Ale přesto jsme soutěž dobře rozjeli. V prvním průjezdu inkriminovaného místa nic nenasvědčovalo možným problémům. Nevím, co jsem ve druhém kole po tmě udělal jinak, ale výsledkem byl dvojitý defekt. Za této situace jsme v závodě mohli pokračovat jen díky superally s cílem získat pohárové body,“ smutnil Milan Kneifel, jenž skončil mezi renaulty nakonec čtvrtý.

A tak stejně jako na Šumavě se o post za Petákem utkali Jiří Trojan a Roman Štefan. Jezdec ČK Motorsportu měl po prvních sedmi testech na Štefana náskok necelých patnácti sekund. Ale po prvním průjezdu Malont bylo vše jinak. Štefan se posunul na druhou pozici, kterou si upevnil při druhém průjezdu této kultovní vložky. Z Českého Krumlova se spolujezdkyní Klárou Šillerovou odjížděli se ziskem 20 pohárových bodů. Celkově jim patří třetí pozice.

„V Českém Krumlově jsem jel poprvé, tratě se mi moc líbily. V pátek jsme začali pomaleji, ale v sobotu jsme postupně zrychlovali a na Malontech jsme trochu odjeli dalším renaultům. V závěru nás potrápila spojka a prasklý klínový řemen, a tak jsme jen se štěstím dojeli až na cílovou rampu. Bohužel pocity ze závodu následně přetloukla smutná zpráva o Alešově tragédii. S Petrem i Alešem jsme byli dobří kamarádi, stýkali jsme se i mimo závodní dráhu. Je nám moc líto, co se stalo,“ přiznal Roman Štefan.

„Už od pátku nám unikal olej z převodovky. Nevěděli jsme přesně odkud a ani v nočním servisu se problém nepodařilo úplně odstranit. V sobotu jsme museli olej neustále dolévat, ale problém byl v tom, že převodovka nemá žádný kontrolní otvor, kolik ho tam vlastně je. Přemíra oleje by totiž byla ještě horší,“ popsal své trable třetí Jiří Trojan.

Výsledky Rallye Český Krumlov – ROPRO CLIO R3 Czech Trophy:

1. Peták - Benešová (Renault Clio R3) 1:51:11.6, 2. R. Štefan - Šillerová (Renault Clio R3) + 4:19.2, 3. J. Trojan - Trojanová (Renault Clio R3) + 4:34.8, 4. Kneifel – Blažek (Renault Clio R3) superally

Stav ROPRO Clio R3 Czech Trophy (3/7):

1. Peták 63, 2. Brynda 50, 3. R. Štefan 38, 4. J. Trojan 32, 5. Kneifel 32, 6. Minařík 20, 7. Kravec 16

„ROPRO Clio R3 Czech Trophy ovládl Josef Peták, ale finální výsledky zastínila tragédie na Malontech. Jménem všech účastníků našeho poháru chci rodině Aleše Zimolky vyjádřit upřímnou soustrast,“ pronesl promotér ROPRO Clio R3 Czech Trophy Zdeněk Pekárek.

Informace k ROPRO Clio R3 Czech Trophy najdete na internetových stránkách www.clior3cup.cz. Pohár bude pokračovat ve dnech 22. – 23. června 2012 Agrotec Petronas rally Hustopeče.

Ropro Clio R3 Czech Trophy
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist