www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 1. května 2024, Svátek má Svátek práce, zítra Zikmund

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 12 - Rally Krkonoše (MČR-S)

Rally Krkonoše 2012 – Z pohledu pořadatele

15. června 2012 • 10:00

O minulém víkendu proběhla v Podkrkonoší v pořadí již šestá Rally Krkonoše, zařazená do Timeseal MČR ve sprintrally, MČR v rally historických automobilů a Poháru ČR v rally.

Lumír Firla - Michal Večerka (Mitsubishi Lancer Evo IX) - Rally Krkonoše 2012

Posádky všech tří šampionátů se v prostorách firmy Autostyl začaly scházet ve čtvrtek po 14:00, kdy byl otevřen sekretariát a zahájena prezentace posádek. Do večera se stihla odprezentovat zhruba třetina posádek, zbytek pak dorazil v pátek mezi 7:30 a 9:00. V pravé poledne tak mohly začít administrativní a technické přejímky, kterými úspěšně prošlo 123 posádek. Všechny dvojice startující ve sprintrally absolvovaly mimoto ještě kontrolu upevnění zádržného systému hlavy, díky čemuž bylo vynecháno původně plánované fotbalové utkání.

Vyvrcholením pátečního programu bylo tradiční představení posádek. Spolu s autogramiádou účastníků Setkání legend rally – Hauglanda, Blahny, Křečka, Zapadla a Motala – bylo hlavním bodem programu na Krakonošově náměstí. Rádi bychom tímto poděkovali divákům za to, že vydrželi i přes vydatný déšť. Kromě toho byl na náměstí připraven program pro děti. Dopravně-bezpečnostní akce probíhala ve stánku BESIP, zábava pak na malé fanoušky čekala u Generali a u stanů Pink realit. Poslední klidnou událostí před startem byla společná večeře legend s partnery soutěže.

Vzhledem ke zkrácení trati RZ 1, 5 Zámecký vrch ze strany města tři týdny před soutěží padlo rozhodnutí, odstartovat oproti minulým letům o půl hodiny dříve – tedy již v 8:30. Jedině díky tomu se zvládly tři průjezdy náročnou Bernartickou zkouškou a dojezd do cíle v rozumném čase. Novinkou letošního roku bylo obrácení směru rychlostních zkoušek Starobucká a Kryblická.

Už od samého počátku se bojovalo o přední příčky. Těsného vedení na vlhkých tratích se ujal favorizovaný Kostka před dravým Semerádem s enkovým Mitsubishi. Zezadu je sledovali Kahle, Odložilík a Sýkora s Lancerem R4. Když Kostka stejně jako na Kopné rozbil na trati třetího testu Citroën C4 WRC, převzal vedení Semerád (současně nejrychlejší junior soutěže) a do cíle už ho nepustil. Druhou příčku si s přehledem pohlídal Matthias Kahle a v souboji o třetí příčku se musel na poslední RZ sklonit Odložilík před nejrychlejší smíšenou posádkou Sýkora – Škardová. Triumf mezi dvoukolkami si připsal Kořistka se Suzuki Ignis S1600. Zajímavě probíhal i Dámský pohár. Vítězství si po výpadku Evy Vykydalové odvezla na jih Čech Martina Daňhelová. Nejrychlejší čistě dámská posádka Tydlačková – Fričová za sebou nechala médii mnohem vyhledávanější dvojici Lounová – Filáková.

Bojovná nálada panovala rovněž v pořadí Poháru ČR v rally. Po loňské smůle si zasloužené vítězství vyjel Petr Šimurda s Milanem Dlouhým na Škodě 130 LR. Nechali za sebou Kašpara s Octavií a loňské vítěze Hendrichovi s Lancerem. Rychle jeli také Padrián, Král, Zahrádka, Kynčl a Steiner. Ti všichni se vešli mezi nejlepších 45 posádek absolutního pořadí. Poháristé se během rally museli smířit se dvěma zdrženími. První bylo na RZ3, kde stáli během vyprošťování jednoho z havarovaných vozů. Zkouška č. 4 pro ně byla nakonec úplně zrušena po havárii posádky s číslem 62, které se na trať povedlo skácet poměrně vzrostlý strom.

Čtyřku neodjeli ani účastníci MČR historiků. Na ostatních zkouškách si první příčku hlídal původně spolujezdec Jiří Káňa startující s Opelem Ascona B ze Semerádova týmu. Káňovo vítězství bylo pro mnohé překvapením, protože za volantem závodního vozu seděl poprvé ve své soutěžácké kariéře. Zaslouženě druhý byl Blahout těšně před Šmahelovým BMW. Následovali Majšajdr, Štolfa a Hosnedl. Zbývající trojice Hejhal, Petr a Vrátníček opustila soutěž poměrně záhy.

Na závěr zbývá zmínit se o Poháru mládeže a Rally pravidelnosti. Jediným mládežníkem na startu byl sedmnáctiletý Jan Talaš. V letošním roce se mu podařilo vyhnout všem stromům a s dalšími nasbíranými zkušenostmi dorazit k Autostylu na cílovou rampu. V Rally pravidelnosti se jako nejpřesnější ukázal Jelínkův Trabant následovaný Chmelíkovým Golfem a manželi Ungrádovými s Moskvičem.

Slavnostní vyhlášení výsledků bylo situováno znovu do prostor místního divadla – Společenského centra UFFO. Na podiu se postupně vystřídaly jednotlivé posádky, v rolích odměňovatelů se ukázaly vytrvalé legendy. Diváky nejvíce bavil věčně usměvavý Milan Zapadlo. Putovní pohár předal do rukou Martina Semeráda a Bohouše Ceplechy John Haugland spolu s manželi Hlavatými. Trochu nás mrzelo, že se posádky postupně rozcházejí ihned po obdržení trofejí. Ty, které vydržely, se nakonec ještě vydali na nedalekou diskotéku na oficiální after party Rally Krkonoše organizovanou trojicí Búš, Semerád, Hudec.

„Jak již bylo zmíněno před soutěží, v letošním roce jsme se jako pořadatelé museli potýkat s řadou překážek týkajících se zejména stavby trati a následně přepracování všech podkladů pro tisk. I přesto si myslím, že jsme celou situaci ustáli, a že obtíže negativně neovlivnily průběh Rally Krkonoše. Rádi bychom poděkovali všem partnerům, jezdcům, pořadatelům a divákům, kteří nám zachovali svou přízeň a podpořili nás svou účastí i v letošním složitém roce,“ říká tajemnice rally Pavla Hlavatá.

A ještě jedno poděkování nesmíme zapomenout. V pátek ráno jsme se dozvěděli, že ve firmě, která od roku 2007 zapůjčuje pro starty a cíle rychlostních zkoušek Rally Krkonoše hasicí přístroje, údajně nikdo není. A to i přesto, že zápůjčka byla domluvena v předstihu stejně jako v minulých letech. Děkujeme proto firmě Hasicí přístroje & Hydranty Zdeněk Geisler, Miroslavu Krčmářovi a Petru Havlíčkovi za zapůjčení jiných hasicích přístrojů doslova na poslední chvíli.

No a co s námi bude příští rok? Stojíme na pomyslné křižovatce, ze které vede hned několik cest do různých směrů. Který zvolíme, to je třeba důkladně zvážit. Na definitivní rozhodnutí si ještě nějakou chvíli počkáme. Věříme však, že vykročíme pravou nohou a naše kroky se ukážou jako správné. Na shledanou tedy při Rally Krkonoše 2013!

Pavla Hlavatá
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist