www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 14. května 2024, Svátek má Bonifác, zítra Žofie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Barum Czech Rally Zlín (IRC+ME)

Tisková informace Agrotec Autoklubu v AČR – Barum Czech Rally Zlín

4. září 2012 • 15:00

Martin Rada s Jaroslavem Jugasem zvítězili při prestižní zlínské Barum rally ve třídě 8. Závěr soutěže bohužel poznamenala tragická nehoda, která znamenala předčasné ukončení závodu.

Martin Rada - Jaroslav Jugas (Alfa Romeo 147) - Barum Czech Rally Zlín 2012

Výsledky hustopečského týmu jsou letos jako na houpačce. Ve velkém mistráku trápila posádku technika, naopak vavříny sbírala ve sprintrally. Barum rally si sice Rada s Jugasem nenechali ujít, ale v případě neúspěšného startu by to bylo poslední letošní vystoupení ve dvoudenních závodech a tým by se zaměřit na úspěšné dotažení startů ve sprintrally.

Tým neponechal v přípravě nic náhodě, test pro Barumku probíhal v Hustopečích souběžně s Martinem Prokopem. Tomu německý závod vůbec nevyšel a chvíli to vypadalo, že smůla si zasedne i na červenou Alfu Romeo Agrotec Autoklubu.

Vše probíhalo bez problémů pouze do čtvrtého testu, divácké speciálky ve Slušovicích. V exponovaném diváckém místě před skokem došlo po vracáku k přetržení lanovodu sloužícího k řazení jednotlivých rychlostních stupňů.

„Čtyřminutová zastávka v RZ se zdála nekonečná, ale po manuálním zařazení třetího rychlostního stupně jsme pokračovali dál. Jenže nás čekala sekce čtyř zkoušek, a tak naše ztráta na čelo pozvolna narůstala. Přesto jsme to nevzdali, potrápili Alfu a její motor pouze na třetí převodový stupeň až do servisu, kde se do opravy pustili mechanici. Sice jsme dostali minutovou penalizaci za pozdní opuštění servisu, ale bojovali jsme dál,“ komentuje průběh závodu Martin Rada.

Mechanikům se podařilo zprovoznit první rychlostní stupeň na rozjezd a pak stupně 3, 4, 5, což nebylo v kopcovitých tratích Barumky ideální.

„Pokračovali jsme v boji a i s tímto handicapem. Vyhráli jsme ve třídě 8 druhý Lukov a nakonec nám nahrála tma a mlha v RZ9. Ta nás vrátila zpět do hry. Posíleni zkušenostmi z letošního Monte Carla, kde mlhy prověřily kvalitu našeho rozpisu, jsme nejbližším soupeřům nadělili přes dvě minuty,“ doplňuje Jaroslav Jugas.

Martin Rada - Jaroslav Jugas (Alfa Romeo 147) - Barum Czech Rally Zlín 2012

Z nočního servisu už Alfa Romeo odjížděla v plné kondici, posádka Agrotec Autoklubu šla spát s 38 vteřinovou ztrátou na čelo třídy 8.

„Letošní Barumka si opět nezadala s předchozími ročníky a náročnost tratě násobilo proměnlivé počasí. Bylo těžké vybrat optimální pneumatiky. Přesto se nám ráno podařilo ztrátu z předchozího průběhu definitivně smazat a do posledního servisu jsme se vraceli v čele třídy. Bohužel naši pohodu zmrazila na přejezdu k RZ13 smutná zpráva o havárii posádky Kopáček – Singer, při které zemřel přihlížející divák. Z toho samozřejmě vyplynulo předčasné ukončení závodu. Všem pozůstalým jménem Agrotec Autoklubu vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ uzavřel hustopečský jezdec.

Radost Agrotec Autoklubu mohla být v cíli dvojnásobná, neboť Radova navigátorka ze sprintrally Karolína Jugasová při premiéře na Barumce vedle Michala Vaňhary s VW Polo zvítězila ve třídě 10.

Agrotec Autoklub v AČR
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist