www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ERC 13 - Geko Ypres Rally

M-Sport (opět) plánuje starty v ME

19. června 2013 • 10:00

Starty továrního týmu M-Sport v letošním ročníku mistrovství Evropy jsou již obehranou písničkou. Ambiciózní plány se v průběhu roku vlivem různých okolností měnily a ani nyní není pořádně jasné, jaká bude v nejbližší době situace.

Šéfové britské stáje si však evidentně uvědomili chybu z uvedení Fiesty S2000, při které se soustředili výhradně na mistrovství světa a v jiných, mnohdy komerčně atraktivnějších seriálech, jim ujel vlak. S nástupem nové generace vozů R5 by nechtěli podobnou chybu opakovat, proto se zajímají i o mistrovství Evropy.

Shrňme si průběh letošní sezóny. Úplně původně zvažoval M-Sport nasazovat v mistrovství Evropy dvojici jezdců, kteří měli začít s vozem S2000 1,6 Turbo a posléze přestoupit do Fiesty R5. Celou situaci však komplikovalo zpoždění vývoje Fiesty R5, angažmá Neuvilla v mistrovství světa a hlavně rozhodnutí jednoho z uvažovaných jezdců Roberta Kubicy upsat se Citroënu. Přestože se na úvodních podnicích jednalo o nastoupení estonského pilota Otta Tänaka, nakonec k tomu ani jednou nedošlo.

Dalším postupným plánem bylo nasazení nových vozů Ford Fiesta R5 s továrními 'světovými' jezdci na Ypres, Barum Rally a Rajdu Polském, kde měli působit jako reklama i mentoři pro Ford Fiesta SportTrophy Europe. Ani k tomuto plánu nakonec nedošlo, a to ze dvou základních důvodů. Prvním z ních je fakt, že FIA neumožnila předběžnou homologaci pro Fiestu R5 na Ypres, kde tak Neuville pojede jen jako předjezdec. Druhým důvodem je zrušení projektu Ford Fiesta SportTrophy Europe.

Před premiérou Fiesty R5 na Ypres se nechal Malcolm Wilson slyšet, že by rád nasazoval vůz i v mistrovství Evropy. „Chtěl bych, aby M-Sport startoval v mistrovství Evropy jako tým, naše auto by pro to bylo ideální. Rádi bychom nabídli kompletní zázemí pro naše zákazníky. Pokud se nám na to podaří sehnat prostředky, naši klienti by z toho mohli profitovat. Rádi bychom tuto variantu nabídli našim klientům od Rajdu Polského,“ řekl Malcolm Wilson.

Uvidíme, jaké nakonec budou plány M-Sportu v rámci mistrovství Evropy. V posledních letech se toho víc napovídalo než uskutečnilo.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist