www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Wales Rally GB

Sébastien Ogier vyhrál Wales Rally GB (kompletní reportáž)

17. listopadu 2013 • 15:30

Závěrečným dílem letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích bude šotolinová Wales Rally GB, která se na pozici posledního podniku vrací po jednoroční pauze. Průběh celé soutěže můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

-

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) - Wales Rally GB 2013

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Wales Rally GB

-

- - - - - - - - - - - - - 4. etapa - - - - - - - - - - - - -

Konečné výsledky Wales Rally GB

Tovární jezdec Volkswagenu Sébastien Ogier vyhrál závěrečný díl letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích, Wales Rally GB. Na stupně vítězů jej doprovodili týmový kolega Jari-Matti Latvala a Thierry Neuville.

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) - Wales Rally GB 2013

Dnešní závěrečná etapa měla na programu šest testů o délce pouhých 51 kilometrů. Vpodstatě jediným soubojem, který ještě zůstal, byla bitva mezi norskými jezdci Mikkelsenem a Ostbergem o celkové čtvrté místo. Zásadní pro souboj byla hned úvodní zkouška, na které udělal Mikkelsen kousek před cílem hodiny a ztratil deset vteřin. Svou ztrátu se snažil dohnat, leč na RZ 19, která se jela zároveň jako powerstage, na vytočenou pětku chyboval a může být rád, že vůbec dojel do cíle.

Právě zkouška Clocaenog, která se jela jako powerstage, přinesla alespoň trochu povyražení. Kompletní stupně vítězů zde obsadili jezdci Fordu v pořadí Neuville, Novikov a Ostberg.

Celkové výsledky pak zůstaly bez výraznějších změn. Za jednoznačně nejrychlejší trojicí Ogier, Latvala a Neuville dojeli Ostberg a Mikkelsen. Šesté místo je dalším z kvalitních umístění Martina Prokopa, na jezdce před sebou však ztratil více než pět minut. Necelou minutu za ním dojel Dani Sordo, který se i přes úvodní pětiminutovou penalizaci dokázal dostat do první desítky. Zbývající příčky top ten patří nejrychlejším jezdcům WRC2 v pořadí Evans, Ketomaa a Higgins. Klasifikaci WRC3 vyhrál hostující Jukka Korhonen, mnohem zajímavější je prvenství Quentina Gilberta v Citroën To Driver, což potvrdilo vítězství v seriálu pro Sébastiena Chardonneta, který tak dostane v roce 2014 příležitost startů ve WRC2 s Citroënem DS3 R5.

Kaňkou na jinak vydařené Wales Rally GB byl výsledkový servis, který se potýkal s problémy během celého víkendu. Vrcholu pak dosáhl v závěru soutěže, kdy ani dvě hodiny po dojetí vítězného Ogiera závěrečnou zkouškou nejsou k dispozici finální výsledky.

Startovní pořadí do 4. etapy

-

- - - - - - - - - - - - - 3. etapa - - - - - - - - - - - - -

Ani třetí etapa nepřinesla zásadnější průvan do pořadí na stupních vítězů. Duo Volkswagenů Sébastiena Ogiera a Jari-Matti Latvaly si bezpečně udržovalo náskok v čele, třetí místo bezpečně hlídal před dotírajícím Mikkelsenem Thierry Neuville.

Martin Prokop - Michal Ernst (Ford Fiesta RS WRC) - Wales Rally GB 2013

Nejzajímavější pasáže dnešní etapy, která měla na programu sedm rychlostních zkoušek o celkové délce 90 km bez jediného servisu, tak nastaly hned ráno na jedenáctém testu. A nebylo to pozdvižení z kvalitních časů, ale spíše piruet. Své letošní vystoupení ve Walesu zde po další havárii definitivně zakončil Robert Kubica. Velká havárie nebyla překvapením ani u Jevgenije Novikova, který tak jen navázal na stále se zhoršující výkony v letošní sezóně.

Na dalších příčkách v první desítce nastaly jen kosmetické změny - Dani Sordo konečně dokázal odmazat z pětiminutové penalizace dostatek na to, aby přeskočil všechny vozy WRC2, Jari Ketomaa pak využil drobných problémů Marka Higginse k posunu na druhou příčku v rámci WRC2. V rámci WRC3 stále vede Jukka Korhonen před přes noc zázračně do startovní listiny navrátivším Keithem Croninem.

Startovní pořadí do 3. etapy

-

- - - - - - - - - - - - - 2. etapa - - - - - - - - - - - - -

Sébastien Ogier na Volkswagenu Polo R WRC vede i po druhé etapě letošní Wales Rally GB. Na druhé místo se posunul jeho týmový kolega Jari-Matti Latvala, když během dnešních zkoušek přeskočil Thierry Neuvilla.

Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen (Citroën DS3 WRC) - Wales Rally GB 2013

Dnešní etapa se nesla v duchu týmové soudržnosti. Zatímco piloti Volkswagenu bojovali o to, kdo bude rychlejší, jezdci M-Sportu pak bojovali o to, kdo se bude více trápit. Korunu tomu všemu nasadili jezdci Citroënu, kteří sváděli souboj o to, kdo dá větší ránu.

Mezi jezdci Volkswagenu to bylo jednoduché - Sébastien Ogier si bezpečně držel první místo, Jari-Matti Latvala naopak poskočil na stříbrnou příčku. Post nejvíce trápícího jezdce ve Fordu dnes přebral Thierry Neuville a zapadl do průměrné šedi výsledků, které v poslední době předvádějí zatím čtvrtý Ostberg a pátý Novikov.

Doslova Waterloo je pro Citroën letošní Wales Rally GB. Nejlépe je na tom zatím devátý Dani Sordo, kterého připravila o šance na úspěch předstartovní penalizace za administrativní chybu. Po včerejšku slušně rozjetou soutěž zakončil hned na prvním dnešním testu havárií Robert Kubica, o dvě zkoušky později jej s mnohem větší razancí napodobil Mikko Hirvonen.

Jediný český zástupce Martin Prokop si bezpečně drží sedmé místo absolutně. Svým soupeřům s vozy WRC nestačí, ostatní soupeře naopak poráží. Hned za ním se seřadili nejrychlejší jezdci WRC2 v pořadí Elfyn Evans, Mark Higgins a Jari Ketomaa. Doslova katastrofa nastala ve WRC3, kde po administrativním vyřazení Gilberta a Chardonneta (přihláškou na Monte už měli naplněný počet šesti startů) a odstoupení všech soupeřů zůstal v soutěži jediný jezdec - úřadující britský šampion Jukka Korhonen.

Startovní pořadí do 2. etapy

-

- - - - - - - - - - - - - 1. etapa - - - - - - - - - - - - -

Žádného zásadnějšího překvapení nepřinesla čtvrteční první etapa Wales Rally GB. Na programu byly jen tři krátké noční rychlostní zkoušky, po jejichž průjezdu je v čele Sébastien Ogier.

Dani Sordo - Carlos del Barrio (Citroën DS3 WRC) - Wales Rally GB 2013

Až na posledním testu se za něj na druhé místo probil Thierry Neuville, jeho třívteřinová ztráta i další dvě vteřiny třetího Latvaly jsou však jen drobné ztráty. Další jezdci již nestíhají, čtvrtý Hirvonen ztrácí již šestnáct vteřin, opět nevýrazný Ostberg už pětadvacet.

Šesté místo drží Andreas Mikkelsen, který ztratil hodně času po chybě na RZ 2 následován Robertem Kubicou, který při své premiéře s vozem WRC v MS zajel dokonce šestý čas na třetím testu.

Naopak pokračuje trápení Jevgenije Novikova, jeho výkony jsou závod od závodu horší. Noční etapa nevyšla ani Martinu Prokopovi, nedokázal navázat na progres z předchozích soutěží a dokonce prohrává s lídrem WRC2 Elfynem Evansem.

Zbývající dva vozy WRC jsou hluboko v poli poražených. Michal Solowow je po havárii na RZ 1 a následných problémech s poloosou šestatřicátý, Dani Sordo obtěžkaný pětiminutovou penalizací pětačtyřicátý.

Ještě před startem první rychlostní zkoušky byl Dani Sordo penalizován pěti trestnými minutami kvůli porušení pravidla o maximálním počtu použitých karosérií během jediné sezóny.

Startovní pořadí do 1. etapy

-

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Závěrečným dílem letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích bude šotolinová Wales Rally GB, která se na pozici posledního podniku vrací po jednoroční pauze. Průběh celé soutěže můžete sledovat společně se serverem AutoSport.CZ.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist