www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Wales Rally GB

Poslední zvonění ve Walesu

18. listopadu 2013 • 16:10

Mistrovství světa WRC 2013 vyvrcholilo v neděli ve Walesu. Poslední posádka Citroën Racing ve hře, Dani Sordo a Carlos del Barrio, dojela na Rally Wales GB sedmá. Citroën Total Abu Dhabí World Rally Team skončil v Poháru konstruktérů na druhém místě, zatímco Mikko Hirvonen a Dani Sordo ukončili sezonu na čtvrté resp. páté příčce celkového pořadí mistrovství světa pilotů.

Dani Sordo - Carlos del Barrio (Citroën DS3 WRC) - Wales Rally GB 2013

Závěrečný den rally, v pořadí čtvrtý, zahrnoval celkem šest rychlostních zkoušek, resp. po dvou průjezdech tří tratí v pověstných lesích Walesu. Poněkud osamocení Dani Sordo a Carlos del Barrio figurující na sedmé průběžné pozici se do nedělního finále vydávali s jediným cílem - dojet do cíle na DS3 WRC. Pro větší jistotu se tak španělská posádka rozhodla „naložit“ do vozu ještě dvě náhradní pneumatiky pro finálový program, neboť ten už se musel obejít bez jakéhokoli servisu.

„Nejeli jsme zcela naplno, ale pilotování našeho DS3 WRC jsme si opravdu užili,“ potvrdil Dani po dojezdu do cíle. „Pilotovat na těchto velice rychlých tratích je skutečně zážitek, zvláště když to máte pevně v rukách, jak tomu bylo právě nyní. Pro mě osobně bylo důležité, abych dokončil soutěž právě na šotolině a vyvaroval se chyb. To pomohlo zvyšovat moje sebevědomí zkoušku od zkoušky.“

Dani Sordo, vítěz z Německa a držitel dalších tří umístění na stupních vítězů, zakončil rok na 5. místě celkového pořadí mistrovství světa pilotů, tři body za Mikko Horvonenem. Fin dojel letos pětkrát mezi prvními třemi. Se dvěma vítězstvími (Monte Carlo a Argentina) a jedním druhým místem ze čtyř rally, na kterých startoval, patří Sébastienovi Loebovi 8. příčka.

Díky bodům vybojovaným třemi nominovanými posádkami skončil Citroën Total Abu Dhabí WRT na druhém místě mistrovství světa, zatímco Abu Dhabí Citroën Total WRT pak na šesté pozici.

„I když jsme přišli o oba tituly, výsledky tohoto víkendu nevyjadřují přesně průběh celé naší sezony. Byli jsme v jejím průběhu hodně rychlí v mnoha soutěžích, ale nedokázali jsme rychlost přetavit do konkrétních výsledků,“ uvedl Yves Matton, šéf Citroën Racing Teamu. „Rád bych zopakoval mé blahopřání mistrům světa a také Danimu s Carlosem za to, že dovezli bezpečně DS3 WRC do cíle této rally. Velmi dobrou práci odvedli také Robert Kubica a Sébastien Chardonnet, kteří pro Citroën zajistili světové tituly ve WRC2 a WRC3. Opona za sezonou spadla a my musíme co nejrychleji zaostřit pozornost na sezonu 2014. Máme řadu variant, pokud jde o volbu pilotů pro naše DS3 WRC. Potřebujeme trochu času, abychom mohli finalizovat naše jednání a pak představili složení našeho týmu pro příští sezonu.“

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist