www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Neste Oil Rally Finland

Martin Koči ovládl Finsko

5. srpna 2014 • 12:00

Stylem start - cíl si vítězství na Rally Finsko zajistil Slovák Martin Koči a připsal si první titul ve FIA Junior WRC. Francouz Quentin Giordano a Australanka Molly Taylorová doplnili stupně na pódiu nejrychlejší rally sezony. Stéphane Lefebvre sice dojel osmý, nicméně dál vede průběžné pořadí juniorského šampionátu po třech podnicích.

Martin Koči - Lukáš Kostka (Citroën DS3 R3T) - Neste Oil Rally Finland 2014

Na startu kategorie bylo 9 posádek. Martin Koči skvěle odstartoval už ve čtvrtek, kdy vyhrál před Alastairem Fisherem a Stéphane Lebevrem. Slovenský pilot pak prodloužil své vedení na Jouhtikylä a Lankamaa 2 předtím, než mu Lefebvre oplatil útok nejrychlejším časem na Harju. Na konci prvního dne rally Martin Koči vedl už o téměř půlminuty před Stéphane Lefebvrem. Quentin Giordano doplnil nejlepší trojici, když za zády nechal o minutu Simone Tempestiniho, Kornela Lukacse, Molly Taylorovou a Federico Della Casu. Alastair Fisher a Aron Domzala se konce dne nedočkali pro poruchy.

V pátek Martin Koči začal tak, jak končil den před tím. Vyhrál hned tři po sobě jdoucí rychlostní zkoušky, zatímco vedoucí muž juniorského mistrovství Stéphane Lefebvre vypadl na RZ 7. S celkovým vedením slovenský pilot kontroloval pozici i rychlost, Alastair Fisher se díky pravidlu Rally2 vrátil do hry. Kornel Lukacs vypadl už ráno.

Ačkoli Koči vedl bezpečně, Simone Tempestini neustále útočil a dotáhl to na druhou pozici, z níž sesadil Quentina Giordana na RZ 11. Na konci druhého dne už Martin Koči vedl o dvě minuty před Tempestinim a Giordanem. Federico Della Casa a Molly Taylorová doplnili první pětici.

Třetí den vyšel dvojici Alastair Fisher - Stéphane Lefebvre, kteří se podělili o stupně vítězů. Krok s nimi držel jen Simone Tempestini, ale druhou pozici neuhájil. Na třetí místo se po výpadku Federica de la Casy dostala Molly Taylorová hned za Martina Kočiho a Quentina Giordana. Martin Koči zakončil den už s náskokem více než minuty před Giordanem v sobotu večer. Mezitím Molly Taylorová ztratila ze svého náskoku na Fishera díky defektu pneumatiky.

Poslední, nedělní etapa už žádné velké změny nepřinesla. Martin Koči vyhrál před Giordanem a Taylorovou. Do finálového pořadí promluvili rovněž Fisher, Simone Tempestini, Aron Domzala, Stéphane Lefebvre a Federico Della Cassa.

Stéphane Lefebvre zůstává dál na čele FIA Junior WRC o čtyři body před Martinem Kočim. Quentin Giordano a Alastair Fisher jsou na dalších místech se ztrátou 22 resp. 26 bodů za lídrem. V pořadí národů vede Francie před Slovenskem, Británií a Německem.

Vozy Citroën DS3 R3 se zapsaly na listinu vítězů v kategorii WRC3 díky dvojici Teemu Suninen a Juha-Pekka Jauhiainen z Finska.

Co také řekli...

Martin Koči: „Byli jsme rychlí už v Portugalsku a v Polsku. Těšil jsem se právě na tuto rally. Všechno šlo během všech čtyř dní skvěle. Musím poblahopřát celému týmu. Vítězství ve Finsku je důležité pro celý vývoj šampionátu. Teď se ale musíme soustředit na návrat na asfalt.“

Quentin Giordano: „Skončit na druhém místě je velký výsledek. Při svém prvním startu na Rally Finsko jsem měl cíl dojet. Věděl jsem, že nesmím chybovat, pokud mám získat co nejvíce zkušeností a také nějaké body. Jeli jsme si svůj závod a sklidili ovoce. Dosáhli jsme na ně také díky zkušenostem našeho týmu, který nám pomáhal.“

Molly Taylorová: „Je to jako sen skončit na stupních vítězů. Po pátku a sobotě jsme takový výsledek neočekávali. Navzdory píchnutí pneumatiky jsme pokračovali a bojovali. Vidím, že máme potenciál na to být do pátého místa a dokonce i finišovat na podiu. Mám ráda pilotování na podobných cestách. Byl to opravdu příjemný závod.“

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist