www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Wales Rally GB

Wales Rally GB vyhrál Ogier, Hirvonen se loučí stříbrem

16. listopadu 2014 • 14:40

Sébastien Ogier celkem suverénně zvítězil ve Wales Rally GB a definitivně tak potvrdil obhajobu titulu mistra světa. S kariérou továrního jezdce se loučící Mikko Hirvonen vyhrál souboj o druhou příčku nad chybujícím Meekem a s mistrovstvím světa se rozloučil stylovou stříbrnou příčkou.

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) - Wales Rally GB 2014

Očekávaný souboj o prvenství mezi Ogierem a Latvalou se rozhodl již v úvodní zkoušce druhé etapy, kde finský jezdec poslal své Polo R WRC do příkopy a ztratil více než tři minuty. A protože jejich týmový kolega u Volkswagenu Andreas Mikkelsen pohřbil naděje v příkopě již dříve, mohl si Sébastien Ogier dojet pro bezpečné vítězství.

Souboj o stříbro sváděli Mikko Hirvonen a Kris Meeke. Vteřinovou bitvu nakonec rozhodla předposlední zkouška, na které se britský jezdec Citroënu projel skoro 50 m příkopou a hlavně při té příležitosti dostal dvojitý defekt. Díky tomu musel jet i závěrečnou powerstage defacto jen po třech kolech a propadl se až na šestou příčku.

Na bronzový stupínek se tak dostal v jinak nepříliš vydařené sezóně Mads Ostberg následován Thierry Neuvillem a a Elfynem Evansem. Za šestým Meekem dojeli Ott Tänaka a Jari-Matti Latvala. Po odstoupení Henninga Solberga kvůli úniku oleje svedli souboj o devátou příčku Martin Prokop a Hayden Paddon. Český jezdec využil svých dlouholetých zkušeností z MS a na poslední rychlostní zkoušce zatáhl a udržel se před nadějným novozélanďanem. Hned za první desítkou skončil Robert Kubica, který evidentně celou soutěž podřídil jasnému cíli dovézt vůz skrze všechny zkoušky. To se mu podařilo, během celé soutěže však nezajel jediný slušný čas.

V rámci WRC2 zvítězil Jari Ketomaa před Lorenzem Bertellim a Matthewem Wilsonem, šesté místo stačilo Nasseru Al-Attiyahovi k zisku titulu mistra světa. V rámci JWRC vybojoval prvenství Alastair Fisher před Martinem Kočim, čímž si britský jezdec vysloužil také stříbrnou příčku v rámci juniorské klasifikace za již jistým mistrem Stéphane Lefebvrem.

Konečné kompletní výsledky Wales Rally GB

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist