www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 16 - Rallye Waldviertel

Jan Černý přivezl z rakouské šotoliny cenný bronz

22. listopadu 2016 • 15:30

Posádka Mogul Czech National Teamu Jan Černý a Petr Černohorský dosáhla s vozem Škoda Fabia R5 na rakouské Rallye Waldfiertel dalšího cenného výsledku. Na cílové rampě se nakonec radovala ze třetího místa v absolutním pořadí a také z vítežství v závodě v rámci FIA European Rally Trophy. Po rychlém přesunu na nedělní Setkání mistrů však Černý bohužel české fanoušky potěšit nemohl.

Jan Černý - Petr Černohorský (Škoda Fabia R5) - Rallye Waldviertel 2016

36. ročník tradiční rakouské soutěže Rallye Waldviertel patřil mezi velmi náročné soutěže, a to především díky počasí, které si doslova pohrálo s více jak osmdesátkou startujících posádek. Také konkurence byla pro Honzu Černého velmi silná, neboť na start soutěže se postavila desítka jezdců za volanty soutěžních speciálů kategorie R5 v čele s domácím matadorem, zkušeným Raimundem Baumschlagerem.

Přestože si Honza v Rakousku odbýval o víkendu svůj premiérový start na šotolinovém povrchu s vozem specifikace R5, dokázal hned od začátku nasadit vysoké tempo. Až drobné změny se velmi osvědčilo šotolinové nastavení z týmových testů nedaleko Klatov. Na páteční úvodní rychlostní zkoušce Honza doplatil na chyby a krátké vyjetí z tratě ho stálo ztrátu okolo 6 sekund. Celkově to znamenalo třetí místo. Zbylé dvě zkoušky však vyhrál a protože došlo ke zrušení RZ3 ukončil první den na vedoucí pozici. Výsledek to byl zasloužený, ale jak se ukázalo, přinesl i negativní prvek do dalších bojů.

Druhou sobotní etapu musel totiž Honza Černý startovat jako první, což v tomto počasí s množstvím bahna především na asfaltových úsecích bylo pro něj nevýhodou a nechtěně tak pomáhal „čistit“ trať jezdcům za sebou. Jako rozhodující pro vývoj soutěže se ukázala RZ6. Na nejdelší zkoušce se v mlze Honza dopustil hned několika chyb a vyjetí z tratě, což přineslo ztrátu nejen časovou, ale také vedoucí pozice. I přes skutečnost, že posádka Černý – Černohorský vyhrála ještě další tři RZ s cílem zvrátit situaci (celkem vyhrála pět RZ), časový odstup již nedokázala srovnat a skončila na třetím místě. Toto umístění je však velmi cenné také z pohledu vítězství v závodě v rámci FIA European Rally Trophy.

Jan Černý: „Mám z tohoto výsledku velkou radost, i když se tady dalo určitě vyhrát. Auto jelo výborně a neměl jsem s ním v nastavení zásadní problém. Udělal jsem prostě chyby, na které jsem časově doplatil, ale to je rallye. Tlačil jsem hned od začátku a vycházelo to. Bohužel druhý den už to bylo obtížnější, protože jsem startoval jako první a to je v takových podmínkách vždy nevýhodou. Nicméně jsem rád, že jsem byl s autem konkurenceschopný dokonce v porovnání s domácími jezdci, kteří trať dobře znají. Byl jsem také mile překvapen velkým počtem českých rallye fanoušků s vlajkami podél tratě a chtěl bych jim za tu nádhernou atmosféru moc poděkovat.“

Právě domácím fanouškům chtěli Jan Černý s Petrem Černohorským zpříjemnit nedělní Setkání mistrů v Sosnové, kam přijeli rovnou z Rakouska. Technická závada na jejich soutěžním voze však radost z jízdy divákům překazila. „Je to velká škoda a omlouvám se tímto všem svým příznivcům, ale bohužel závadu v podobě zlomené kardanové hřídele jsme na místě opravit nemohli a proto jsme skončili po úvodních rozjíždkách. Na druhou stranu jsem byl moc rád, že se tato závada s fatálními následky neprojevila už v sobotním závěru rakouské soutěže,“ vysvětlil v Sosnové jezdec Jan Černý.

Mogul Czech National Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist