www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 22 - Rallye Šumava Klatovy (MČR)

Do Klatov se chystá přes 160 posádek

2. května 2022 • 17:00

Velkou soutěžáckou událostí budou jak jubilejní 30. Historic Vltava Rallye, tak také 56. Rallye Šumava Klatovy. Na oba podniky se přihlásily desítky posádek v čele s těmi nejvíce očekávanými jmény, na start se postaví všichni obhájci loňských klatovských prvenství Jan Kopecký, Jiří Káňa i Ital ´Zippo´. Veškeré informace o soutěžích jsou uvedeny na nově upravených klubových stránkách www.pamk.cz .

Zippo - Denis Piceno (Audi Quattro) - Historic Vltava Rallye 2021

K tratím klatovských soutěží se po třech letech vrátí diváci a budou mít nač se dívat. Pohled do startovních listin ukazuje, že se bude jednat o jeden z nejkvalitněji obsazených ročníků posledních let. Do 30. Historic Vltava Rallye se přihlásilo dokonce 89 dvojic, přičemž přes čtyřicet jich bude zápolit v pestře obsazeném mezinárodním klání. Uvidíme borce z osmnácti zemí celé Evropy, s nejnižšími startovními čísly pojedou Ital ´Zippo´ (Audi Quattro) a Rakušan Wagner (Porsche 911), kteří loni sváděli do poslední rychlostní zkoušky fantasticky vyrovnanou bitvu o vítězství. Zatímco tehdy to ale byla bitva právě těchto dvou vozů, letos se čekají souboje mnohem širšího pole jezdců. S trojkou pojede Švýcar Perroud (BMW M3), který před pár týdny ovládl úvodní podnik evropského šampionátu ve Španělsku a má na svém kontě už i mnoho úspěchů s moderními speciály kategorie R5. Velmi podobně je na tom s výčtem úspěchů náš Vojtěch Štajf (Toyota Celica GT.Four ST165), který navíc loni dokázal v kategorii vozů první poloviny 70. let získat cenný titul mistra Evropy a bude mít na voze čtyřku. Pětka bude patřit Tiboru Érdimu (Ford Sierra RS Cosworth), který byl před pár lety právě pro Štajfa velkým soupeřem v kategorii ERC2 mistrovství Evropy - tuto ceněnou kategorii dokázal maďarský jezdec v letech 2017, 2018 a 2020 dokonce ovládnout. Se šestkou pak odstartuje (v Klatovech dobře známý) Fin Silvasti (Lancia Rally 037), který tu pravidelně bojuje o stupně vítězů.

Celá tato sestava navíc vyvrací slova o tom, že evropské závodění s historickými vozy je ´záležitostí starších pánů´. Jsou totiž vesměs o generaci mladší než Nor Jensen (BMW M3) a Švéd Myrsell (Ford Sierra RS Cosworth), kteří mají na své kontě v součtu pět vítězství z Historic Vltava Rallye nedávných let. Tentokrát ale na Seveřany čekají až startovní čísla 7 a 8, je totiž zřejmé, že to budou mít v souboji s mladšími závodníky extrémně těžké. V záloze navíc čekají další hvězdy jako Fin Kirvesmäki (BMW M3) či třeba severoirský závodník McCormack (Ford Ecort RS1800), případně také bratr a strýc slavných španělských Carlosů - tedy Antonio Sainz (Subaru Legacy Turbo) a s nimi i mnozí a mnozí další jezdci. Jedinou mrzutostí je tak neúčast Itala ´Luckyho´, který v ročníku 2019 soutěž s vozem Lancia Delta Integrale ovládl a i tentokrát se do Klatov přihlásil, na poslední chvíli však poslal omluvenku a ze startovní listiny vypadl. Možná ale o to vyrovnanější a dramatičtější letošní ročník bude, kandidátů prvenství bude skutečně mnoho!

Výtečně obsazené budou i soutěže českého národního mistrovství. V rámci toho historického má o body zájem téměř padesát posádek v čele s rychlými fordy Jiřího Káni a Vlastimila Neumanna, no a soudobých vozů se v Klatovech setká ještě větší počet. Do 56. Rallye Šumava Klatovy by mělo odstartovat 69 dvojic, čestné startovní číslo 1 bude mít na Fordu Focusu WRC pětinásobný zdejší vítěz Václav Pech. Ještě o jedno šumavské prvenství navíc má na svém kontě Jan Kopecký, ten ale poveze na autě až trojku – na úvodním podniku letošního MČR jej totiž kromě Pecha porazil také Filip Mareš a zdá se, že právě tato trojice by měla svádět vyrovnané souboje o prvenství také v Pošumaví. I oni ale budou mít v zádech další skvělé piloty Březíka, Stříteského, Vlčka, Cvrčka či Trojana, dá se ale čekat, že nejvíc fanoušků budou mít (kromě Pecha) u tratí Západočeši Kopáček, Talaš nebo Trněný. Zajímavostí bude určitě premiérový start Petra Semeráda s Fordem Fiesta Rally3, po skvělých vystoupeních z úvodu sezóny se dají čekat i výtečné sportovní výkony Jaromíra Tarabuse a Jana Dohnala v kategorii vozů s jednou poháněnou nápravou. Určitě bude tedy stát zato, shlédnout celé závodnické pole a počkat si třeba i na osm účastníků doplňkové Rally Šumava Legend. Jejich startovní listině vévodí slavní bratři Myslíkové, kteří v sedmdesátých a osmdesátých letech v barvách PAMK Klatovy a ČSAD Plzeň sbírali úspěchy a fanoušky nikdy svou jízdou nezklamali.

Základní informace k Rallye Šumava Klatovy

Základní informace k Historic Vltava Rallye

Karel Špaček ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist