www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 22 - Rallye Šumava Klatovy (MČR)

Adam Březík: Plán pro Šumavu jsme splnili

11. května 2022 • 17:00

Před startem druhého závodu Mistrovství České republiky v rally Rallye Šumava Klatovy přemítal Adam Březík o umístění v nejlepší pětici absolutního pořadí. Posádka Samohýl Škoda Teamu nakonec obsadila čtvrté místo konečné klasifikace.

Adam Březík s Ondřejem Krajčou začali na divácky hojně navštěvovaném Klatovském okruhu, který se v této podobě jel zřejmě naposledy, třetím časem. Postupně je však překonaly dvě posádky, a tak tandem Samohýl Škoda Teamu se dlouhou dobu držel na pátém místě průběžné klasifikace. Po osmi rychlostních zkouškách první etapy jim chybělo na čtvrtého Mareše 27 vteřin, před šestým Cvrčkem měli k dobru více než půl minuty.

„Bohužel na začátku soboty nám kluci trochu odskočili, když jsme pro dopolední sekci zvolili asi nejvíce bezpečnou variantu, kterou jsme mohli. Nechtěli jsme jakkoli ublížit autu. Měli jsme čtyři slicky - dvě dvacítky a dvě desítky, k tomu dvě mokré. Právě ty jsme společně s desítkami nasadili křížem na RZ Keply. Jak se však při průjezdu ukázalo, zrádnost erzety byla nakonec menší, než jsme odhadovali. Mokré jsme vůbec nemuseli mít v autě. Ale jak se říká, po bitvě je každý generál. Z informací, které jsme měli, tam mělo být hodně mokro, ale po dešti trať velmi rychle osychala. V sobotu večer jsme opravdu figurovali relativně osamoceni, takže nebylo z pohledu potenciálních soubojů moc co řešit,“ okomentoval vývoj závodu Adam Březík.

„Tratě byly krásné a otočené Keply opět velmi těžké, což umocnilo i počasí. První etapa byla celkově velmi zrádná, byla to velká loterie ve volbě pneu, kterou jsme celkem zvládli. Jelikož jsme chtěli závod hlavně dokončit, tak první etapa byla z našeho pohledu opatrnější,“ doplnil Ondřej Krajča.

V neděli pokračovali Březík s Krajčou ve svižném tempu, dopoledne z toho vyplynuly dva páté časy a upevnění stávajících pozic. „Koráb je perla Šumavy. První průjezd jsme pojali hodně opatrně, s důrazem na plynulou jízdu a čas byl nad mé očekávání. Zdebořická rychlostka se šotolinou mě rovněž bavila, i když byla místy hodně rychlá, až nebezpečná, se stromy v těsné blízkosti trati,“ okomentoval Adam Březík a pokračoval: „Na Šumavě jsme se tentokrát celý víkend vyvarovali zbytečných chyb a splnili jsme všechny stanovené úkoly, které jsme si v týmu dali. Proto na naší straně nemůže převládat nic jiného než spokojenost. Děkuji celému týmu, partnerům a tátovi za velké odhodlání dělat vše na co nejvyšší úrovni. A poděkování patří i fanouškům, kterých se podél klatovských erzet sešlo hojné množství.“

„Do druhé etapy jsme nastoupili ve velmi dobré náladě a i přes jízdu na jistotu jsme nebyli daleko od nejrychlejších. Čtvrté místo bereme všemi deseti a je to velká vzpruha pro celý tým, včetně našich špionů. Všem děkuji za super práci!“ pronesl v cíli navigátor Ondřej Krajča.

Seriál MČR v rally 2022 pokračuje už nadcházející víkend třetím závodem. Jihočeská Rallye Český Krumlov 2022 startuje 20. května v 16 hodin diváckou superspeciálkou na Výstavišti v Českých Budějovicích. Celkem na posádky čeká 13 rychlostních zkoušek o délce necelých 156 km. Nejrychlejší posádky dorazí do cíle v Českém Krumlově v sobotu po 16. hodině.

„S mechaniky nás čeká pravidelná revize převodovky a diferenciálů, do závodního auta se předběžně posadíme opět až při shakedownu na budějovickém výstavišti,“ předpovídá Adam Březík.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist