www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 22 - Rally Catalunya

SOUHRN: Sébastien Ogier a Yoann Bonato vyhráli Rally Catalunya

23. října 2022 • 19:00

Rally Catalunya je prvním závodem v historii automobilových soutěží, která se jede jako společný závod mistrovství světa a mistrovství Evropy. Zatímco předposlední díl MS je našlapán špičkovou startovní listinou, od začátku druhé housle hrající ME vypadá jako chudý příbuzný. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - MS - Online výsledky - ME - Diskuze k soutěži - MS - Diskuze k soutěži - ME - Další informace k Rally Catalunya - MS - Další informace k Rally Catalunya - ME

Sébastien Ogier - Benjamin Veillas (Toyota GR Yaris Rally1) - Rally Catalunya 2022

Sébastien Ogier suverénním způsobem vyhrál letošní ročník Rally Catalunya, předposledního dílu letošního mistrovství světa. Zároveň tím získal premiérové vítězství pro svého nového spolujezdce Benjamina Veillase. Totálně upozaděný poslední závod ERC pak vyhrál Yoann Bonato.

S největší pravděpodobností na nějaký čas poslední Rally Catalunya v kalendáři mistrovství světa přinesla poslední závod na evropském kontinentu letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích. Po experimentech se smíšeným povrchem v rámci jednotlivých etap se opět jela kompletně na asfaltu. Téměř stylem start-cíl ji opanoval Sébastien Ogier. Zpočátku sice využíval čisté tratě první jedoucí Rovanperä a na jednu zkoušku poskočil do čela i Neuville, konstantní a přesnou jízdou se Ogier neustále držel v popředí. A od páté rychlostní zkoušky svůj náskok navyšoval a nikoho nenechal na pochybách, kdo je králem letošní Catalunye.

Po nějaký čas se o druhé místo přetahovali Thierry Neuville a Kalle Rovanperä. Neuville svého soka předčil v závěru sobotní etapy a v závěrečné krátké nedělní etapě svůj náskok ještě navýšil. Již jistý mistr světa Kalle Rovanperä upřednostil dojetí na třetím místě, čímž potvrdil zisk letošního titulu mistra světa ve značkách pro tým Toyota. Pořadí na dalších příčkách bylo celkem dané a rozhodovaly jen defekty, chyby či technické problémy. Čtvrtý dojel Ott Tänak před domácím Dani Sordem, další dvě příčky obsadily Toyoty v pořadí Evans a Katsuta. Zbytek první desítky pak po dalším tristním výkonu obsadily Fordy. Osmý dojel Adrien Fourmaux, který předvedl ze všech pilotů M-Sportu nejkonzistentnější výkon a přestože zajel jen jeden čas v top 5, z Fordů byl nejrychlejší. Devátý dojel Craig Breen, který svým výkonem potvrdil nepodařenou sezónu a nedal příliš dobrý dárek svému spolujezdci Paulu Nagleovi, který ve Španělsku končil svou soutěžáckou kariéru. První desítku pak uzavřel po ryze průměrném výkonu Pierre-Louis Loubet. Nejhůře z Fordů, pokud nepočítáme gentleman drivera Serderidise, skončil Gus Greensmith, který patřil k nejpomalejším jezdcům vozů Rally1 a přesto jako jediný nedokončil soutěž po havárii. Letošní ročník Rally Catalunya se stal historicky první soutěží v historii, kde hybridní vozy kategorie Rally1 obsadili kompletně první desítku.

Obdobně suverénně jako Ogier si v rámci WRC2 počínal Teemu Suninen. I on se dostal do čela hned v úvodu a tentokrát se vynul jezdeckým chybám i technickým problémům a suverénně zvítězil před Yohanem Rosselem a Nikolayem Gryazinem. Mnohem zajímavější byl souboj o titul ve WRC2. Při nastavených pravidlech, kdy má již všechny své započitatelné závody odjeté Mikkelsen, tak se čekalo, jak dopadnou jeho dva pronásledovatelé. Nejlépe dopadl Emil Lindholm, který i přes defekt a výlet mimo trať dokázal dojet čtvrtý a i díky vítězství v power stage se právě on stal největším pronásledovatelem Mikkelsena. To Kajetan Kajetanowicz zvolil spíše opatrnější jízdu a šesté místo celkově mu naopak pozici zhoršilo. Rozhodovat se bude v polovině listopadu na další asfaltové soutěži v Japonsku.

To mnohem zajímavější souboj se odehrával o vítězství ve WRC3 - napřímo o titul si to rozdali Lauri Joona a Jan Černý. Před soutěží sice vedl Sami Pajari, který ale již měl svých pět podniků splněno a mistrem se mohl stát pouze v případě, že by jeho dva soupeři nedojeli. Oba soupeři volili během sezóny rozdílnou taktiku. Zatímco Joona startoval na závodech JWRC, kde bojoval s ostatními soupeři v rámci kategorie, Černý volil většinou závody úplně mimo JWRC a bez vážnějších soupeřů bojoval většinou hlavně sám se sebou. Oba se dosud napřímo potkali jen na Neste Rally Finland, kde byl Joona rychlejší o čtyři a půl minuty. Na španělském asfaltu se očekával vyrovnanější souboj a také se udál. Byť se konal v hloubi startovního pole, asi to byl nejnapínavější závod celé soutěže. Nakonec byl rychlejší Lauri Joona, který tak získal titul ve WRC3. V cíli byl rychlejší o devět vteřin, takže ve finále rozhodla Černého desetivteřinová penalizace za pozdní příjezd do ČK 15. Catalunya byla součástí i FIA RGT Cupu, o který se také nikdo nezajímal. Vítězství si připsal Emmanuel Guigou s Alpinou.

Konečné výsledky Rally Catalunya

---

V rámci Rally Catalunya se jel i vložený závod mistrovství Evropy. Poté, co se promotérovi nepodařilo za celý půlrok sehnat žádný náhradní podnik, přiřadili poslední osmý závod právě do Španělska. A jak ukázal tento závod, společná soutěž MS a ME je absolutní nesmysl, který se setkal s nezájmem prakticky všech zúčastněných. Na start se postavilo jen 21 posádek, přičemž pravidelných účastníků ME bylo jen třináct. V soutěži startovali v odděleném poli až za všemi posádkami WRC pole, za absolutního nezájmu médií či promotéra. Přímý přenos na internetu byl pouze ze závěrečné power stage, v průběhu závodu téměř chyběly jakékoliv informace ohledně průběhu soutěže, ohlasy posádek nebyly vůbec žádné. Přesto se sváděl napínavý souboj mezi již jistým mistrem Evropy Efrenem Llarenou a francouzským multišampionem Yoannem Bonatem. Ten byl nakonec nejrychlejší a zvítězil o necelých čtrnáct vteřin před Llarenou. I přes defekt dojel na třetím místě Javier Pardo, který tak vybojoval letošní titul vicemistra Evropy. Na třetí místo se nakonec vítězstvím vyhoupl Yoann Bonato, který tak přeskočil absentujícího Tempestiniho. Zajímavý souboj se očekával v ERC4, Laurent Pellier však své dva největší soupeře Mabelliniho a Paloma porazil rozdílem třídy, na vítězství v šampionátu mu to však nestačilo. I díky více startům se šampionem stal Óscar Palomo. Prakticky zavražděnou kategorii ERC Open vyhrál Monarri, titul v letošní sezóně však získal jeho týmový kolega Vinyes.

Konečné výsledky Rally Catalunya - ERC

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

Výsledky shakedownu - ERC

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Rally Catalunya je prvním závodem v historii automobilových soutěží, která se jede jako společný závod mistrovství světa a mistrovství Evropy. Zatímco předposlední díl MS je našlapán špičkovou startovní listinou, od začátku druhé housle hrající ME vypadá jako chudý příbuzný. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Dani Sordo - Candido Carrera (Hyundai i20 N Rally1) - Rally Catalunya 2022
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist