www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 06 - XVII. Horácká Rally Třebíč

Jaromír Tarabus v Třebíči sedmý

20. září 2006 • 08:50

Velmi napínavý souboj o prvenství mezi vozy s jedinou poháněnou nápravou sváděla posádka Sparrow Racing Jaromír Tarabus - Daniel Trunkát s již jistými vítězi letošního MMČR v této skupině Josefem Petákem a Alenou Benešovou. A přestože odešla moravská posádka poražena, letošní vystoupení na Vysočině lze považovat za velmi vydařené.

Již na Barum Rally Zlín obhájili Jaromír Tarabus s Danielem Trunkátem prvenství ve skupině N a tak padlo rozhodnutí představit se za volantem Suzuki Ignis S1600 dalšího podniku mezinárodního mistrovství České republiky v Třebíči. Pro mladého moravského pilota to byl druhý start za volantem tohoto speciálu, premiéru si odbyl na začátku července na domácím Rallysprintu Kopná, kde dokázal vybojovat deváté místo v absolutní klasifikaci.

Hned od úvodních kilometrů rychlostních zkoušek začal napínavý souboj mezi Tarabusem a Petákem o vítězství mezi vozy skupiny A. Vteřinové, mnohdy však spíše desetinové rozdíly ukazovaly, že oba piloti jedou ve velkém tempu. To se znásobilo ještě během pátečního večera, kdy Jaromír Tarabus ožil ještě víc a dokázal zajet jeden druhý a dva čtvrté časy v absolutní klasifikaci! I díky těmto výborným časům patřilo Tarabusovi po první etapě páté místo absolutně a první mezi dvoukolkami.

I druhá etapa, která se odehrávala kolem Velkého Meziříčí, byla ve znamení velmi napínavého souboje Petáka s Tarabusem. Po většinu sobotního dne měli navrch Tarabus s Trunkátem, definitivní rozuzlení zápletky tak nastalo na předposlední rychlostní zkoušce. Na úseku mezi Jabloňovem a Velkým Meziříčím totiž dostali zhruba čtyři kilometry před cílem defekt pravé přední pneumatiky a ztratili šestnáct vteřin, což bylo v tak těsném souboji nedosažitelnou ztrátou. Na posledním rychlostním testu sice dokázal Tarabus odmazat tři vteřiny, na vítězství to však nestačilo.

V cíli tak ztrácela posádka Sparrow Racing něco málo přes deset vteřin. Sedmé místo v absolutní klasifikaci a druhé mezi vozy S1600 i ve skupině A je však vynikajícím výsledkem, který dodává před budoucími starty optimismus celému týmu. „S výsledkem i výkonem jsme nadmíru spokojený. Škoda toho defektu, mohli jsme Petáka hodně pozlobit. Důležité je, že auto jsme dovezli až do cíle bez jediného škrábance a s dobrým umístěním,“ zhodnotil své vystoupení Jaromír Tarabus.

Po vydařeném vystoupení moravské posádky na tratích kolem Třebíče je jasné, že s nimi budou muset v budoucnu soupeři počítat. Otázka nadcházejícího startu je zatím otevřená. „Přesný program nemáme, ale pokud vše dopadne dobře, tak bychom se chtěli představit za volantem Ignisu S1600 na rallysprintu ve Vsetíně,“ naznačil nejbližší plány Jaromír Tarabus.

Tomáš Hrabec
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist