www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Cyprus Rally (PCWRC)

BP-Ford se na Kypru opět přiblížil titulu mistra světa

24. září 2006 • 21:30

Dva jezdce na stupních vítězů měl po Kyperské rally tým BP-Ford a boj o titul mistra světa v hodnocení značek se dále přiostřil. Marcus Grönholm a Timo Rautiainen dojeli do cíle druzí, Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen si s dalším Focusem RS WRC dojeli na sluncem zalitých cestách středomořského ostrova pro třetí místo. Náskok na vedoucí tým v hodnocení značek snížil Ford na pouhých sedm bodů.

V bitvě o titul mistra světa získal BP-Ford o čtyři body více než Kronos Citroen a za poslední tři soutěže snížil jeho náskok o celých deset bodů. Marcus Grönholm si upevnil druhou pozici v šampionátu jezdců a Mikko Hirvonen se přiblížil třetímu Danielovi Sordovi na rozdíl dvou bodů.

Dvanáctý podnik světového šampionátu dostál své pověsti rozbíječky pro auta. Teploty vzduchu vystoupaly až na 38°C a balvany poseté tratě v pohoří Troodos byly v průběhu tří dní pro mnoho posádek nad jejich síly. Focusy RS WRC však neměly během 288,51 kilometrů rozdělených do dvaceti úseků žádné problémy. (Dvě rychlostní zkoušky, včetně divácké, vedoucí ulicemi Limasolu, byly z bezpečnostních důvodů zrušeny.)

Marcus Grönholm vedl soutěž od startu až do sobotního odpoledne, kdy dostal hodiny a nedobrovolně přepustil první místo Sebastienu Loebovi. Do poslední etapy startoval 21,8 s za Francouzem a na úvodní rychlostní zkoušce zaútočil. Když ale zjistil, že Loeb nehodlá ve svém tempu polevit, rozhodl se osmatřicetiletý Fin zvolnit a neriskovat ztrátu druhého místa a důležitých bodů do hodnocení značek. I přesto vyhrál další tři měřené úseky (celkem byl nejrychlejší na devíti) a do cíle dojel 21,8 s za Loebem.

„Z hlediska šampionátu značek je to skvělý výsledek,“ říká Grönholm. „Na to, abych porazil Loeba, jsem tu ale bohužel nebyl dost rychlý. Tratě jsou nesmírně zatáčkovité a někde musíte řadit až na jedničku. To je velký rozdíl oproti Řecku, kde jsme v červnu vyhráli. S autem jsme neměli žádné velké problémy, bylo v těchto podmínkách znovu velmi odolné. Bylo tu takové vedro, že to bylo jak ve špatné sauně! Příště pojedeme v Turecku, kde by mělo být chladněji. Bude to ale další těžká soutěž. Máme vyzkoušeno, že Focus WRC je v drsných podmínkách dobrý a tak už se těším na další bitvu s Loebem - a na to, že ho porazím!“

Mikko Hirvonen se na třetí příčce usadil již během prvního dne a před čtvrtým Manfredem Stohlem si vybudoval uspokojivý náskok. Šestadvacetiletý Fin si během poslední etapy hlídal Rakušanovy mezičasy, které mu tým hlásil do sluchátek. Podle nich upravoval své tempo. V cíli byl před Stohlem o 1 minutu a 23,6s a potřetí za sebou skončil třetí.

„Jsou to mé páté stupně vítězů během šesti rally a to nám pomohlo ke snížení ztráty v obou šampionátech, což byl náš cíl,“ říká Hirvonen. „Nemohl jsem se tu stále dostat do správného tempa. Včera večer jsme dlouho povídali s Marcusem a Christianem Loriauxem (technický ředitel) a myslím, že jsem udělal chybu v nastavení auta pro tuto soutěž. Rozhodoval jsem se o něm před startem a znovu jsem se něčemu přiučil. Zjistil jsem, že na další rally v Turecku mohu být ještě více konkurenceschopný. Jsem rád, že jsem se v šampionátu přiblížil Danimu Sordovi a dostávám ho trochu pod tlak. Moji mechanici tu odvedli v těžkých podmínkách skvělou práci, bylo to velké týmové nasazení.“

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson říká: „S Marcusem jsme se rozhodli, že počkáme, jak bude probíhat dnešní první rychlostní zkouška. Když jsme pak cítili, že nebude možné získat ztracený čas zpět, mohl trochu zvolnit. Body do hodnocení značek byly příliš důležité na to, abychom riskovali. Právě nyní je ve hře všechno. S výkonem a naší spolehlivostí na jedné z nejtěžších soutěží jsem spokojený. Je to pro nás důležitý základ pro zbytek sezony.“

Ředitel Ford TeamRS Jost Capito se přidává: „Naším cíle bylo snížení ztráty v šampionátu značek a to se nám podařilo. Jsme nyní v pozici, kdy můžeme v boji o titul reálně zaútočit . V první sezoně zcela nového Focusu RS WRC je to více, než jsme čekali.“

Třináctým podnikem světového šampionátu v rally bude další náročný podnik v oblasti Středozemního moře. Turecká rally má základnu v letovisku Kemer a pojede se ve dnech 12. - 15. října.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist