www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Cyprus Rally (PCWRC)

Henning Solberg potrestán za kolečka

27. září 2006 • 03:00

Krátce po startu městské superspeciální rychlostní zkoušky na letošní Kyperské rally potěšil norský pilot Henning Solberg početné davy fanoušků populárním kolečkem. FIA se však rozhodla jej následně za tento „neukázněný čin“ pokutovat.

Henning Solberg se do divácky velmi atraktivního úkazu odhodlal na rychlostní zkoušce, o které věděl, že je zrušená a tudíž se nebude měřit. Přesto se sportovní komisaři rozhodli po ukončení soutěže celou věc prošetřit a nakonec i norského jezdce potrestat.

Na základě zpráv z tratě a shlédnutí televizních záběrů se rozhodli sportovní komisaři pozvat posádku OMV Peugeot Norway Rally Teamu Henning Solberg - Cato Menkerud na slyšení. Ten na svou obranu prohlásil, že chtěl pobavit fanoušky, kteří se přišli podívat na závodní vozy a zaplatili vstupné, ale zkouška se právě kvůli jejich neukázněnosti nejela. Proto se rozhodl je na bezpečném místě pobavit efektním kolečkem.

Vzhledem k těmto skutečnostem i faktu, že zkouška byla zrušena sedm minut před ostrým startem a jezdcům bylo doporučeno jet tak, aby nezklamali diváky, ale zároveň je také neohrozili, vyřkli sportovní komisaři tento verdikt: „Pokud se bude situace opakovat v jakékoliv soutěži do konce roku 2007, bude jezdec vyloučen na nadcházející tři soutěže.“

Shodný verdikt byl vynesen také nad Simonem Campadellim, který na městské zkoušce předváděl stejné manévry. V letošním roce byli již za tentýž prohřešek na Rally Argentina potrestáni Sébastien Loeb, Daniel Sordo, Manfred Stohl a Gigi Galli.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
27.09.2006 22:38
Porthos
Pokud je RZ zrušena a jedná se pouze o průjezd tak nemusí mít posádky helmy a pokud se pamatuji z přímého přenosu tak je měli.Tak to asi bylo něco mezi.Jinak souhlasím že FIA je zkostnatělá organizace.
27.09.2006 21:06
Pluto - moderátor
Otázka je, jestli bylo jezdcům řečeno, že je zkouška zrušena. Pokud jim to řekli, nehledě na jakákoliv další slova, tak je úsek považován za přejezd a vztahují se na něj jináp pravidla.
27.09.2006 20:44
ajaj
Pluto, pokud se nemýlím, tak jezdci dostali pokyn, jet podle svého uvážení. A jestli si udělali jeden kruháč navíc, co se dá dělat? Jeden ho jede rovně, jinej dvakrát. Proč trestat? :-)
27.09.2006 20:08
Pluto - moderátor
Na klasické zkoušce si každý může dělat, co se mu zlíbí. V případě zrušení RZ se to však bere jako přejezd, takže tohle se dá klasifikovat dle řádů tak, jak to udělali.
27.09.2006 10:55
Ricardo - moderátor
Je to k smíchu. Nevím ale, za co jej trestají. Pokud vykrouží jezdec kolečko přímo v RZ, tak je to dle mého názoru jeho věc. To je podobné, jakoby jezdec udělal hodiny v zatáčce a dotočil je a odjel pryč. On tím ztratil čas, ale FIA by mu ještě dala penalizaci za to, že je dodělal... Směšné, jako mnoho jiných věcí od FIA...

Je jasné, že jezdci jeli RZ 20 jen pro pobavení diváků, takže nevím o co šlo...

27.09.2006 08:23
martin
Ach jo FIA = konec rally, stejně dělaj všechno proto aby náhodou rally nebylo sledovanější než F1
27.09.2006 07:07
notorick
To FIA: Táhněte do háje všichni pryč!!!
toplist