www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 9. května 2024, Svátek má Ctibor, zítra Blažena

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally GB (JWRC)

Mistr světa Ford chce zakončit sezonu stylově

27. listopadu 2006 • 09:45

Nově korunovaný mistr světa ve FIA MS v rally, tým BP-Ford, chce uzavřít nejúspěšnější sezonu ve své dosavadní historie přerušením série bez vítězství v domácí Britské rally (30. listopadu - 3. prosince). Titul mistra světa vybojoval BP-Ford poprvé od roku 1979 a obě jeho posádky, Marcus Grönholm a Timo Rautiainen, stejně jako Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen, budou usilovat o první britský triumf pro Ford od téhož roku.

Po dvou sezonách, kdy se Britská rally konala v listopadu, vrací se do svého tradičního zimního termínu a postará se o závěr celého seriálu WRC 2006. Poprvé od roku 1986 také šampionát končí až v prosinci. Nepředvídatelné zimní počasí však bude zároveň pro posádky další komplikací na kopcovitých rychlostních zkouškách v lesích jižního Walesu.

Kromě divácké rychlostní zkoušky na stadionu Cardiff's Millenium, vede všech zbylých šestnáct měřených úseků po soukromých šotolinových cestách. Většina z nich je každodenně používána. Na nejsevernějších tratích vojenskými vozy, na jižněji položených pro transport pokácených stromů k dalšímu zpracování. Klády, čekající na odvoz, lemují vytýčené tratě a představují pro posádky další riziko.

Úzké sekce, lemované vzrostlými stromy v lesích Vale of Neath, kontrastují s doširoka otevřenými úseky ve vojenském pásmu a nebo v místech, kde těžba dřeva již bezprostřední okolí cest vyčistila. Pokud je pod mrakem a vlhko, mezi stromy se dlouho drží šero a mlha. Na volných a výše položených prostranstvích je naopak světla dost. Za deště se na kluzkých tratích vyjedou velmi rychle koleje, které by mohly dělat problémy zejména při druhých průjezdech měřenými úseky. Pokud se naopak jede na suchu, jezdci dosahují velmi vysokých rychlostních průměrů.

Na cestě k letošnímu titulu vybojoval Marcus Grönholm s Focusem RS WRC šest vítězství a Mikko Hirvonen přidal se stejným vozem své jedno premiérové. V šampionátu jezdců i značek je již o titulech rozhodnuto a ředitel týmu BP-Ford ubezpečuje, že obě finské posádky mají v boji o vítězství absolutně volnou ruku.

Grönholm má s Britskou rally bohaté zkušenosti. Startoval tu již devětkrát a jednou vyhrál. „Může to být extrémně náročná rally,“ říká osmatřicetiletý Fin. „Pokud jsou podmínky OK, tratě jsou příjemné, ale pokud je mokro, mlhavo, zabláceno a namrzlo – někdy všechno dohromady – mohou být tratě vysloveně nebezpečné. S mlhou se na mnoha soutěžích v průběhu roku nesetkáváme, ale s přesunem této soutěže zpět na konec roku si můžeme být jisti, že tady nás mlha potká a to je strašné.“

„Těším se na pěkný souboj a jsem si jist, že Mikko bude jedním z mých největších soupeřů. V průběhu sezony se neustále zrychloval a vím, že se bude chtít v Británii ukázat. Měla by to tedy být dobrá zábava,“ dodává Grönholm, již jistý vicemistr světa v šampionátu jezdců.

Hirvonen startoval ve Walesu třikrát a svou příležitost k přímému souboji se svým zkušenějším týmovým kolegou a krajanem si šestadvacetiletý Fin řádně vychutná. „Nebudu pod tlakem, že musím vybojovat body pro tým a opravdu se těším na to, až pojedu co nejrychleji to půjde. Tratě ve Walesu jsou dobré, ale kvůli podmínkám nepatří k soutěžím, na kterých by bylo jednoduché dojet až do cíle. Za sucha jsou erzety poměrně jednoduché, ale v prosinci můžeme očekávat teploty pod bodem mrazu s ledem a mlhou. Ta mlha je nejhorší. Jede se hodně rychle, ale když je mlha, nevidíte dobře před sebe.“

„Pokusím se o vítězství, ale je mi jasné, že abych toho dosáhl, musím porazit přinejmenším Marcuse. Doufám, že jeho tempu budu stačit a že ho udržím po celý víkend pod tlakem,“ dodává Hirvonen, kterému patří v šampionátu jezdců již jisté třetí místo.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist