www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 9. května 2024, Svátek má Ctibor, zítra Blažena

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally GB (JWRC)

Další debut pro vůz S2000

27. listopadu 2006 • 10:45

Vůz kategorie Super 2000, který vytvořil importér Toyoty v Jižní Africe, čeká premiérový start na soutěži seriálu mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích. Za jeho volantem se při Wales Rally GB představí zkušený pilot Alister McRae.

Jihoafrická Toyota se stala prakticky průkopníkem nové kategorie, když jako první postavila na bázi modelu RunX (Corolla určená pro místní trh) soutěžní vůz odpovídající specifikaci S2000. Navíc jej také jako vůbec první tým nasadila do rally a dokázala s ním zvítězit v domácím šampionátu.

Společně s italským Fiatem Grande Punto S2000 má pouze Toyota RunX schválenou homologaci FIA pro vozy této kategorie. Do hry však velmi brzy hodlají zasáhnout Peugeot, Volkswagen (opět pocházející z JAR) a otázkou je, jak bude pokračovat vývoj u Renaultu a Fordu.

Wales Rally GB bude po Turecké rally druhou letošní světovou soutěží, na níž se postaví k přímému souboji s vozy nabité skupiny N a WRC také vůz kategorie S2000. „Premiérový start na soutěži mistrovství světa je svým způsobem frustrující záležitostí,“ řekl Wammy Haddad, šéf týmu Toyota SA Motorsport.

„Máme dvouletou zkušenost s tímto vozem ze startů v Jižní Africe a víme, že může opět v klidu soupeřit s vozy třídy N4. Viděli jsme to při Zulu Rally, ale tentokrát to bude premiérově proti nejlepším světovým jezdcům,“ dodal Haddad.

„Řídil jsem tento vůz na začátku roku a byl jsem Toyotou velmi zaujat. Jako skutečné soutěžní auto je prostě jinde než vozy třídy N4 a pocitově bylo ohledně auta všechno správně,“ řekl na adresu svého nového nářadí Alister McRae.

-jav- ; AutoSport.CZ / foto: Willy Weyens
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist