www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally GB (JWRC)

Grönholm si upevnil vedení v Britské rally

3. prosince 2006 • 08:20

Také po druhé etapě Britské rally vede průběžnou klasifikaci posádka týmu BP-Ford Marcus Grönholm a Timo Rautiainen. Finové dnes zvítězili s Focusem RS WRC v pěti rychlostních zkouškách a do servisní zóny ve Swansea se vrátili s náskokem jedné minuty a 18,8 sekundy.

Dnešní měřené úseky vedly lesy a vojenským prostorem v pohoří Breton Beacon u Epyntu, na sever od Swansea. Dvě série po třech rychlostních zkouškách byly rozděleny servisní přestávkou. Závěr druhé etapy obstarala divácká show pod uzavřenou střechou stadionu Millenium v Cardiffu. Celkem posádky urazily 104,30 měřených kilometrů.

Noční déšť udržel tratě ve stejném stavu, v jakém byly ty včerejší – tedy kluzkém a zabláceném. Naměřenou teplotu 4°C v horách pocitově ještě snižoval silný a studený vítr. Grönholm měl na začátku druhé etapy náskok 25,8 sekundy. Zvolil měkkou směs pneumatik BFGoodrich a jejich vzorek si nechal lehce prořezat. Sobotní tratě měly tvrdší podklad a během druhých průjezdů nebyly tak rozbité, jako páteční.

Po prvních třech rychlostních zkouškách, na kterých obsadil Fin druhé a dvě třetí místa, zvýšil svůj náskok na hodnotu 62,4 sekundy. Pomohla mu k tomu i chyba Pettera Solberga, který se svým vozem narazil do plotu.

„Hodně to klouzalo, ale během jízdy nepršelo, takže podmínky nebyly tak zlé,“ říká osmatřicetiletý Grönholm. „První auto na trati mělo i dnes určitou výhodu, ale ve své pozici jsem se neměl čeho obávat. Povrch byl tvrdý, takže se tratě tolik nerozbíjely. Nedělal jsem chyby a když jsem se dozvěděl, že Petter měl problémy, mohl jsem trochu zvolnit.“

V odpoledním hustém dešti byl Grönholm opět nejrychlejší na úsecích Epynt a Halfway a dále zvyšoval svůj náskok. Na stadionu v Cardiffu rozjásal davy fanoušků a přidal další nejrychlejší čas. Z dnešních sedmi rychlostních zkoušek zvítězil v pěti, z celkových třinácti triumfoval devětkrát.

„Odpoledne jsem se snažil jet stále naplno, protože zítra už nechci tvrdě bojovat. Ale nebylo to tak jednoduché. Zítřejší tratě jsou hodně technické a nesmírně kluzké. Tohle není to místo, kde bych chtěl být pod tlakem. Předpověď počasí je na dnešní noc špatná. Má opět hustě pršet a zítřek může být dlouhým a těžkým dnem,“ dodává.

Závěrečná etapa Britské rally měří 112 kilometrů a je rozdělena do čtyř rychlostních zkoušek. Po jejich zdolání je očekáván první vůz na slavnostním ceremoniálu v Cardiffu v 15:41 hodin místního času.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist