www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally GB (JWRC)

Grönholm korunoval mistrovskou sezonu Fordu vítězstvím

3. prosince 2006 • 20:55

Prvním vítězstvím v Britské rally po 27 letech zakončil Ford svou vítěznou sezonu. Marcus Grönholm a Timo Rautiainen vyhráli s Focusem RS WRC v zablácených velšských lesích stylem start - cíl. Korunovali tak nesmírné úsilí celého týmu BP-Ford, které vyústilo v nejúspěšnější sezonu automobilky Ford v její rally historii.

Grönholm se stal zároveň nejúspěšnějším Finem v mistrovství světa v rally. Dvacátým pátým vítězstvím překonal svého krajana Tommiho Makinena a v celkovém žebříčku jezdců s nejvíce vítězstvími mu patří třetí příčka. Tým BP-Ford získal titul mistra světa již na předchozí Rally Nový Zéland* a v současném bodovém systému se mu to podařilo s rekordním počtem bodů. Modrý ovál zvítězil v Británii naposledy v roce 1979, tedy ve stejném roce, kdy se mohl naposledy radovat z mistrovského titulu.

Deštěm promáčené šotolinové tratě připravily na posledním podniku letošní sezony nejlepším jezdcům světa drsné podmínky. Závěrečná etapa zavedla posádky na severozápad od Cardiffu do komplexu Brechta Forest, kde na ně čekalo posledních 112 kilometrů z celkových 355,92.

Grönholm si během úvodních dvou dnů vybojoval náskok 1min 18.8sec a v dnešním dešti a blátě již nemusel riskovat. Přesto se a ni jemu nevyhnuly na druhém ranním úseku problémy: „Najížděl jsem z kopce do ´vracečky´ trochu rychleji a auto šlo do smyku. Musel jsem se otáčet zpátky na trať a ztratil jsem pár sekund. Nebylo to ale žádné velké drama,“ říká.

„Další vítězství je perfektním a stylovým zakončením této skvělé sezony. Byly to tři dlouhé dny ve velšských lesích, ale dnes už jsme mohli jet na nejtěžších úsecích soutěže v klidu. Po včerejších problémech Pettera Solberga to pro mě bylo jednodušší a od té chvíle už jsem měl všechno pod kontrolou.“

„Pokud jde o počet vítězství, tohle byla má nejúspěšnější sezona a jsem rád, že jsem mohl týmu dopřát další. Nemohu uvěřit tomu, že jsem se dostal před Tommiho Makinena a jsem nejúspěšnějším Finem v tomto sportu. Když jsem s rally začínal, o něčem podobném jsem si nedovolil ani snít,“ dodává Marcus Grönholm.

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson byl stylovým zakončením sezony potěšen. „Bylo dobře, že jsme na Britskou rally přijeli již s titulem a mohli jsme dát jezdcům příležitost jet naplno a bez tlaku. Je to první vítězství po 27 letech a osm triumfů Focusu RS WRC během této sezony je fantastický výsledek. Byl to rok z kategorie snů.“

Ředitel Ford TeamRS Jost Capito dodává: „Přesvědčivé vítězství v Britské rally je perfektním zakončením sezony a potvrzuje výsledek šampionátu. Je to další důkaz dominance, síly a spolehlivosti nového Focusu RS WRC v jeho první soutěžní sezoně.“

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist