www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Corona Rally Mexiko (PCWRC)

Mexiko: Solbergova a Loebova soukromá bitva

4. března 2006 • 20:59

Druhou etapu Mexické rally dnes prozatím jasně opanoval jediný, ale zato maximálně zajímavý souboj Pettera Solberga na Subaru Impreza WRC s úřadujícím mistrem světa Sébastienem Loebem na Citroënu Xsara WRC.

Po deseti odjetých testech, což znamená v řeči čísel 222.45 km rychlostních zkoušek, dělí prvního Solberga od jeho pronásledovatele pouhé dvě vteřiny! Ani jeden z obou jezdců tak nemá jinou možnost, než jet neustále na hranici svých možností i svého vozu.

Na úvodním testu druhé etapy, tedy 25.23 km dlouhé RZ 8 - El Zauco, naplno zaúřadoval Loeb a časem o 10.2 sekundy rychlejším než druhý P.Solberg se dostal do těsného vedení o 0.7 vteřiny. Nor okamžitě kontroval na RZ 9, porazil Francouze o 4.2 vteřiny a přes střet se psem na trati strhl vedení opět na svoji stranu. Na závěrečném testu dnešní první sekce pak znovu zabral Loeb, ale náskok pilota továrního týmu Subaru WRT stáhl jenom o 1.5 s, což na celkové vedení nestačilo.

„Jedu tak rychle, jak to jen jde a odstup mezi mnou a Petterem je daný pouze rozdílnou volbou pneumatik. Zvolil jsem tvrdší směs, což je jednou lepší pro mě a jindy zase pro něj,“ konstatoval po RZ 10 Sébastien Loeb.

Jeho slova potvrdil také samotný Solberg. „Je potřeba, aby pneumatiky vydržely až do konce a to není snadné, protože na trati je moc horko. Budu se snažit jet tak rychle, jak to jen půjde,“ prohlásil vedoucí jezdec Mexické rally.

Poté, co Mikko Hirvonen skončil na RZ 8 se svým Focusem WRC v příkopu a pro dnešek skončil, na třetí příčku postoupil Manfred Stohl. Ten však má na oba jezdce bojující na čele průběžné klasifikace uctivý odstup a může tak pouze vyčkávat na případnou chybu některého z nich, ovšem zároveň si bude muset hlídat záda před dotírajícím Danielem Sordem.

Svůj vlastní závod si prozatím jedou pátý Henning Solberg s Peugeotem 307 WRC týmu Bozian Racing a šestý Gareth MacHale na Focusu WRC 05. Sedmá příčka a jasné vedení mezi produkčními vozy pak náleží Japonci Araiovi se Subaru Impreza WRX. Teprve za ním je pak ve výsledcích Ricardo Trivino s Peugeotem 206 WRC.

Deváté absolutně místo a zároveň druhé mezi 'pévéčky' patří po deseti odjetých testech Nasseru Al-Attiyahovi na Subaru WRX a do elitní desítky zatím stále patří Hirvonen, kterému se počítají časy v rámci systému SupeRally.

Na celkovou 18. příčku a 7. místo v klasifikaci produkčních vozů klesl český jezdec Štěpán Vojtěch, kterému se po včerejších kvalitních výkonech dnes příliš nedaří. „Asi jsme se nevyspali moc dobře. Na RZ8 jsme dostali hodiny, teď znovu a navíc mi zhasl motor a ztratili jsme asi minutu,“ hodnotil své dnešní dosavadní vystoupení Štěpán v cíli RZ 10. Na šestého Leszka Kuzaje ztrácí 15.7 vteřiny.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist