www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Corona Rally Mexiko (PCWRC)

Mexiko: RZ 13 smolná pro Pettera Solberga

5. března 2006 • 02:30

Teprve třináctá rychlostní zkouška letošní Corona Rally Mexico pomohla poněkud poodkrýt hádanku, který z dvojice jezdců Petter Solberg - Sébastien Loeb bude po druhé etapě blíže k zisku plného počtu mistrovských bodů.

Vyrovnaný a napínavý souboj výše uvedené dvojice pokračoval i na 11. a 12. rychlostní zkoušce, kde se sice více dařilo francouzskému pilotovi, ale jeho náskok na Solberga nebyl nikterak výrazný. Před posledním sobotním testem, pokud samozřejmě nepočítáme diváckou superspeciálku Nextel, měl Loeb na Nora náskok necelých pěti vteřin, ovšem třináctka se stala nešťastnou pro Solberga.

Jezdci týmu Subaru WRT vypověděl na zkoušce službu posilovač řízení a zcela vyčerpaný Solberg na svého rivala v cíli testu ztratil 23.7 vteřiny. Petterova celková ztráta tak narostla na 28.5 sekundy, což by mělo tak zkušenému jezdci, jakým Loeb bezesporu je, bohatě stačit na to, aby si dojel pro první místo. V rally se však zásadně nevyplácí vynášet předčasné soudy a tak si na definitivní rozluštění této hádanky budeme muset počkat do dnešního večera (z pohledu našeho času).

V souboji o třetí místo si stále udržuje odstup od čtvrtého Sorda ostřílený Manfred Stohl. Ten měl však na RZ 13 notnou dávku štěstí, když se podobně jako Loeb musel na trati zkoušky vyhýbat stádu krav.

Kromě zmiňovaného problému Pettera Solberga se v první desítce absolutní klasifikace v průběhu druhé sobotní sekce nic zásadnější nezměnilo. Na pátém místě se stále nikým neohrožován drží Henning Solberg před Garethem McHalem a o sedmé místo a vedení mezi produkčními vozy nepřipravila Tošihira Araie ani výměna defektu na RZ 12.

Osmý Ricardo Triviňo na Peugeotu 206 WRC se svojí opatrnou jízdou nedosahuje časů mezi Top 10, nicméně i to mu stačí na osmou příčku průběžné klasifikace před druhým mužem v boji o body mezi produkčními auty Nasserem Al-Attiyahem. První desítku pak přes penalizaci způsobenou zpožděním v servisní zóně při opravě brzd uzavírá Chris Atkinson.

Pomyslný bronz na stupních vítězů v PCWRC a 12. místo za Marcusem Grönholmem drží po RZ 13 Mirco Baldacci na Lanceru Evo 9, kterému pomohly technické problémy Marcose Ligata.

Dvanáctá rychlostní zkouška přinesla zklamání českým fanouškům, když na ní skončila dvojice OMV CEE World Rally Teamu Štěpán Vojtěch - Michal Ernst na Mitsubishi Lancer Evo 8. Oficiální důvod jejich odstoupení se zatím nepodařilo zjistit.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist