www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Corona Rally Mexiko (PCWRC)

Fordy na bodech pro tým

5. března 2006 • 12:50

Posádka týmu BP-Ford Marcus Grönholm a Timo Rautiainen, stejně jako jejich týmoví kolegové Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen, figurují po druhé etapě Mexické rally na bodovaných místech do hodnocení značek. Po Hirvonenově nehodě, po které odstoupil ze druhého místa, však už ani jeden z Focusů RS WRC nebojuje o pozice na stupních vítězů. Marcus Gronholm havaroval během první etapy.

Oba jezdci nyní spoléhají na systém SupeRally. Hirvonenova penalizace bude na startu do závěrečné etapy 35 minut za neabsolvované rychlostní zkoušky. Gronholm odstartoval do druhého dne z 23. místa, ze kterého se posunul na jedenácté. Obě posádky jsou však na pozicích, zaručujících Fordu body do hodnocení značek.

Stejně jako v první etapě, čekaly i v sobotu na jezdce dvě identická kola tří rychlostních zkoušek v horách na východ od Leonu. Závěr etapy obstaraly podruhé paralelní souboje na trati divácké rychlostní zkoušky. Celkem druhá etapa zahrnovala 148,92 měřených kilometrů. Vysoké teploty opět kladly velké nároky nejen na pneumatiky.

Hirvonen s Lehtinenem startovali do druhého dne se ztrátou 4,8 sekundy za vedoucím Petterem Solbergem. Nedojeli však dále, než 1.700 metrů za start úvodní rychlostní zkoušky El Zauto. Hirvonen byl na horizontu příliš rychlý a jeho Focus RS WRC se převrátil. Přestože nebyl vážně poškozen, skončil příliš daleko od cesty, nebylo možné jej dostat zpátky na trať.

„Myslel jsem, že budu moci dneska ještě trochu přidat,“ říká 25ti letý Hirvonen. „Přejel jsem ale horizont a auto se trochu nadzvedlo. Když jsem dopadl na zem, zadní kolo zachytilo o krajnici a náraz nás otočil přes střechu do hlubokého příkopu. V rozpisu jsem neměl toto místo označené jako skok a prostě jsem byl moc rychlý.“

Po pátečním odstoupení vyráželi Gronholm s Rautiainenem na trať opět jako první. Znovu tedy čistili trať od sypké šotoliny pro jezdce, startující později. Finové zvolili střední směs pneumatik BFGoodrich s prořezanými drážkami pro lepší odvod šotoliny. Zajeli dva třetí nejrychlejší časy a v poledním servisu již byli šestnáctí.

„Startovat zase první se mi moc nelíbilo,“ říká Gronholm. „Je to těžká rally, když jste v této pozici. Na trati byla spousta kamenů a někdy jsem je musel přejíždět, protože nebylo kam uhnout. Až do poslední erzety bylo všechno OK. Pak jsem přestřelil jednu zatáčku a musel jsem se na trati otáčet. Za jednou zatáčkou jsem najednou viděl asi dvacet koz uprostřed cesty! Všem jsem se vyhnul, až na jednu. A aby toho nebylo málo, najel jsem na velký kámen, který ležel přes cestu.“

Fin se pro odpolední sekci rozhodl kvůli vyšším teplotám pro tvrdší směs pneumatik a zajel na všech zbylých úsecích časy mezi čtyřmi nejlepšími. „Pro pneumatiky jsou to těžké rychlostní zkoušky, ale s jejich trvanlivostí jsme neměli problémy,“ říká. „Na začátku RZ 12 byl na trati kámen velký jako kolo od auta a několik menších bylo kolem něj. Velkému jsem se vyhnul, ale u ostatních to prostě nešlo.“

Své zklamání nezastíral ředitel týmu BP-Sport Malcolm Wilson, ale říká: „Myslím, že Marcus by se mohl propracovat až na pozici, bodovanou v šampionátu jezdců. Tým odvedl dobrou práci při opravě Mikkova vozu. Zítra nás čeká nejnáročnější sekce soutěže, takže se ještě může stát cokoli.“

Šesté místo patří, při teprve druhém startu na podniku WRC, irské posádce Gareth MacHale a Paul Nagle s privátním Focusem WRC. Argentinci Luis Perez Companc a Jose Maria Volta jsou třináctí. Matthew Wilson s Michaelem Orrem odstoupili v první rychlostní zkoušce, když na jejich voze, po nárazu na kámen, prasklo zavěšení předního kola. Do závěrečné etapy však odstartují, což jim umožňuje pravidlo o SupeRally.

Závěrečná etapa Mexické rally bude s 60,42 kilometry nejkratší a tvoří ji tři rychlostní zkoušky. Začne však nejdelším měřeným úsekem soutěže, 37,99 kilometrů dlouhou RZ Leon. Vyvrcholení je opět naplánováno před zraky diváků, na třetí a závěrečný průjezd super speciálkou Nextel.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist