www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 22. května 2024, Svátek má Emil, zítra Vladimír

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Corona Rally Mexiko (PCWRC)

Premiérové mexické vítězství pro Loeba

5. března 2006 • 21:25

Po naprosto bezchybném výkonu v poslední etapě Corona Rally Mexico si pro celkové vítězství zcela zaslouženě dojeli Sébastien Loeb s Danielem Elenou na Citroënu Xsara WRC belgického týmu Kronos.

Po dvou druhých místech si tak francouzská dvojice připsala kromě premiérového vítězství na mexické půdě také plný bodový zisk, který úřadující mistry světa posunul do čela průběžné klasifikace mistrovství světa. Po jasném vítězství na RZ 15 již Loeb na posledních dvou testech kontroloval situaci. „Nemuseli už jsme zametat trať, takže jsme si jeli svoje a kontrolovali situaci,“ popsal pilot Xsary WRC závěr soutěže a dodal: „Byla to těžká rally, od začátku jsme museli jet naplno. Jsem moc rád, že jsme vyhráli a ukázali, že to umíme i s pasivními diferenciály.“

Za předvedený výkon se nemusel vůbec stydět ani druhý Petter Solberg. Ten konečně prolomil letošní smůlu poprvé v sezóně zabodoval, když ho 8 bodů katapultovalo na čtvrtou příčku v tabulce MS jezdců. Po včerejších problémech s posilovačem dnes norského pilota potrápily hned na úvodním testu poslední etapy brzdy, což definitivně rozhodlo o jeho umístění. „Po tomto problému mi bylo jasné, že hra skončila. Dál už jsem jel proto v klidu,“ řekl Solberg na adresu posledních testů. „Jsem ale maximálně šťastný, konečně jsme zabodovali,“ doplnil Nor.

Třetí místo pro Manfreda Stohla zároveň znamená fakt, že se Rakušan posunul na třetí pozici průběžné klasifikace MS jezdců. „S výsledkem jsem logicky spokojen, ale nejsem moc nadšen z odstupu na první dvě posádky,“ řekl. Stohl navíc po celou rally hledal optimální nastavení svého Peugeotu 307 WRC, nicméně nechyboval a dnes si za svými zády s přehledem udržel čtvrtého Sorda na Xsaře WRC. Pro mladého španělského pilota však čtvrté místo znamená doposud nejlepší výsledek v kariéře.

Další bodované pozice obsadili Henning Solberg a Garet McHale, kteří už od včerejška vzhledem k odstupu mezi sebou a dalšími posádkami jeli pouze svůj soukromý závod proti stopkám. Na sedmou příčku se díky systému SupeRally dokázal vyšplhat po havárii v první etapě Australan Chris Atkinson. Svůj cíl získat alespoň jeden bod do klasifikace MS jezdců splnil také Marcus Grönholm, který se po páteční kolizi soustředil na zisk bodů pro značku Ford a kromě toho dnes testoval nové tlumiče.

Pozici v první desítce uhájil také pilot nejrychlejšího produkčního Subaru Impreza WRC Tošihiro Arai. Sympatickému Japonci se dnes vyhýbaly problémy a díky tomu se dokázal ubránit útoku domácího Triviňa na Peugeotu 206 WRC, který se ztrátou 22:47.7 min na vítězného Loeba uzavřel Top10 letošní Mexické rally.

Soutěž absolutně nevyšla týmu Ford. Bodově naprázdno nakonec vyšel patnáctý Mikko Hirvonen, který podával skvělé výkony v první etapě, ale ve druhé napodobil svého týmového kolegu Grönholma a zaparkoval svůj vůz mimo trať. Mladý Matthew Wilson na Focusu WRC 04 zmařil své naděje na slušný výsledek díky jezdecké chybě na RZ 8 a díky SupeRally nakonec skončil 17. Jezdci na vozech z Cockermouthu navíc tentokrát nedokázali zvítězit na jediném rychlostním testu.

V produkčních vozech se za prvním Araiem na stupně vítězů prosadil zkušený Nasser Al-Atiiyah na dalším Subaru WRX a čest značky Mitsubishi tak zachraňoval třetím místem nováček v PCWRC Mirco Baldacci.

Do cíle při své dvojnásobné premiéře dorazila také česká dvojice Štěpán Vojtěch - Michal Ernst na Mitsubishi Lancer Evo 8 připravovaném týmem Stohl Racing. Po včerejším problému s prasklou spojovačkou řízení dnes liberecký pilot nastoupil v rámci systému SupeRally a kromě 19. místa absolutně se mohl radovat především ze zisku dvou bodů do PCWRC za sedmou příčku.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist