www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Corona Rally Mexiko (PCWRC)

Oba jezdci týmu BP-Ford získali v Mexiku body

6. března 2006 • 10:15

Na bodovaných pozicích dojeli do cíle Mexické rally obě posádky týmu BP-Ford. Marcus Grönholm a Timo Rautiainen doháněli časovou ztrátu po kolizi během první etapy a skončili v absolutním pořadí osmí. Mikko Hirvonen s Jarmem Lehtinenem byli v podobné situaci po druhé etapě, během níž převrátili svůj Focus RS WRC na střechu. Finské dvojici patřila v cíli patnáctá příčka. Oba jezdci svými výkony prodlužují úctyhodný rekord týmu Ford, který bodoval na každé soutěži od počátku sezony 2002.

Obě posádky se po svých nehodách vrátily do soutěže díky systému SupeRally a mohly tak absolvovat všechny tři dny soutěže. Grönholm se na osmou příčku posunul z dvaadvacáté, na kterou se po penalizaci propadl. Hirvonen vybojoval poslední bod do hodnocení značek. Fordu v něm po Mexické rally patří druhé místo, stejnou pozici si drží i Marcus Grönholm v šampionátu jezdců.

Soutěž se základnou ve městě Leon provázelo horké počasí. Vysoké teploty na horských šotolinových cestách byly dokonalou prověrkou posádek, vozů i pneumatik. Z původních 39 startujících spatřilo cílovou rampu po 359,54 kilometrech pouze 17 jezdců.

Grönholm odstartoval do závěrečné etapy z jedenáctého místa a od začátku se snažil využít všech 60,42 měřených kilometrů k návratu na bodovanou pozici v šampionátu jezdců. Na prvních dvou rychlostních zkouškách byl druhý nejrychlejší a posunem na osmé místo svůj cíl splnil.

„Na první letošní šotolinové soutěži jsme měli k dispozici rychlé a spolehlivé auto - chyboval pouze jezdec,“ říká 38ti letý Fin. „Hodně jsem si tu věřil a to je před dalšími šotolinovými podniky dobré znamení. Nebýt té chyby, mohl jsem si krásně zabojovat s Loebem a Solbergem a mohl jsem si dojet pro dobrý výsledek. Jsem si jistý, že se dobře předvedeme na následujících dvou asfaltových soutěžích, protože Focusu se již na tomto povrchu dařilo.“

Pětadvacetiletý Hirvonen byl na začátku poslední etapy sedmnáctý. Měl v úmyslu si pohlídat poslední bodované umístění v hodnocení značek a proto neriskoval a snažil se dojet bezpečně do cíle. „Se svou rychlostí jsem byl o tomto víkendu spokojený, pouze se musím vyvarovat chyb,“ říká. „Už jsem poznal, že pro to, abych zajížděl dobré časy, nemusím tolik riskovat. Musím se trochu zklidnit. Nicméně jsme alespoň poznali, že Focus RS je na šotolině velmi konkurenceschopný. Byl perfektní, ale jízda po střeše mu moc nejde!“

Irskáposádka Gareth MacHale a Paul Nagle dojela při svém teprve druhém startu v MS s privátním Focusem RS na skvělém šestém místě. Luis Perez Companc a Jose Maria Volta si po nehodě v první etapě vybojovali třinácté místo a s Focusem RS WRC specifikace 2005 získali body pro Stobart VK M-Sport tým. Matthew Wilson a Michael Orr skončili se stejným vozem sedmnáctí.

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson hledal pozitiva a neztrácel naději: „Získali jsme body a něco ze soutěže jsme zachránili,“ říká. „Marcus se velmi snažil dojet na bodech pro jezdce. Jsem rád, že oba jezdci bojovali první den o vedení a také mě těší, že jsme na této šotolinové soutěži neměli žádné technické problémy. Garet MacHale dosáhl s privátním Focusem RS při svém teprve druhém startu v MS úctyhodného výsledku. To byl také úspěch,“ dodává.

Světový šampionát se nyní vrací zpět do Evropy k první čistě asfaltové soutěži. Na programu je Katalánská rally (23. - 26. března) s tratěmi, vedoucími v okolí města Salou.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist