www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Corona Rally Mexiko (PCWRC)

Sordó hýří optimismem

7. března 2006 • 08:00

Ze čtvrtého místa se v cíli třetího podniku letošního seriálu mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích mohl, pro některé poněkud překvapivě, radovat 25ti letý mladík Daniel Sordó na Citroënu Xsara WRC. Zároveň to byl jeho dosavadní nejlepší výsledek jeho soutěžácké kariéry.

Společně se Sébastienem Loebem se tak španělský pilot notnou měrou podílel na tom, že po Corona Rally Mexico figuruje tým Kronos Citroën WRT na prvním místě průběžného hodnocení MS značek se čtyřbodovým náskokem na druhý tým BP Ford.

Daniel Sordó Castillo, jak zní celé Španělovo jméno, předvedl v Mexiku stabilní výkon, když v průběhu soutěže pravidelně zajížděl časy okolo pátého místa a na RZ 10 Derramadero se dokonce blýskl třetím nejrychlejším za Loebem a Petterem Solbergem. Za bezchybný výkon si pak vysloužil pět bodů za čtvrtou příčku a společně s Carlssonem a Gardemeisterem se dělí o páté místo průběžné klasifikace mistrovství světa FIA jezdců.

Na konci druhé etapy se sice Sordo ještě snažil zaútočit na třetí příčku Manfreda Stohla, ale rakouský jezdec se vyvaroval jakékoliv chyby a nedal svému pronásledovateli nejmenší šanci. Na řadu tak přišla týmová strategie. „Po dohodě s Marcem Van Dalenem jsem jel v poslední etapě tak, abych zbytečně nepřišel o výborné čtvrté místo kvůli nějaké přehnané snaze o co nejlepší výsledek,“ potvrdil španělský mladík.

Loňský mistr juniorské kategorie Super 1600 v cíli rally doslova zářil radostí a optimismem: „Čtvrté místo je pro mě skvělé samo o sobě. Navíc jsem měl jsem na šotolině z Xsary dobrý pocit a navíc se mi podařilo zajet pár dobrých časů. Udělal jsem jen jednu chybu, když jsem hned na začátku soutěže dostal hodiny. Jsem rád, že budu moci zkušenosti s Xsarou WRC využít také na mé domácí rally v Katalánsku, tedy na povrchu, s nímž mám nejvíce zkušeností. Jak se teď asi mohu cítit!“

Ambice, které má Sordo po mexické soutěži, určitě nemusí být přehnané. V minulosti totiž dokázal, že mu evropské asfalty svědčí. V roce 2003 skončil v Katalánsku s Mitsubishi Lancer Evo 7 druhý v klasifikaci skupiny N a loni dominoval s Citroënem C2 Super 1600 mezi juniory. Na klikatých a úzkých korsických tratích skončil s enkovým Mitsubishi v roce 2004 druhý a stejnou příčku vybojoval o rok později v rámci svého úspěšného tažení za titulem juniorského mistra světa.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist