www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 07 - XVIII. Horácká Rally

Jaroslav Orsák v Třebíči na bedně

23. července 2007 • 13:00

Jaroslav Orsák se spolujezdcem Karlem Vajíkem dokončili Horáckou rally v Třebíči na 12.místě absolutně a 10.místě ve třídě N4. Dvaadvacetiletý jezdec si mohl díky tomuto výsledku připsat první body do tabulky. Úvod závodu ale vůbec nenaznačoval, že by posádka ukončila černou sérii letošních startů v mezinárodním mistrovství.

Valašsko kloboucký jezdec odjížděl k pátému podniku velkého mistrovství s jediným cílem. Chtěl konečně prolomit smůlu, která jej provází po celý průběh letošní sezony. Ze čtyř předchozích startů měl Jarek na svém bodovém kontě nulu a obhajoba národní priority se rozplývala v nedohlednu. Na tratích Horácké rally si posádka Orsák – Vajík alespoň troška spravila chmurnou náladu.

Do závodu vstupovali Jarek s Karlem s velkou motivací. Úvodní zkoušky ale přinesly oběma jezdcům nejednu vrásku na čele. Krom velikého vedra, kdy v autě bylo okolo 50oC přišly i technické problémy. „Po celý pátek jsme měli problémy s motorem a palivovou soustavou. V prvním servisu mechanici vyměnili vše co se kolem paliva vyměnit dalo. Od palivového čerpadla, přes filtr a svíčky. A aby problémů nebylo dost, podařilo se nám o kámen v cestě na 4.RZ poškodit čidlo aktivního diferenciálu. Mechanici v nočním servisu všechny závady vychytali a my mohli v sobotu nastoupit opět do závodu,“ vyčetl závady z prvního dne Jaroslav Orsák. V poločase závodu patřila valašskému jezdci 15.příčka absolutně a ve třídě N4 byl Jarek z 22 posádek na startu, dvanáctý.

Až v druhé etapě si posádka pořádně zazávodila. Pouze jednou byl Jarek s časem z jednotlivých erzet mimo první desítku ve třídě N4. S blížícím se koncem závodu vytahoval jezdec lepší a lepší časy. Dva páté časy v závěru rally, jezdci jistě přidali hodně na sebevědomí. „Tady musím vyzdvihnout zkušenosti Karla Vajíka. Nejen, že mne tlačil hodně dopředu, ale také rozvrhl taktiku, kdy zatáhnout a kdy trošku polevit. Jeho zkušenosti jsou pro mne obrovským přínosem. Ráno Karel zavelel, že uděláme Tondu Tlusťáka a to se podařilo. I díky tomu jsme získali pohár za první místo mezi juniory,“ už spokojeněji rozebral druhý soutěžní den Orsák.

Skvělá stíhací jízda na sobotních erzetách Jarka posunula na konečnou 12.pozici v cíli. Mezi velkými enky zkasíroval bod za 10.místo. Oproti loňskému výsledku se v obou kategoriích o jedno místo posunul zpět, přesto je Orsák s výsledkem spokojený. „Chtěl jsem původně vylepšit svůj loňský výsledek, ale i tak mám z toho letošního umístění velikou radost. Na to všechno, co nás postihlo během prvního závodního dne, to ani lepší nemohlo být. Hlavně, že jsme prolomili zakletí nedokončených závodů. Ještě jednou musím poděkovat všem, kteří se podíleli na výsledku v Třebíči – mechanikům Mirkovi Orsákovi, Honzovi Chovancovi a Borku Pánkovi. Velké díky patří i Karlu Vajíkovi za jeho taktiku. Věřím, že už se jenom povezeme a všichni se již nyní těšíme na Barum rally,“ pěl ódy po závodě na své nejbližší Jaroslav Orsák.

Miroslav Vebr
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist