www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rallye Monte Carlo

Monte Carlo dostalo ultimátum - spolupráce nebo válka

2. února 2010 • 08:50

Situace mezi seriály MS a IRC se začíná výrazně přiostřovat. Organizátoři a promotéři světového šampionátu si jsou více než dobře vědomi, že je pro ně pouze čtyři roky existující, ale přesto velice dobře fungující šampionát podporovaný Eurosportem nepohodlnou konkurencí, které by se rádi zbavili. Jedni vidí konečné řešení otázky ve sloučení obou seriálů, druzí zase používají jiné metody nátlaku – tak jako nyní v případě Rallye Monte Carlo.

Tento legendární podnik vypadl kvůli rotačnímu systému kalendáře MS ze soupisky světových rally před sezonou 2009 s tím, že se Monte do nejvyšší ligy může vrátit o rok později. Jenže po úspěchu, kterého se pořadatelé dočkali při premiérovém hostování seriálu IRC, se organizátoři z Monaka rozhodli další účasti v MS vzdát a tak se i letos nejstarší soutěž světa jela pod hlavičkou IRC. To ale samozřejmě vadí továrním týmům z MS, pro které je Monte rovněž tradiční a které se prostřednictvím FIA vehementně domáhají návratu této soutěže do mistrovství světa.

Promotér MS, společnost North One Sport, se nyní snaží uhasit „rotační oheň“, který FIA před několika lety zažehla. Jasně se ukázalo, že zbavování se tradičních soutěží byť na jeden rok, zato na úkor nových soutěží v nezajímavých lokalitách, byl krok špatným směrem. Není divu, že se mnozí odstrčení pořadatelé rádi obracejí k IRC, které sice nemůže nabídnout atraktivní vozy WRC, ale zato poskytuje velkou sportovní úroveň a mnohem „lidštější“ a ekonomicky únosnější přístup k účastníkům seriálu.

Právě pořadatelé z Monte se v rámci napravení situace dočkali od North One Sports ultimáta – do 17. února se monačtí organizátoři musejí rozhodnout, zda se vrátí do MS či nikoliv. Pokud se rozhodnou zůstat v IRC, promotér MS je připraven vybrat jinou soutěž, která bude zahajovat kalendář světového mistrovství a která se bude konat ve stejný termín jako Monte. Jasným cílem je tedy odvrátit zájem fanoušků a médií od konkurence, která MS začíná poněkud přerůstat přes hlavu. Teprve budoucnost ukáže, jestli se organizátorům MS podaří slepit to, co si v posledních letech ve svém šampionátu nadrobili. Nejvyšší liga automobilových soutěží zoufale potřebuje nový impuls, ale rozhodně by bylo smutné, kdyby se tento seriál vyšvihl do sedla na úkor IRC jen cestou síly a nátlaku.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
03.02.2010 07:32
pet
Souhlasím, že je to velké politikum, protože je ve hře poměrně velká hromada peněz. Na jedné straně je statut MS s podporou stále mocné FIA a na druhé straně nepoměrně větší volnost pro pořadatele při stavbě trati a o 2 třídy lepší marketingový servis díky nevídané snaze Eurosportu. A nebylo to s těmi přenosy z MS na Eurosportu obráceně, jako že ISC/NOS dala TV práva jiné stanici? Že by nasadila FIA jinou rally už od středy, aby konkurovala nezávislému modelu Monte? No nevím, každopádně to neodpovídá jejich zaběhnutému jednotnému schématu. Naše nápady a přání asi nakonec bohužel vyslyšeny nebudou, ale uvidíme, na čem se dohodnout, protože dohadovat se určitě budou, o tom nepochybuju.
02.02.2010 17:47
Pluto - moderátor
Tato problematika má hodně různých hledisek, ze kterých se na to dá dívat. Jednou tu máme FIA, která oficiálně podporuje MS, řada čelních představitelů však defacto podporuje i IRC. Seriál IRC je mnohem finančně přívětivější pro účastníky (přestože se jezdí na ostrovech, tak třeba účast posádky pravidelně startující v IRC na Rally v Brazílii vyjde finančně výhodněji, než start na MS ve Španělsku), zato si můžou dovolit rýžovat velké peníze od pořadatelů, kterých je každoročně velké množství a jsou za to ochotny platit neskutečně vysoké sumy. Pak je tu pohled automobilek, které mají v IRC mnohem lepší mediální propagaci v televizi, o MS se více píše v papírových časopisech/novinách, navíc pro laiky lépe působí název "mistrovství světa" (respektive ví, co si pod tím představit) ; Francouzské automobilky hodně tlačí na FIA, aby se Monte vrátilo do MS, protože z jejich marketingového hlediska je to zajímavější závod, než jakékoliv čtyři jiné v seriálu. Pořadatelé z Monte mají také dilema - pokračovat ve spolupráci s Eurosportem, která za poslední dva roky dopadla na výbornou a mohli si postavit závod podle svých představ nebo se začlenit do mistrovství světa, které má asi jistější budoucnost, ale zatím nejasné podmínky jak co se týče médií, tak i různých dalších faktorů + diktát zeshora od vedení ISC (či NOS, je jedno, jak se to jmenuje, lidi jsou tam pořád stejní - a jak dokazuje zmíněné ultimátum, nic se nezměnilo). Nebo se na to dá pohlížet i tak, že v IRC spolupracují pořadatelé Monte s Francouzi z Eurosportu, zatímco u mistrovství světa je komunikace s Angličany z ISC/NOS... Jako vždy, je to velká politika...
02.02.2010 15:44
slonikyta
A proč nejet Monte jako WRC s S1,6k+, včetně těch co se dobrovolně přihlásí (N4 klasik...ap.) a zároveň za levnější peníz s S2k IRC. Mě se v Monte líbilo, tak by mi ani nevadilo, kdyby nejeli ve stejném termínu, ale až třebas po třech-čtyřech dnech...
02.02.2010 14:55
ajaj
Tak teď se směju, až se za břuch popadám :-))
Co jako chtějí proti Monte nasadit? Nic atraktivnějšího není. Col i palác knížepána s ruletou je jen jeden. Tohle nejde vyhrát :-)
Směju ale i řečem o tom, že by do IRC šly další soutěže. Kam by jako chodily? Už teď je v IRC tolik soutěží, že se to nedá objet všechno a pořadatelé se přeplácejí, aby to dostali. Bohužel jen někteří. Jiní zase musejí couvat, protože ani na to levné IRC nemají. Na MS světa by ale vlády možnáslyšely. Politici jsou nevyzpytatelní...
IRC na začátku zachránilo mrtvej projekt S2K a tak musí bejt potrestaný, to je jednou daný :-)
Ze všeho nejvíc se mi líbí nápad Mirka. Monte jako soutěž sama pro sebe a se vším, na co se dá koukat. Od kačeny, přes alpiny, quattra, stratosy a poršátka až po WRC s ty superdvoukačky.
Nebo by se to mohlo jet jako takovej GrandSlam. PikesPeak, Safari, Monte a Dakar :-))
PS: Naklofal jsem to trošku chaoticky, ale vzhledem k tématu je aspoň stylový ;-)
02.02.2010 14:47
Plhus
Až ta doba příjde,tak Barumka už bude šotolinová... viz. stav místních silnic :-)
02.02.2010 14:27
RihaLu
Mě osobně se moc nelibí že se podniky z MS tlačí do IRC a vytlačují podniky které jsou pro IRC už zaběhlé nerad bych se dočkal doby kdy pude Barum z kola ven díky tomu že není šotolinová.
02.02.2010 14:11
Alexus
Doufam,ze mate chlapi pravdu a MONTE nesehne hlavu....Byla to parada ....a to,ze to nebylou soucasti WRC vubec nevadilo....sportovni uroven byla dokonce vyssi....
02.02.2010 12:46
Mirekfric
Osobně si dovedu Monte představit jako podnik pořádaný zcela mimo jakékoli šampionáty, něco jako 24 hodin Le Mans či Dakar. Proto neočekávám, že by pořadatelé Monte přistoupili na nátlak ISC bez ohledu na vyhlídky IRC v budoucnosti (navíc si myslím, že jsou dost tvrdohlaví na to, aby je takové ultimátum akorát přesvědčilo, že do WRC ne).
02.02.2010 12:30
Acom
Monte je proste Monte, jeho atmosfera, menici se podminky, trate atd. Jestli je ve WRC nebo IRC nebo MMCR je do jiste miry uplne fuk. Tento zavod je uzasny diky lidem kteri ho poradaji a podminkach ve kterych se kona.
Za mne - v IRC mozna nejedou ti uplne TOP nejlepsi jezdci ale diky dostuponosti a vyrovnanosti techniky je tento serial zajimavejsi. Vubec me na Monte nemrzelo, ze tam nejel Loeb nebo Solberg. Videl jsem uzasny zavod diky Kopeckemu, Hanninenovi, Meekovi atd. Proste na startu bylo 6 chlapu a kazdy z nich mohl vyhrat. To ve WRC neni cca 3 roky.
02.02.2010 12:22
adalebeda
Nepamatuji si, že by někdy na Eurosportu jelo z MS víc než půlhodinový záznam, zpravidla po 23. hodině večer. Dívat se ne dvě auta (jelikož se ktom Citroenu a Fordu do půl hodiny nevešel) mi přijde dost trapné. MS by mělo přijít za monte v této situaci s prosítkem a ne mu vystavovat ultimatum... vždyť Monte je tady ten, kdo bude pro MS atraktivní, ne naopak. Samozřejmě bych byl v tuto chvíli radši, kdyby organizátoři v Monte zavhovali chladnou hlavu a řekli MS "NE". Vidím v tomhle klíčový krok, jelikož pokud Monte poví NE, můžou do IRC následovat i další pěkné soutěže... a schizofrenní rozhodování FIA je asi zbytečné komentovat :-)
toplist