www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Acropolis Rally of Greece (SWRC)

Řecký deník: Díl 4. - Závěrečný den

22. června 2011 • 09:35

Letošní ročník Acropolis Rally of Greece je již definitivně minulostí. Domů se také vrátili naši kolegové, kteří byli přítomni přímo na místě a tak vám tedy dnes konečně přinášíme poslední díl z řeckého zápisníku Radka Holíka.

Třetí den

V noci jsme zakotvili hned asi 10 m od první ranní rychlostky, takže ráno, kdybychom chtěli, nemuseli bychom ani vylézat ze spacáku a stejně by se nám naskytl výhled na krásný úsek trati. Přesto se přesouváme asi o 50 m níž, na místo kde zhruba metr široký potůček protíná cestu. Tady v praxi sledujeme krásný příklad evropské spolupráce. Francouzi, za vydatné podpory Řeků, staví na odtoku ze silnice přehradu. Kupodivu během stavby neproběhne žádná stávka, produktivita práce je vysoká a tak během necelé půlhodinky vyrůstá rozsáhlé vodní dílo. Přítok je poměrně silný, takže je ve výsledku pro posádky přichystán skoro desetimetrový průjezd brodem. Mira to kvituje s povděkem, fotky budou moc hezké. Znovu zůstáváme na celé startovní pole.

Řecko - francouzská spolupráce

Po odjetí všech posádek se přesouváme na letos definitivně poslední RZ. Opět povedená volba. Sjezd pasáží na sebe navazujících zatáček, kde auta nezůstávají ani na vteřinu v přímém směru jízdy. Zde také dostáváme největší nálože prachu za celou soutěž, zřejmě na rozloučenou s Rally Akropolis. Potom už nás čeká, co se soutěže týká, jenom cíl a tak se vydáváme k hotelovému komlexu v Loutraki, kde závěrečný obřad probíhá.

Když jsem někde v předchozí části psal o Mirově (ne)zatažené ruční brzdě. Musím na tomto místě na oplátku napsat také o svém (ne)uskutečněném rozhovoru:

Bylo tak nějak domluveno, že se pokusím v průběhu rallye udělat pár rozhovorů s jezdci, vždycky např. v servisu, aktuální dojmy a tak. Bohužel kvůli komplikovaným přejezdům jsme se do servisu vůbec neměli šanci dostat, tak jsem doufal, že alespoň v cíli to klapne, to jsem se ale také mýlil. K závodníkům jsem se neměl sílu dostat přes davy lidí, ploty a důsledné pořadatele, kteří do určitých prostor nepustili nikoho bez „vesty“. Trochu zklamaně jsem se vracel zpátky na parkoviště, abych tam počkal na Miru, až dofotí. Cestou doslova zakopávám o Juho Hänninena, jak sedí se svým spolujezdcem na zídce před hotelem a o čemsi si povídají. Využívám tedy příležitost a ptám se Juha, jesli neruším a zda bych ho mohl požádat o 'short interview'. Juho je milý a sohlasí a tak zapínám diktafon.

Ptám se jak hodnotí Juho letošní řeckou soutěž a že musí být určitě spokojen. Odpovídá, že určitě, že získal důležitých 25 bodů a že mu vítězství udělalo radost. Dále, že musí poděkovat týmu, že auto bylo skvěle připravené a že celou dobu fungovalo bez jakýchkoli technických problémů. Dále hovoří o tom, že po odpadnutí Tänaka mohl jet víc uvolněněněj a kontrolovat si soupeře za sebou, což mu vyhovovalo. Hovoří také o tom, že zejména některé sobotní testy byly skutečně velmi náročné. Poděkoval jsem, pogratuloval ještě jednou k vítězství a stiskem ruky jsme se rozloučili.

Cestou k parkovišti si chci, s pocitem dobře vykonané prace, rozhovor přehrát, ale diktafon mlčí. Já blbec ho špatně zapnul! Tak to zamrzí, nejraděj bych si jednu vrazil. Žádné aktuální autentické dojmy z cíle pro čtenáře. Slovo od slova si to úplněn přesně nepamatuju a tak do redakce nemám, co bych poslal. Tímto se dodatečně čtenářům, redakci i Juhovi omlouvám.

Touto 'veselou' příhodou pro nás celá rally končí. Odpoledne si konečně užíváme na nedaleké pláži moře a to nejen jako nouzovou koupelnu. Byly to náročné dny a tak nám trocha povalování se na sluníčku u vody příjde k duhu.

Acropolis adieu!

Večer odjíždíme do Atén a celé pondělí máme na jejich prohlídku. Návštěva Akropole v nás opět zanechává silný dojem. Opravdu tady stojí všechny ty architektonicky skvěle propracované monumenty už tak dlouho? Později odpoledne už se nedá v rozpáleném městě vydržet. Teploměr ukazuje kolem 37°C a tak se ještě jednou přesováme na pláž. U frapé pod slunečníkem, za šumění moře, ovíván svěžím mořským vánkem se snažím sepsat poslední část deníku, ale rušivých vlivů je moc, tak snad v noci na letišti. Teď už nás čeká jenom cesta domů.

P.S.

„Co na té rally vidíš,“ ptají se mě často kolegové, známí a vůbec: „auto kolem tebe ve vteřině profrčí a je po všem.“ Snad je tento deník odpovědí na některé podobné otázky. Rally je pro mě, kromě hodnotného sportovního zážitku, také dobrodružstvím, setkáním s kamarády, odpočinkem, místem a časem, kdy můžu zapomenout na běžné každodenní starosti, poznáváním nových míst, zkrátka celkově Zážitkem, při kterém spojím příjemné s příjemným.

Díl 1. - Odjezd, respektive příprava na něj

Díl 2. - Odlet a první den

Díl 3. - Druhý den

Radek Holík; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist