www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Agrotec Rally Hustopeče (MMČR)

Jiří Vrkoslav vítězem Fabia R2 Cupu

26. června 2012 • 15:50

Soutěž v okolí jihomoravských Hustopečích byla letos v pořadí již třetím podnikem seriálu Česká pojišťovna Škoda Fabia Rally Cup. Páteční startovní rampu opustilo celkem šest vozů Škoda Fabia R2. Piloti těchto speciálů bojovali nejen v rámci zmíněného poháru, ale i v rámci třídy 6, tedy třídy vypsané pro vozy s přední poháněnou nápravou a obsahem motoru 1,6.

Celý závod provázelo velmi teplé slunečné počasí. A právě značné horko spolu s náročnou tratí rychlostních zkoušek vyžadovalo od posádek nejen jezdecké umění, ale i fyzickou připravenost. Pořadatelé navíc připravili mix různých povrchů, nezávodilo se tedy pouze po asfaltu, ale posádky musely absolvovat i šotolinové úseky.

Vrkoslav - Rada, Škoda Fabia R2 - Agrotec Rally Hustopeče 2012

V první páteční etapě čekaly na posádky dva měřené úseky, které se poprvé odjely za světla. Následoval servis a posádky absolvovaly ty samé dva měřené úseky, ovšem již za tmy s přídavnými světlomety. Druhý rychlostní test se stal osudným pro nově složenou posádku Šlehofer – Máša. Krátce po startu testu uvolněný šroub způsobil únik oleje a posádka byla nucena soutěž vzdát z druhého místa v rámci Fabia R2 Cupu. Vítěz předchozích dvou podniků Ital Chentre neponechal nic náhodě a po páteční etapě vedl nejen Fabia R2 Cup, ale i třídu 6. Překvapením byly dosahované časy Nora Kristiansena, který s asfaltovým povrchem nemá příliš zkušenosti. Po první etapě mu patřila druhá příčka.

Sobotní etapa začala divácky velmi atraktivní polookruhovou zkouškou. V první části dne si ovšem vybral smůlu Nor Kristansen, který nejprve prorazil levou přední pneumatiku, následně se střetl se srnkou. Obě skutečnosti měly za následek poškozený posilovač řízení a Kristiansen tak byl nucen absolvovat dva rychlostní testy bez posilovače řízení. Jeho poškození se v servisní zóně ukázalo natolik závažné, že dravý pilot musel ze závodu odstoupit. Posun pořadím tak zaznamenal nejen Jiří Vrkoslav, ale i junior Martin Búš, který se trpělivou, ale zároveň rychlou jízdou dostal na pomyslné stupně vítězů v rámci poháru Česká pojišťovna Škoda Fabia Rally Cup.

Ital Chentre dopoledne probrzdil jednu z odboček, musel couvat a nabral časovou ztrátu, která ho stála vedení ve třídě 6. Ovšem již po devátém testu se dokázal na vedoucí příčku vrátit. Bohužel se z vedení neradoval dlouho, hned na dalším měřeném úseku zastavuje jeho vůz technický problém palivové soustavy. Do vedení Česká pojišťovna Škoda Fabia Rally Cup se tak dostává Jiří Vrkoslav, který své vedení bezpečně kontroluje až na cílovou rampu. Stává se tak v pořadí historicky druhým vítězem tohoto nového poháru. Viditelné zrychlení, stále hmatatelnější sžití s vozem a práce na rozpise, to jsou hlavní pilíře úspěchu juniora Martina Búše, který s vozem Škoda Fabia R2 vjíždí na hustopečskou rampu jako druhý v pořadí. Posádky na stupních vítězů doplnil Jiří Hladík, kterého navigoval Petr Picka. Všechny tři vítězné posádky si tak v cíli připsaly nejen body do celkové tabulky, ale díky vyhrané finanční prémii si tak snížily i náklady na svůj start.

Dalším závodem seriálu Česká pojišťovna Škoda Fabia Rally Cup bude červencová Rally Bohemia.

Tabulka jezdců po Rally Hustopeče :

Česká pojišťovna Škoda Fabia Rally Cup 2012

aktuální pořadí

-pr- ; foto: F.Dušek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist